Hronika
29.03.2021. 12:42
Tamara Marković Subota

Serijal državnih zločina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović, Dragoslav Miloradović i Vladimir Popović Pop – sva trojica žrtve profesionalnih likvidacija. Darko Elez i Nikola Vušević zvani Džoni – potencijalni osumnjičeni izvršioci profesionalnih likvidacija. Ovako bi moglo da piše u zahtevu za sprovođenje istrage ili na krivičnoj prijavi da su ubistva rešena. I naravno, da se radi samo o profesionalnim likvidacijama zaraćenih mafijaških strana. Obračuna Luke Bojovića sa klanom Šaranovića ili njegovog rata sa kavačkim klanom. Ali nisu. Sva tri ubistva izvršena su u režiji države i za sva tri pored stavke „nerešeno“, kada je u pitanju izvršilac, stoji i mnogo važnije prazno polje - bez imena osobe koja je svu trojicu ubijenih ponudila ubicama na tacni. Ime osobe, po čijem nalogu je policija nad svom trojicom žrtava držala potpuni tajni nadzor, a onda tu pratnju povukla, neposredno pred zločin. Prepisani scenario državnog ubistva u kome je u aprilu 1999. godine žrtva bio Slavko Ćuruvija.

Od tada pa do 2010, kako je pre nekoliko dana izjavio predsednik Aleksandar Vučić, u Srbiji se dogodilo još 15 takvih ubistava.

U četiri oka

-Ćuruvija je bio na punim merama praćenja i nadzora kada se dogodila njegova likvidacija, jer je neko pred ubistvo povukao ljude koji su tu pratnju činili. Od 2000. do 2010. godine bilo je 15 takvih slučajeva ubistava, gde su nadležni državni organi pratili određena lica, nekada iz kriminogene sredine, nekada iz takozvanog bezbednosnog sektora, pa su ti ljudi ubijani nasred ulice. Znači da je neko iz vrha izvršne vlasti pomagao kriminalcima u lociranju i izvršenju ubistva, ako ničim drugim onda svojim nečinjenjem - rekao je Vučić i naveo da su poslednjih nekoliko godina zabeležene najmanje tri takva slučaja ubistva.

-Dva lica su iz kriminogene sredine i jedno od lica koje je bilo advokat takvim licima i sva ta tri lica su bila na punim merama - rekao je Vučić.

Predsednik nije javno otkrio o kojim žrtvama ubistava se radi, ali je “Ekspres” još ranije pisao da je upravo pod punim merama praćenja i prisluškivanja bio advokat Ognjanović. U međuvremenu, beogradska policija došla je do podataka da su pod merama punog tajnog nadzora bili i Dragoslav Miloradović i Vladimir Popović. Sva trojica bili su bliski Luki Bojoviću i škaljarskom klanu. Ognjanović kao Bojovićev advokat i blizak prijatelj, Miloradović i Popović kao njegovi bliski saradnici. Nad svom trojicom mere tajnog nadzora povučene su neposredno pred njihovo ubistvo.

-Praćenje Miloradovića i Popovića povučeno je dan pre nego što su ubijeni, a praćenje advokata Ognjanovića na sam dan ubistva, i to kada je jedna policijska ekipa krenula da preuzme smenu tajne pratnje. Nisu ni stigli do lokacije, kada su dobili poziv da se vrate u bazu, odnosno u MUP uz objašnjenje da su angažovani za drugi zadatak. Po njihovom povlačenju, Ognjanović je ubijen - kaže za “Ekspres” izvor upućen u istragu ova tri zločina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Da je Ognjanović praćen od strane policije – bila je javna tajna koja je mnogima u MUP bila poznata odmah posle ubistva. I naravno da se Dijana Hrkalović, tadašnja državna sekretarka MUP, pominjala kao osoba koja je to praćenje i naredila. Doduše, njeno ime se među policajcima pominjalo samo u četiri oka, i to ne samo u vreme njene svemoći, nego i kasnije posle njenog odlaska iz MUP Srbije u maju 2019. godine. Ćutalo se sve dok je na čelu MUP bio ministar Nebojša Stefanović.

Tek po njegovom odlasku, ali i povratku policijskih kadrova koji su preuzeli rukovođenje Upravom kriminalističke policije i beogradskom policije, klupko se zakotrljalo dalje od početnih indicija koje su u sva tri slučaja do tada ostala baš na tome, samo na početnim indicijama.

Povezane vesti - Linija preko koje se gubi glava

U međuvremenu, odjeknula je afera prisluškivanja predsednika i članova njegove porodice, uhapšeni su najpre Darko Elez, a zatim i Veljko Belivuk i njegova ekipa. Mnogi policajci su progovorili o svim nelegalnim aktivnostima u policiji, za koje su naveli da su vršene po naređenju Hrkalovićeve, a i ona sama je dva puta privođena na saslušanje u SBPOK, gde su joj, osim prisluškivanja, postavljana i pitanja o njenim eventualnim saznanjima o fizičkoj ugroženosti predsednika Vučića, konkretno planovima za njegovo ubistvo. Na ovo pitanje Hrkalovićeva je odgovorila sa: “Ne, Bože sačuvaj”, dok su joj na skoro sva ostala, pogotovo ona o operativnom radu policije, odgovorili bili: “Ne sećam se”.

I dok se Dijana ne seća, istrage na raznim poljima odmiču. Pored 1.572 prisluškivana razgovara koja su krajem februara predata Tužilaštvu za organizovani kriminal, policija je pronašla još oko tri stotine razgovora koji su sada na veštačenju. Odmiče i istraga o zlodelima Veljka Belivuka, pa su pored tri ubistva, za koja se njegova grupa tereti, nađeni dokazi za još jedno. Ostali misteriozni nestanci njegovih suparnika se još ispituju…

Povezane vesti - A kad kuma nije tu?

A istovremeno ispituju se i raniji zločini, oni čije je izvršenje, ali i nerešavanje sada pod ozbiljnim znakom sumnje u profesionalno činjenje ili nečinjenje tadašnjeg policijskog vrha. A prve na redu su istrage ubistava trojice ljudi, koji su važili za najbliže prijatelje i saradnike Luke Bojovića.

Najveću pažnju javnosti, ali i uznemirenje izazvalo je ubistvo advokata Ognjanovića izvršeno 28. jula 2018. godine na Novom Beogradu. Ubica je prišao Ognjanoviću u momentu kada se advokat, u društvu sina Petra, po izlasku iz automobila kretao ka porodičnom stanu. Pucao je u Ognjanovića, a zatim krenuo da beži. Međutim, u jednom momentu se okrenuo i ugledao scenu zbog koje se ponovo vratio. Tu scenu je u policiji kasnije prepričao Petar Ognjanović, koji je naveo da je u naručju pridržao pogođenog oca, koji je još bio živ. Ubica se, najverovatnije u strahu da posao nije obavio do kraja, vratio do njih i ponovo pucao u advokata, a zatim je pištolj uperio i u Petra. Držao ga je na nišanu nekoliko sekundi, ali je onda spustio pištolj i pobegao.

Elez u "golfu 5"

U prvim rezultatima istrage kao mogući izvršilac zločina označen je Strahinja Stojanović, koji je prošle godine ubijen u eksploziji bombe na Novom Beogradu, a kao saučesnik koji mu je pomogao u dolasku i bekstvu označen je Rade Dunjić.

Međutim, ove informacije su se nedavno našle pod sumnjom policije, a kao potencijalni izvršilac sve više se pominje Darko Elez, opasni kriminalac iz BiH, koji je očigledno uživao zaštitu pojedinaca iz nekadašnjeg vrha MUP.

-Najbitnije otkriće jeste da je advokat Ognjanović bio pod tajnim nadzorom policije. Bio je i prisluškivan i praćen, a ubijen je u momentu kada se jedna ekipa povukla sa terena zbog kraja smene, a druga koja je trebalo da preuzme smenu, povučena je i pre nego što je stigla na lokaciju. I to je sada najbitniji deo istrage. Ko je i zašto povukao tajnu pratnju usmerava dalju istragu ka tome da li je ta osoba znala šta se sprema i kakva je njena uloga u zločinu – kaže za “Ekspres” izvor upućen u istragu. Ono što je sigurno jeste da je i sam Ognjanović znao da ga prate, kao i da se pitao da li ga prati policija ili kriminalci.

-Sumnju da ga prate Ognjanović je pominjao u razgovorima sa Dragoslavom Galetom Miloradovićem, kumom Luke Bojovića, a koji je ubijen u maju 2018. godine, dva meseca pre Ognjanovića. Jedan od tih razgovora je vođen preko telefona, a drugi u kafiću, i to pod tajnim policijskim nadzorom. U tim razgovorima Ognjanović je pominjao i Dijanu Hrkalović i Darka Eleza. Da li su upravo ti razgovori doveli i do njegovog ubistva, ko su stvarni izvršioci i po čijem je naređenju taj zločin izvršen, ostaje da se vidi, ali je očigledno da je tadašnja policija na ovaj ili onaj način bila umešana u zločin - kaže naš sagovornik.

Ono što je prema podacima policije do sada utvrđeno jeste da je u pratnju advokata Ognjanovića bio umešan i Darko Elez.

Elez je Ognjanovića pratio nedelju dana pre izvršenog zločina, svaki dan i to “golfom 5”, koji je prethodno ukraden u Ulici Vuka Karadžića u Obrenovcu. Na dan ubistva Ognjanovića nadzorne kamere su Eleza u vozilu poslednji put snimile kod Kvantaš pijace, i naravno da je sada pitanje kako to da policajci iz tajne pratnje nisu primetile da Ognjanovića prati još jedno vozilo. Profesionalno, to nije moguće, tvrdi naš izvor i navodi da i izjava Ognjanovićevog sina Petra, pred čijim očima je i izvršeno ubistvo, ukazuje na Eleza kao ubicu.

-Opis ubice koji je Petar dao inspektorima beogradske policije najviše ukazuje na Eleza - objašnjava naš sagovornik.
Elez je uhapšen krajem decembra prošle godine, a nedavno je izručen BiH, koja je za njim raspisala poternicu po nekoliko osnova.

Svađa na uviđaju

Darko Elez i Dijana Hrkalović, po najnovijom saznanjima policije, imali su određenu ulogu i u ubistvu Dragoslava Miloradovića, kuma Luke Bojovića, a sa čijim ubistvom je 2018. i započela serija državnih likvidacija.

Miloradović je likvidiran 28. maja 2018. u svojoj samouslužnoj auto-perionici u Višnjičkoj ulici na Karaburmi, i to sa 15 hitaca, koje je ispalio ubica koji je na mesto zločina došao sa saučesnikom, na crnom motoru „kavasaki“.

-Sumnja se da je i ovaj zločin izvršio Darko Elez, koji je sa mesta zločina uspeo da pobegne, a da ga dalje ne uhvati nijedna kamera - otkriva naš sagovornik.

Povezane vesti - Ko se upecao u Elezovu mrežu

I Miloradović je, kako se sada otkriva, bio pod merama prisluškivanja kao i praćenja, koje je povučeno dan pre zločina.

-On je retko dolazio u auto-perionicu. Pazare je uglavnom uzimao njegov otac, ali je te večeri došao on sa suprugom, koja je bila i očevidac ubistva. Interesantno je i da se Hrkalovićeva te večeri pojavila na mestu uviđaja, gde se posvađala sa inspektorom Trećeg odeljenja Dejanom Jovićem. U naletu besa šutnula je jednu od čaura, namerno ili slučajno sada je pitanje, ali je i to sada deo istrage - objašnjava naš izvor.

Inspektor Jović, koji je vodio i slučaj ubistva na šinama, odnosno likvidaciju Vlastimira Miloševića, a koji je bio obeležen nizom kontroverzi i na kraju oslobađanjem Veljka Belivuka, krajem te godine je uhapšen. Hapšenje je izvedeno zbog sumnje da je zloupotrebio položaj tako što je od jednog kolege tražio da “ne tuku osobu koja je po pozivu zbog nasilja u porodici trebalo da se javi na saslušanje”, ali je od početka bilo jasno da se radi o osveti Hrkalovićeve. Jović je kasnije oslobođen optužbi, ali je ubrzo posle presude preminuo od korone.

Vračarska ekipa

Najveći pomak policija je za sada napravila u istrazi ubistva Vladimira Popovića Popa, za čiju likvidaciju je po još nezvaničnim saznanjima policije osumnjičen Nikola Vušović zvani Džoni, koji je 10. marta po poternici Srbije uhapšen u Dominikanskoj Republici. I Popović se nalazio na merama praćenja i prisluškivanja policije, a praćenje je povučeno dan ranije.

-I Miloradović i Popović su bili bliski saradnici Luke Bojovića, a samim tim i škaljarskog klana. Mere nad njima su zbog toga bile i neophodne, što se tiče policije, ali je u oba ova slučaja, kao i u slučaju ubistva advokata Ognjanovića pitanje samo jedno: Zašto su te mere povučene neposredno pred zločin? I ne postoji drugi odgovor osim da je to urađeno namerno - kaže naš sagovornik i navodi da policija trenutno radi na prikupljanju dokaza protiv Vušovića, koji je označen kao vođa vračarske kriminalne ekipe.

Vračarska ekipa se inače dovodila u vezu sa pokušajem ubistva cijanidom Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana, a policija je imala podatke i da je posle hapšenja Belivuka upravo ova grupa dobila zadatak da izvrši odmazdu za ovu akciju policije, kao i da nastavi Belivukov posao u Beogradu i Srbiji.

Popović je ubijen 1. decembra 2018. u kafiću na Zvezdari, u koji su kobne večeri upala dvojica maskiranih muškaraca i zapucala iz automatskog oružja. Sa Popovićem je u društvu bio i saradnik škaljarskog klana Miloš Nilović, zvani Runjo, koji se u momentu pucnjave zatekao u toaletu. Ubijeni Popović odranije je bio evidentiran kao Bojovićev i saradnik škaljarske ekipe.

Bio je optuživan za iznudu nad dvojicom biznismena, a vodio je kazino “Havana” na Slaviji.

-Odmah posle ubistva je proglašena akcija “Vihor” u potrazi za ubicama, koje su pobegle automobilom “audi”, ali im niko nije ušao u trag. Još tada, na uviđaju je bilo jasno da su ubice morale da imaju logističku podršku nekog iz policije, ko je morao da im obezbedi sigurno bekstvo iz centra grada - objašnjava naš izvor.

Laserski nišan

Ubica Dragoslava Miloradovića Galeta pucao je iz oružja na kojem je bio laserski nišan.

-Na Miloradoviću sam video crvenu tačku i onda čuo rafale - ispričao je jedan od očevidaca policajcima na uviđaju. Svedoci likvidacije ispričali su da su ubica i njegov saučesnik na motoru prvo napravili nekoliko krugova Višnjičkom ulicom, a zatim ušli u auto-perionicu i pucali u Miloradovića.

I kuma pod novom sumnjom

Policija radi i na rasvetljavanju slučaja policajke Marije Nikolić, koja je bila u automobilu sa članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kada je on ubijen u januaru 2018. godine. Nikolićeva je osuđena na godinu dana kućnog zatvora jer je nakon ubistva iz vozila iznela njegov pištolj i bacila ga u kontejner.

-Sumnja se da je Nikolićeva privatno radila kao Baltićevo obezbeđenje. Ona je tvrdila da su oni u kumovskim vezama, ali je pitanje da li je obezbeđivanje Baltića radila samoinicijativno ili po nečijem naređenju, i sada se i ta veza ispituje - kaže izvor „Ekspresa“.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve