Hronika
16.10.2020. 15:14
Tamara Marković Subota

Smrt u ozloglašenom paviljonu C

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Saša Vidović (37) iz Bijeljine, osuđivani kriminalac, koga je srpska policija označila kao prvog pucača škaljarskog klana, obesio se u ponedeljak, 12. oktobra, u svojoj ćeliji u KPZ Foča, gde je izdržavao kaznu od 18 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića.
Vidović se obesio o kvaku ćelije, i to na dan svoje krsne slave, a čuvari su po pronalasku njegovog tela pronašli i oproštajna pisma koja je ostavio majci i bratu. U zatvoru je bio od hapšenja u oktobru 2016. godine.
Mediji BiH navode da se Vidović ranije žalio članovima porodice prilikom njihovih poseta u zatvoru, navodeći da se boji za svoju bezbednost. Upravo iz bezbednosnih razloga, uprava zatvora je Vidovića i smestila u ozloglašeni C paviljon. Bio je sam u ćeliji upravo zbog rizika koji je nosila činjenica da je član škaljarskog klana. On očigledno nije mogao da se privikne na zatvorske uslove.

Povezane vesti - Na čijim leđima je meta?

„Ovo je kraj za mene ako me ne izbavite iz ovog paviljona. Ovde me drže kao psa“, žalio se ranije Vidović porodici. Zbog njegovih žalbi porodica je od zatvorske uprave tražila da ga prebace u deo sa ostalim zatvorenicima, ali bez uspeha. Boravak u C paviljonu očigledno je bio poguban za njegovo psihičko zdravlje, a za sada nije poznato šta je napisao u oproštajnim pismima upućenim porodici.
Srpska policija je Vidovića, kao plaćenika škaljarskog klana, prvi put identifikovala u istrazi pokušaja ubistva Kotoranina Slobodana Kašćelana, vođe kavačkog klana, u junu 2016. godine. Kašćelan se u momentu napada nalazio sa svojim telohraniteljem Vladimirom Vučkovićem u “audiju A6” cetinjske registracije. Tokom vožnje, u centru Novog Sada, prišla su im dvojica napadača na motoru i pucala na njih. I Kašćelan i Vučković su ranjeni u pucnjavi. Upravo u istrazi ovog atentata policija je došla na trag Vidoviću, koji je u međuvremenu uhapšen u RS zbog sumnje da je 16. oktobra te godine ubio Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu.

Povezane vesti - Kriminalci sa devet života

U međuvremenu, srpska policija je došla i do određenih podataka koji ukazuju da je Vidović mogući učesnik i ubistva Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, koji je samo tri dana pre ubistva Lazarevića likvidiran u Beogradu, u Bačvanskoj ulici, u blizini Centralnog zatvora. U Stankovića je ispaljeno oko 60 metaka iz „kalašnjikova“, a ubice su posle zločina pobegle.
Kao mogući izvršioci Stankovićevog ubistva označeni su i „škaljarci“ Stevan Stamatović, koji je u januaru ove godine ubijen u Atini, i Milić Minja Šaković.
I pre ovih zločina Vidović je imao bogatu kriminalnu karijeru i u BiH i u Srbiji. Pre devet i po godina u Novom Sadu policija ga je uhvatila kada je usred dana krao automobil. Napao je policajca, ali su pripadnici MUP-a reagovali i ranili ga. Već tada je važio za jednog od glavnih ljudi bosanske auto-mafije u Srbiji. Pre tog hapšenja za njim je bosanska policija raspisala dve međunarodne poternice zbog serije razbojništava i teških krađa, a u BiH je imao i pet centralnih poternica. Pre razbojništva u Novom Sadu, Vidović je pobegao iz zatvora u Bosni, a osuđivan je zbog razbojništva u banci, napada na muškarca koga je zatim opljačkao i pretnji oružjem konobarima.

Pucači

Osim Saše Vidovića, kao pucače škaljarskog klana srpska policija je označila i Podgoričanina Marjana Vujačića i Iliju Zeca. Da li su između njih i evidentiranog Vujačića postojali kontakti, nije poznato.
Vujačić je inače ubistvo Lazarevića počinio sa Aleksandrom Bulatovićem i još jednom osobom, čiji identitet nije utvrđen. Oni su kobnog dana terencem BMW X5 presreli Lazarevića i izrešetali ga sa 24 hica iz automatske puške. Ubijeni Lazarević važio je za jednog od članova auto-mafijaške grupe iz Istočnog Sarajeva. Njegovo ubistvo izazvalo je osvetu, pa je u Novom Sadu ubijen i Željko Bulatović, otac Aleksandra Bulatovića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve