Hronika
15.03.2021. 19:42
Tamara Marković Subota

Smrt u Ekvadoru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Milan Milovac zvani Cigla, kum pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića, koji je kao njegov saradnik u švercu kokaina osuđen u Srbiji na 11 godina zatvora, likvidiran je 12. januara u Ekvadoru, pod nerazjašnjenim okolnostima. Milovac je, kao odbegli pripadnik Šarićevog klana, bio označen kao glavni operativac u nastavku narko-poslova ovog klana, ali ne i jedini, zbog čega njegovo ubistvo ne predstavlja i kraj kartelskog biznisa.

Telo ubijenog Milovca je krajem februara dopremljeno u Srbiju, a porodica ga je sahranila na beogradskom groblju „Nova Bežanija“.

Milovac je inače hrvatski državljanin i za njim je Srbija u akciji “Balkanski ratnik” 2010. raspisala Interpolovu poternicu. Za sve ovo vreme do njegove smrti, operativni podaci srpske policije ukazivali su da se Milovac nalazio u Južnoj Americi i da je odatle rukovodio švercom kokaina u Evropu.

-Milovac je posle predaje Darka Šarića 2014. godine preuzeo operativno vođstvo nad klanom, odnosno nad narko-poslovima. To su podaci koje su srpske ali i bezbednosne službe pojedinih svetskih obaveštajnih službi prikupile u godinama posle Šarićeve predaje, i to praćenjem kretanja i kontakata odbeglih pripadnika njegovog klana. Istraga nad Šarićevim kartelom i njihovim poslovima nikada nije prekidana, a tako se i došlo do podatka o Milovcu kao novom operativnom vođi Šarićevog klana, znači vođi koji je u bekstvu, na terenu organizovao dalji šverc kokaina - kaže izvor “Ekspresa” iz MUP Srbije.

Prema policijskim podacima, Milovac se od pokretanja akcije “Balkanski ratnik” i raspisivanja poternice sakrio u Južnu Ameriku, gde je neko vreme bio i na vezi sa Šarićem.

-Milovac je od Šarića, pre predaje, dobio njegov blagoslov da preuzme vođstvo. U grupi su i svi ostali odbegli pripadnici klana, a kojima su se u međuvremenu priključili i novi članovi. Od 2017. Šarićeva ekipa je i na vezi i u poslovima sa kavačkim klanom, što im je donelo pojačanje celokupne poslovne logistike, a Milovac, koji je ranije bio Šarićeva desna ruka, postao je glavni operativac za distribuciju kokaina u Evropi. U njegovim rukama su bile veze sa tamošnjim kartelima, kupovina i organizovanje šverca kokaina ka Evropi - navodi sagovornik “Ekspresa”.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Darko Šarić, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Interesantno je i da je srpska, ali i nekoliko evropskih policija od Šarićeve predaje imala informacije o nekoliko narko-tura, a za koje se pretpostavljalo da su deo poslovanje njegove grupe. U svim slučajevima radilo se o količinama od nekoliko stotina kilograma kokaina, ali nijedna od tih informacija nije dovela do zaplene niti hapšenje, iako su sve isporuke, kako se pretpostavljalo, završile u evropskim lukama i dalje na evropskom narko-tržištu.

Za sve to vreme porodica i rodbina Milovca je bila pod pratnjom srpske i hrvatske policije, tokom koje je utvrđeno i da troše ogromne sume novca, a koje su se na godišnjem nivou merile i sa više od milion evra, koliko je trošeno samo na nekretnine i vozila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Milovac je, prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, po kojoj mu se kao članu Šarićeve grupe sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu, bio zadužen za distribuciju droge po Evropi. Tokom postupka njegovo ime pominjao je i jedan svedok-saradnik, koji je za Milovca izjavio da je zaradio 600.000 evra od prodaje droge.

Ubistvom Milovca, kako smatraju u srpskim bezbednosnim službama, poslovi Šarićevog narko-klana neće stati jer je previše novca u igri, a ljudi koji će nastaviti da vode šverc uvek ima.

-U ovom momentu, posle ubistva Milovca se najviše pominje ime Šarićevog saradnika Nikole Dimitrijevića zvanog Džoni kao osobe koja će preuzeti operativno rukovođenje poslovima. Dimitrijević je i do sada, pored Milovca, važio za jednog od šefova na terenu i najverovatnije će sada on postati novi bos klana - kaže naš sagovornik.

Povezane vesti - Stavljena tačka.

Inače, Dimitrijević je na vrlo kontroverzan način, baš dan uoči predaje Šarića pušten na slobodu. Naime, Dimitrijević je bio u bekstvu u vreme pokretanja akcije „Balkanski ratnik“, u kojoj je označen kao jedan od najbližih Šarićevih saradnika. Konkretno, dovodio se u vezu sa švercom 1,2 tone kokaina iz Brazila, a pošto nije bio u Srbiji, za njim je raspisana poternica Interpola. Kako se zatim ispostavilo, Dimitrijević se krio u Holandiji, gde je 13. marta 2014. uhapšen i to na aerodromu u Amsterdamu. Holandska policija je o njegovom hapšenju odmah obavestila MUP Srbije kako bi se dogovorili o daljem postupku ekstradicije, da bi zatim bilo ustanovljeno da je nekoliko dana ranije, tačnije 5. marta 2014. poternica za Dimitrijevićem povučena.

Kako se ispostavilo, poternica je povučena pošto je za njegovu odbranu sa slobode plaćeno jemstvo od 200.000 evra, koje je ponudio njegov branilac Radoslav Baćović, advokat koji je u daljem postupku zastupao i Darka Šarića. Situaciju je u to vreme objasnila tadašnja portparolka Višeg suda Dušica Ristić, koja je saopštila da je sud prihvatio predlog Dimitrijevićevog branioca Radoslava Baćevića da mu se omogući obrana sa slobode, uz jemstvo od 200.000 evra.

-Sud je, pošto je dobio dokaz da je jemstvo uplaćeno, uputio dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova da ne treba postupati po poternici koja za Dimitrijevićem bila raspisana - rekla je Ristićeva, a Baćević je u to vreme izjavio i da se Dimitrijević, izjavom pred Specijalnim sudom obavezao da “neće bežati niti se kriti dok traje suđenje”.

Inače, u novembru prošle godine, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Šarić u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Ovom odlukom presuda je postala pravosnažna, ali Šarića čeka i sudska odluka o pranju novca stečenog švercom kokaina.

Povezane vesti - (Ne)očekivani ishod

Akcija “Balkanski ratnik” inače je započeta zaplenom 2,8 tona kokaina na jahti “Maui” koja je imala britansku zastavu, a koja je bila u vlasništvu hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića. Droga je pronađena u luci Santjago Vaskez koja se nalazi na 25 kilometara zapadno od Montevidea, i tom prilikom su uhapšene dve osobe – Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa. Ovom akcijom ceo Šarićev biznis je lagano, ali sigurno počeo da se raspada. Uspešnoj akciji u Urugvaju prethodile su dve neuspele akcije na zapleni Šarićevog kokaina, za koje se sumnjalo da su propale zbog “sumnjivih kombinacija” inostranih kolega. Jedna, čija je krajnja destinacija bila Grčka, i jedna koju je srpska BIA vodila u saradnji sa britanskom obaveštajnom službom. Sumnjalo se i da krtice postoje i u srpskoj policiji, koja je u početku bila uključena u akciju na razotkrivanju Šarićeve grupe, ali je zbog curenja informacija BIA akciju u Urugvaju vodila sama, i to u saradnji sa američkom DEA.

Curenje informacija se nastavilo, i to na međunarodnoj liniji, kada se posle akcije u Urugvaju čekalo da Šarić iz Švajcarske sleti na aerodrom u Francuskoj, gde je sve bili pripremljeno za njegovo hapšenje. Akcija je propala pod nikad zvanično razjašnjenim okolnostima, a Šarić je izbegao hapšenje, i na početku se krio u Crnoj Gori, da bi zatim otputovao u Južnu Ameriku, odakle se 2014. i predao srpskoj policiji.

Za to vreme, većina njegovih saradnika u Srbiji je uhapšena, sa većinom je sklopljen sporazum o priznanju krivice, ali je njegov najbliži saradnik Goran Soković i dalje ostao neuhvatljiv za policiju. U bekstvu je i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, čijim brodovima je švercovan kokain, a status svedoka saradnika dobili su Radan Adamović, Draško Vuković i kontroverzni Nebojša Joksović, čija se imovina nekoliko puta našla na meti napadača sa „zoljom“.

U međuvremenu, Šarić je presudom Višeg suda u Beogradu 31. jula prošle godine osuđen na devet godina zatvora zbog optužbi da je sa svojom grupom oprao 22 miliona evra stečenih švercom kokaina. Ova presuda još nije pravosnažna, ali ukoliko bude potvrđena, Šarića čeka sledeći sudski epilog:

„U slučaju da pored pravosnažne od 15 godina, bude potvrđena i kazna od devet godina, one se neće sabirati, već će okrivljenom biti izrečena jedinstvena kazna, koja mora biti veća od one veće kazne, a manja od ukupnog zbira obe kazne. U ovom slučaju, ukoliko i kazna od devet godina postane pravosnažna, Šarić će jedinstvenom kaznom biti osuđen na više od 15, a manje od 24 godine zatvora“, objašnjavaju u Specijalnom sudu za organizovani kriminal.

Milanska ćelija

Do imena Milana Milovca u istragama narko-poslova prva je svojevremeno došla italijanska policija, koja ga je osumnjičila da je rukovodio delom grupe koja je bila stacionirana u Milanu, a odakle se rukovodilo uličnom distribucijom kokaina po Italiji i EU. Milovac je sastavljao grupe od po sedam članova, čiji je zadatak bio da organizuju uličnu prodaju po velikim evropskim gradovima. Zbog toga, i bliskosti sa Šarićem, on je prema saznanjima italijanske policije već tada bio u vrhu piramide tada najmoćnijeg balkanskog narko-klana.

Saradnici - begunci

Milan Milovac je, kako se pretpostavlja, u Južnoj Americi najverovatnije koristio lažna dokumenta, a sa njim su u aktivnom kontaktu bili i ostali odbegli pripadnici pljevaljskog klana. Od početka akcije “Balkanski ratnik” u bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Bomba pod automobilom advokata

Milana Milovca u postupku pred Specijalnim sudom u Beogradu zastupao je advokat Milan Sučević, koga je angažovala porodica odbeglog. U oktobru 2012. pod vozilom advokata Sučevića, parkiranim u Žarkovačkoj ulici, eksplodirala je bomba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve