Hronika
03.09.2021. 12:58
Tanjug

Apelacioni sud

Šarić dobio novo veće za žalbe na presudu

DARKO ŠARIĆ, 3. 9. 2021.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIĆ

Apelacioni sud u Beogradu formirao je novo sudsko veće od pet sudija za odlučivanje o žalbama na prvostepenu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Novo veće će ponovo odlučivati o žalbama, pošto je u junu Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Šarićevoj grupi u osuđujućem delu i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje u novom sastavu veća, jer je u prvom sastavu bilo dvoje sudija koje su ranije odlučivale o Šarićevom pritvoru.

Predsednik sudskog veća je sudija Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić, rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu , koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

Narednih dana biće zakazana nova javna sednica za odlučivanje po žalbama na prvostepenu presudu.

Apelacioni sud može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključune dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne. Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Odlukom iz juna, VKS je usvojio vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Šarića podneli u decembru 2020. godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Drugostepena presuda je ukinuta jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću, a to su sudija Milimir Lukić i Bojana Paunović.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost funkcionalne prirode to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda.

Osim u odnosu na Šarića pravosnažnu presudu VKS je po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoke saradnike AA, BB i VV.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šarićev poslednji adut
Darko Šarić

Bos traži bis

28.04.2021. 15:50

Šarićev poslednji adut

Advokati pljevaljskog narko-bosa podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti u slučaju presude kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve