Hronika
21.08.2020. 13:11
Priredio Vojislav Tufegdžić

Savršena podvala ili luda odbrana?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Holandski portal Het parol objavio je da je u Amsterdamu počelo suđenje Šerifu A. (41), optuženom da je 23. oktobra 2019. u glavnom gradu Holandije ubio Gorana Savića iz Niša i teško ranio Baranina Jovana Đurovića, rođenog brata pokojnog Luke Đurovića, koji je slovio za jednog od glavnih saradnika Luke Bojovića.

Tužilac je na početku procesa naveo kako je prava meta napada zapravo bio Đurović, izrazivši uverenje da je njegovo ubistvo naručeno.

"Smatra se da je Šerif A. trebalo da ubije Jovana Đurovića, kriminalca iz Crne Gore. Međutim, kada je zapucao, ubio je Gorana Savića, vlasnika picerije koji je priskočio Đuroviću u pomoć”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo navodi da je Šerif A. hodom, stavom i odećom koju je imao na sebi prilikom hapšenja “zadovoljavao opis osobe koja je pucala u piceriji, a koju su snimile nadzorne bezbednosne kamere".

Povezane vesti - Treći čovek 

Holandska policija je uhapsila osumnjičenog neposredno nakon ispaljenih hitaca, a u njegovom automobilu pronašla oružje kojim je zločin počinjen.

"Na oružju je nađen njegov DNK, a isti DNK je i na Đurovićevom kaputu, na leđima i pazuhu, gde ga je Šerif A. očigledno dodirnuo tokom napada”, naveo je tužilac.

Optuženi Šerif A. je pred sudom negirao izvršenje krivičnog dela za koje se tereti, tvrdeći da mu je sve namešteno, te da su se pravi počinioci zločina poslužili, kako je rekao, "bizarnim trikom".

Dve bombe 

"Pozajmio sam automobil čoveku koji mi je rekao da mora da vozi ženu kod lekara. Ali, on je uzeo moju odeću iz kola i obukao se da izgleda kao ja. Namera mu je bila da mene optuže za ovo. Tražim da mi sud ukine pritvor. U zatvoru mi je loše. Imam noćne more, noću vrištim. Plašim se da će me neko ubiti, jer očito je da je Đurović trebalo da bude likvidiran zbog sukoba u balkanskom podzemlju, a sada sam ja doveden u vezu s pokušajem njegovog ubistva”, naveo je u svojoj odbrani optuženi.

Sud je naložio da se obavi njegovo psihijatrijsko veštačenje, ali je tužilac bio protiv tog predloga tvrdeći da je to gubljenje vremena i da je optuženi ubio jednog, a ranio drugog čoveka zbog novca.

"To je laž. Ja sam preduzetnik, nadgledam projekte širom sveta. Pa, ja ne bih ubio ni za milijardu”, odgovorio je Šerif A. Za ubijenog vlasnika picerije Gorana Savića holandski mediji tvrde da nije imao kriminalni dosije, da se iz Srbije prvo preselio u Italiju, a kasnije je sa porodicom otišao u Amsterdam.

Portal Nltimes.nl preneo je nakon ovog zločina da je Đurović tamošnjoj policiji poznat kao bliski prijatelj Vilena Holedera, najozloglašenijeg holandskog kriminalca. Holeder je u julu suđen na doživotni zatvor zbog umešanosti u pet mafijaških ubistava, uključujući i likvidaciju svog zeta.

"Krivi ste za podsticanje na pet ubistava, počinjenih po naredbi organizovane bande za velike sume novca”, rekao je sudija Frank Viland čitajući presudu, dodavši da je Holeder bio šef u kriminalnoj organizaciji.

Crnogorska policija navodi da je Jovan Đurović i 2018. godine u Baru bio na meti, kada je bomba velike razorne moći, težine oko pola kilograma, otkrivena u centru Bara, a istraga je utvrdila da je bila namenjena napadu na Đurovića.

Povezane vesti - DVOSTRUKI ŽIVOT BOSA ŽDROKINCA

I pre toga, u junu 2016. godine je ustanovljeno da je planirana njegova likvidacija. Tada je na gradskom groblju u Baru dignut u vazduh grob njegovog brata Luke. Prema tadašnjim pisanjima medija, eksploziv je trebalo da bude aktiviran na Zadušnice, u vreme kada se pretpostavljalo da će Đurović posetiti grob svog brata koji je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Obračun u Baru 

Holandski mediji ne navode mogućeg naručioca ubistva i razloge za likvidaciju, ali spekulišu da postoje dva pravca istrage:

"Jedan je usmeren na rat porodica Bojović i Šaranović, dok drugi vodi ka nestanku 10 miliona evra od droge. Taj novac, kako se sumnja, grupa pod vođstvom Đurovića trebalo je da uloži u posao u Dubaiju, ali su ga zadržali za sebe. Zato je izbio veliki sukob u srpsko-crnogorskom podzemlju i Đurović je morao da pobegne s Balkana”. Prema njihovim saznanjima, Đuroviću je zaštitu u holandskom podzemlju verovatno pružio Vilijam Holeder, koji je bio veliki zaštitnik Luke Bojovića.

Povezane vesti - Kriminalci sa devet života

Đurović je u Crnoj Gori saslušavan u okviru istrage o ubistvu Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića 1. novembra 2019. godine. Čim se posle ranjavanja njegovo zdravstveno stanje stabilizovalo, holandske vlasti su ga poslale u Crnu Goru. Razlog za to je bila procena da on predstavlja opasnost po bezbednost u Holandiji.

Đurović je u Bar stigao neposredno pre napada u kojem je Klisić ubijen, a Gardašević ranjen. Po dolasku u Bar istog dana je viđen u jednom lokalu u društvu dve osobe.

Jovan je brat sada pokojnog Luke Đurovića, koji je slovio za vođu najjačeg barskog kriminalnog klana. Prema policijskoj evidenciji, on je nakon bratove pogibije zauzeo visoko mesto u toj kriminalnoj grupi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve