Hronika
30.11.2019. 13:53
Tamara Marković Subota

Seoska ptica rugalica i 77 kilograma heroina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mladen Novaković (37) zvani Tocilo iz Amerića, kod Mladenovca, kod koga je nedavno pronađeno 77 kilograma heroina, bio je pod zaštitom jednog od visokih funkcionera MUP-a, koji ga je obaveštavao o tajnim merama pratnje koje je prema njemu preduzimala ekipa iz beogradske policije.

Tako je, kako ekskluzivno saznaje "Ekspres", Tocilu dojavljeno da su u okolini njegove kuće postavljene kamere za tajni video nadzor.

Tocilo je nedavno jednu od kamera locirao u krošnji drveta u blizini kuće, a zatim demonstrirao svoju bahatost tako što je jedno veče stao ispred drveta, skinuo pantalone i donji veš, popišao se u pravcu tajno postavljene policijske kamere, a zatim, po uzoru na čuveni video snimak Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog, pokazao i srednji prst.

"Tocilo je bio potpuno siguran u naklonost svog policijskog zaštitnika. Kako se sumnja, od njega je dobio i informaciju da je njegov "porše panamera" pod nadzorom zbog ugrađenog GPS-a. Da bi nasamario inspektore, za koje je znao da nadziru njegov automobil, on je jednu noć "porše" dovezao na jednu njivu i ostavio ga. Nasred njive. Nadajući se da će u vozilu naći drogu, za koju su znali da je Novaković ima, policajci su istu noć izveli tajnu akciju pretresa vozila, ali nisu pronašli ništa. Posle ova dva incidenta bilo im je jasno da Tocilo ima kontakt među njihovim kolegama, zbog čega su dalje akcije prema njemu dogovarane u najužem krugu. Najveća misterija istrage bila je činjenica da je policija znala da je Tocilo nabavio heroin iz Turske, ali nisu znali gde je droga sakrivena. Čekao se kupac kako bi se otkrilo Tocilovo skladište. Međutim, od kupaca nije bilo ni traga - opisuje za "Ekspres" izvor upućen u detalje istrage koja je protiv Tocila vođena poslednjih šest meseci, odnosno od momenta kada je iz zatvora izašao na slobodu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Postojale su sumnje da je Tocilo prodavao heroin na sitno, po kilo, dva, i to lokalnim dilerima, ali ozbiljnih kupaca nije bilo.

"Količina heroina koja je nađena kod Tocila dovoljna je za pola Srbije, ali on nije imao kontakt ni sa jednom ozbiljnom kriminalnom ekipom u Srbiji. Nije imao kontakt ni sa navijačima, koji su glavni operativci narko-grupa na terenu. Ni sa kim, nikome nije prodavao drogu i to je bio najveći problem beogradske policije koja je bila uporna u daljoj istrazi", objašnjava naš izvor.

Cela situacija oko Tocila je bila čudna. Imao je drogu, ali je nije prodavao, nije tražio kupce, niko od iole ozbiljnijih igrača mu nije dolazio. A onda je policija prisluškivanjem njegovog telefona došla do najbizarnijeg trenutka istrage i otkrila zašto Tocilo tako strpljivo čeka sa prodajom, iako mu je milionska zarada nadohvat ruke.

"Tocilo je svakodnevno bio u telefonskom kontaktu sa jednom babom, vračarom iz istočne Srbije, poznatoj po obredima vlaške magije. Od nje je tražio savete za sve, najviše za posao. Njoj je rekao da ima robu i tražio savet, a ona mu je rekla da nastavi da je zove, da će mu ona reći kada je pogodan trenutak za prodaju i da ništa ne brine. Eto, tako je poslovao veliki diler heroina, tražio je savete od vračare", kaže naš izvor.

Povezane vesti - STIGLA EKIPA SA KARABURME: Borba za prevlast i holandske luke

Ono što je Tocila najviše žuljalo jeste to što jednom Mladenovčaninu sa bogatim krivičnim dosijeom duguje skoro milion evra.

Ali imao je heroin izuzetno visoke čistoće, čija bi količina mešanjem sa ostalim supstancama mogla da se uveća pet puta. Ta količina na ulici bi vredela skoro pet miliona evra. Dovoljno da vrati milionski dug, nastavi luksuzan život, ali i narko-posao.

Naravno, uz pomoć vračare vlaške magije, čije je savete plaćao stotinama evra. Ti saveti mu nisu pomogli.

U četvrtak, 14. novembra, policija je opkolila Tocilovu kuću u Ameriću i uhapsila ga. U istoj akciji uhapšena su i dvojica njegovih saradnika Saša Nikolić (37) i Velibor Cvetkov (53).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Cvetkov je rodom iz Niša. On je u stvari vodio Tocilov kontakt sa Turskom. Policija je registrovala nekoliko njegovih odlazaka u Tursku. On je takođe spojio Tocila i sa vračarom, navodeći da on već godinama sluša njene savete i da nikada nije omanula. S druge strane, uhapšeni Nikolić je Tocilov rođak, koji se na saslušanju branio da ima troje dece, da radi za platu od 40.000 dinara, da jedva sastavlja kraj sa krajem i da nema nikakve veze sa drogom", kaže naš izvor.

Povezane vesti - RASTE NASILJE MEĐU NARKO BANDAMA: U EU droga velike čistoće po istoj ceni

Uhapšenom Novakoviću u prilog ide da ranije nije bio osuđivan, ali policija ima dokaze o njegovoj umešanosti u Tocilove narko-poslove, koji su bili dovoljni da mu se odredi pritvor. Pritvor je posle hapšenja određen i uhapšenom Tocilu i Nišliji Cvetkovu.

"Još nije utvrđeno kada je tačno Tocilo nabavio drogu koja je kod njega zaplenjena. Tocilo je pre šest meseci, u maju ove godine izašao iz zatvora u kome je proveo godinu i deset meseci. Postoji velika verovatnoća da je drogu koja je sada zaplenjena kod njega nabavio pre nego što je i otišao u zatvor, što znači pre više od dve godine, i da je ona sve ovo vreme bila zakopana. Onda je izašao iz zatvora i čekao pogodan trenutak za dalju akciju, ali je bio svestan da je pod stalnim nadzorom policije", kaže naš izvor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ono što je još predmet istrage jeste da li je i ko iznad uhapšenog Tocila.

"On nikad nije imao kontakte sa krupnim, moćnim igračima iz narko- podzemlja Srbije. Cvetkov jeste bio njegov kontakt za Tursku, ali je neko taj kontakt morao da uspostavi i aminuje. Za nabavku droge u Turskoj i njeno švercovanje u Srbiji potrebna je nečija jaka garancija, logistička mreža, saradnici. Da je Tocilo sve sam mogao da uradi je pod velikom sumnjom, što ukazuje da je sa nekim većim i jačim igračem morao da ima ne samo kontakt, već i njegov amin za posao.

Do tog podatka policija u dosadašnjoj istrazi nije došla", kaže naš izvor.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve