Hronika
12.07.2020. 13:05
Tamara Marković Subota

Sigurna luka za biznis i beg

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Beograđanin Nemanja Simić (22) i Beranac Duško Šćekić (29) uhapšeni su u Španiji zbog sumnje da su direktni izvršioci ubistva Baranina Miloša Peruničića (41) početkom juna u Marbelji. Ubijeni Peruničić bio je blizak saradnik Alana Kožara, vođe barskog klana koji blisko sarađuje sa škaljarskom, ali i kriminalnom ekipom Luke Bojovića.
Marbelja je prvi španski grad u kome su se još devedesetih godina stacionirali srpsko-crnogorski kriminalci. Letovalište na jugu zemlje bilo im je idealna baza za skladištenje i distribuciju kolumbijskog kokaina, koji stiže direktno brodovima iz Kolumbije ili preko Južne Afrike. A onda su počeli da osvajaju i druge gradove, najviše Malagu, Valensiju i Barselonu. Španski gradovi tako su našim kriminalcima postali centar poslovanja, ali su im ova mesta služila i kao utočište od domaćih zakona, policije i sudstva. U Marbelji se dugo krio Željko Maksimović Maka, zatim Luka Bojović i njegova ekipa kojima je baza bila Valensija, a onda i odbegli „škaljarci“, ali i pripadnici suprotstavljene kavačke ekipe. Utočište u Španiji pronašao je i Strahinja Stojanović, koji se pominje u istrazi ubistva advokata Dragoslava - Miše Ognjanovića, Baranin Zijad Nurković, blizak Kožarev saradnik, ubijen je u Malagi, Nebojša Stojković, vođa rakovičkog klana i saradnik Luke Bojovića, ranjen je u Barseloni.

Povezane vesti - Ko je bosu okrenuo leđa

Španska Valensija je grad u kome je 2012. godine uhapšen Luka Bojović, ali i lice mesta ključnog događaja – krađe 200 kilograma kokaina 2014. godine koja je dovela do cepanja do tada jedinstvenog škaljarskog klana na dve ekipe, onu koju su pod istim imenom nastavili da vode braća Jovan i Igor Vukotić i njihov najbliži saradnik Igor Dedović i sa druge strane kavačke ekipe na čijem čelu su se našli Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer.
Ključnu ulogu u krađi kokaina imao je Vranjanac Davor T. (31), za koga se veruje da je sa Igorom Dedovićem organizovao šverc više od tone kokaina, koji je prošle godine zaplenjen u Rumuniji. Upravo je Davor T. fizički ukrao 200 kilograma kokaina i preneo u stan Gorana Radomana u Valensiji. Radoman je u tom momentu bio na Kubi, u pritvoru zbog saobraćajne nesreće, a po povratku u Španiju je prodao kokain i zadržao novac, zbog čega je navukao bes dotadašnjih partnera, koji su oformili kavački klan. Radoman je bio prva žrtva zaraćenih kotorskih klanova. Ubijen je u januaru 2015. godine na Novom Beogradu, a njegovo ubistvo bilo je uvod u najkrvaviji obračun balkanske mafije, koji je do sada odneo više od 40 života.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Ubistvo Miloša Peruničića

Poslednje informacije srpskih bezbednosnih službi ukazuju da je u Španiji utočište ali i bazu za poslovanje pronašao i Alan Kožar, vođa barskog klana, za kojim je crnogorska policija raspisala poternicu Interpola zbog sumnje da je organizovao likvidaciju Slobodana Šaranovića. Veruje se da je Kožar poslednjih meseci preuzeo i operativnu organizaciju narko-poslova škaljarskog klana, budući da se Jovica Vukotić nalazi u pritvoru, a da je glavni operativac Igor Dedović u februaru ubijen u Atini. Kožar je, kako se veruje, stacioniran upravo u Marbelji gde je 2. juna i ubijen njegov bliski saradnik Peruničić. Peruničić je ubijen u po bela dana, dok se iz kupovine vraćao u stan u Ulici Artura Rubinštajna u elitnom delu grada. Na pešačkom prelazu Peruničiću je prišao muškarac obučen u mornarsko odelo (plave pantalone i plava jakna), sa hirurškom maskom preko lica i kapom na glavi. U Peruničića je ispalio desetak hitaca iz pištolja sa dugom cevi.

Povezane vesti - POSLEDNJA PORUKA – “NEKO PUCA”

U momentu kada mu je ubica prišao, Peruničić je snimao glasovnu poruku na mobilnom telefonu, na kojoj su, kad su odjeknuli prvi hici, ostale njegove poslednje reči: “Neko puca”. A onda su odjeknuli hici. Očevici ubistva izjavili su za tamošnje medije da je ubicu čekao saučesnik na motoru, sa kojim je i pobegao.

https://www.youtube.com/watch?v=bkHr6d-g3W4
"Video sam muškarca sa oružjem kako stoji na ulici, nosio je plave pantalone i jaknu, kapu i hiruršku masku. Samo je stajao tamo i pucao na drugog čoveka. Zatim se okrenuo i otišao. Pobegao je motociklom koji ga je čekao spreman, sa saučesnikom“, izjavio je jedan od očevidaca. Peruničić je od zadobijenih rana preminuo na mestu pucnjave. Njegovo telo ostalo je pored ivičnjaka, dok je ubica, kako je policija utvrdila, pobegao motorom “kavasaki”, i to u pravcu plaže.

Povezane vesti - Traži se cinkaroš

Dan kasnije, španski mediji objavili su snimak hapšenja sumnjivog muškarca, za koga se verovalo da je učesnik u ubistvu, ali se ispostavilo da to hapšenje nije imalo nikakve veze sa likvidacijom Peruničića. Ipak, mesec dana kasnije španska policija je uspela da razreši slučaj i uhapsi osumnjičene, koji su u međuvremenu pobegli u Barselonu.
Zbog sumnje da su direktni izvršioci zločina, uhapšeni su Beograđanin Nemanja Simić i Duško Šćekić, rodom iz Berana, dok je treći uhapšeni srpski državljanin Nikola Dević, osumnjičen za prikrivanje tragova i dokaza krivičnog dela. Osim njih trojice, u Marbelji je uhapšena još jedna osoba, čiji identitet nije saopšten, a koja se tereti za logističku pomoć osumnjičenima za ubistvo.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve