Hronika
12.09.2020. 14:42
Tamara Marković Subota

Splet DB-ovskih računa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bračni par Milošević - Marković nikada neće odgovarati za ubistvo Slavka Ćuruvije. I Sloba i Mira su pokojni. Da je svima jasno da je iz njihove kuće potekla naredba za likvidaciju Ćuruvije, jasno je, ali pravo ne počiva na “jasno je svima”, nego na konkretnim, materijalnim dokazima. Onaj jedini, koji bi u njih mogao da upre prst - Radomir Marković, ćuti, i uporno ćuti već 20 godina. Slabe su vajde da će ikada progovoriti. I Sloba i Mira, kao pokojni, nemaju mogućnost da se brane, što je takođe osnovni stub prava, ali da li takav splet okolnosti poništava pravo javnosti, države, društva i porodice Ćuruvije da istina konačno izađe na videlo, da pravo i pravda budu iznad svakog zločina, da žrtva bude iznad zločinaca ili je splet DB-ovskih računa i računica i danas, 21 godinu od likvidacije jači od svega i svih. Onog režimskog, Miloševićevog zločinačkog DB koji i dalje, a da niko ne zna kako i uz koje poluge ima moć, jaču od svih i svega. I upravo ta tajna moć pokazala se kao svemoć, koja iz neke paralelne stvarnosti, koju niko konkretno ne može da objasni, od zločina prati ceo ovaj slučaj. Najpre, od dugogodišnjeg skrivanja ubica, i to punih 14 godina od Miloševićevog pada, a zatim i u samom postupku, od dodeljivanja nanogice onima koji su optuženi, a zatim i osuđeni za zločin i to na kazne od 20 i 30 godina zatvora, pa do grešaka Specijalnog suda koje su dovele do poslednje stavke – odluke da se suđenje vrati na početak.

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je u ponedeljak, 7. septembra, da je ukinuo prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, i to uz obrazloženje da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem N. N. lica” u taj slučaj.

Povezane vesti - Ukinuta presuda za ubistvo Ćuruvije zbog “NN lica”

Prema prvostepenoj presudi, koja je izrečena prošle godine, Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo. Ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra DB, kojem se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za saizvršilaštvo osuđeni su i Ratko Romić, bivši operativac DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe, i to na po 20 godina zatvora.

Ova presuda kontradiktorna je u odnosu na optužnicu, u kojoj je navedeno da je Miroslav Kurak direktni izvršilac ubistva, a Romić osoba koja je bila sa njim u momentu ubistva, i koji je drškom pištolja u glavu udario Branku Prpu, Ćuruvijinu prijateljicu, koja je bila sa njim u haustoru Svetogorske ulice.

Specijalni sud je, međutim, u presudi konstatovao da nema dovoljno dokaza koji bi Kuraka označili kao direktnog izvršioca, zbog čega je osuđen samo kao saizvršilac zločina.

Tako je direktni ubica postao N. N., odnosno nepoznata osoba. I upravo je ova konstatacija prvostepene presude Specijalnog suda bila i glavni kamen spoticanja prilikom javne sednice Apelacionog suda na kojoj su razmatrane žalbe okrivljenih, kao i zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji je zastupao optužnicu, Milenka Mandića. Tužilac Mandić je na sednici apelacije tražio samo jednu stvar: da Apelacioni sud donese izmenjenu presudu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC/STR/AS/ow

"Specijalni sud pogrešno je utvrdio ’odlučne činjenice’ kada je ocenio da je nepoznata osoba pucala u Ćuruviju, a ne da su u tome učestvovali Romić i Kurak. Tužilaštvo ipak ne želi ponavljanje postupka, već samo izmenu pomenutog dela“, rekao je tada tužilac Mandić.

Apelacioni sud, međutim, nije prihvatio zahtev tužioca Mandića i doneo je odluku o ponavljanju postupka. Njihovo obrazloženje, u kome se navode sve greške Specijalnog suda, pravno je utemeljeno. Ono što nije jasno jeste zašto Apelacioni sud jednostavno nije prihvatio zahtev tužioca Mandića, kao što nije jasno otkud tolike greške u prvostepenoj presudi Specijalnog suda. Namerne ili slučajne?

U svakom slučaju, brojne, po oceni Apelacionog suda. „Osnovane su žalbe kojima se ukazuje da je prvostepeni sud povredio ’objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu’, čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Tužilac je, naime, do kraja suđenja ostao pri svojim tvrdnjama iz optužnice, dok je prvostepeni sud nakon toga izmenio činjenični opis iz optužnice, tako što je u presudu dodao određene činjenice i okolnosti koje nisu bile sadržane u optužnici. Na ovaj način su okrivljeni oglašeni krivim za nove činjenice i radnje za koje nisu optuženi i o kojima u toku postupka nisu izvođeni dokazi“, naveo je Apelacioni sud ukazujući da tu pre svega misli na uvođenje N.

N. lica u presudu, koje je, prema viđenju prvostepenog suda, učestvovalo u izvršenju krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac.

Takođe, Apelacioni sud zamera Specijalnom što je dodavanjem novih radnji u presudi, za koje nisu bili optuženi – Radonjić, Kurak i Romić, značajno izmenio činjenično stanje iz optužnice.

Pri tome se, kako je ukazao Apelacioni sud, u ukinutoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud, sa nesumnjivom izvesnošću, utvrdio prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je N. N. lice postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije.

"Istovremeno, uvođenjem N. N. lica u činjenični opis radnje krivičnog dela, na više mesta, u različitim segmentima, izreka presude je učinjena nerazumljivom, jer najpre ostaje nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom N. N. licu ili su u pitanju više N. N. lica, da li je isto N. N. lice nalogodavac, lice sa kojim okrivljeni postižu prethodni dogovor, a takođe i neposredni izvršilac krivičnog dela, ili se radi o različitim N. N. licima”, ukazala je apelacija.

Povezane vesti - IBARSKA, ĆURUVIJA, STAMBOLIĆ… Karike koje nedostaju

Takođe, kako dodaje, prvostepeni sud je propustio da opiše na koji način su Kurak i Romić omogućili N. N. licu da izvrši ovo krivično delo, što njihove radnje čini nejasnim i nerazumljivim.

Iz presude se, kako napominje Apelacioni sud, ne vidi i ostaje nejasno gde su se u momentu izvršenja krivičnog dela nalazili Romić i Kurak – da li su bili zajedno ili su bili razdvojeni.

Nejasno je i na koji način i kojom svojom radnjom su omogućili N. N. licu izvršenje krivičnog dela i time kao saizvršioci učestvovali u izvršenju ovog krivičnog dela, navodi apelacija.

Apelacioni sud je istakao i da se osnovano žalbama ukazuje da u obrazloženju presude nisu dati dovoljno jasni razlozi o odlučnim činjenicama na osnovu kojih je prvostepeni sud utvrdio postojanje prethodnog dogovora između svih okrivljenih, a posebno dogovora sa N. N. licem.

"Specijalni sud je propustio i da ukaže na razloge za postojanje zajedničkog umišljaja kod okrivljenih, dogovora, niti je naveo iz čega zaključuje da su Radonjić, Kurak i Romić postupali kao izvršioci“, piše u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, izjavio je da je ukidanja presude “razočaravajuće”. “Svi mi znamo koliko je dugo trajao ovaj proces, više od 20 godina mi nemamo presudu. Od toga je oko 15 godina trajala opstrukcija, a poslednje četiri godine je trajalo suđenje, što je zaista dugo, i za porodicu i za zadovoljenje pravde”, rekao je Matić navodeći da očekuje da će novo suđenje trajati kratko.

"Samo se zamera obrazloženje uvođenja N. N. lica i dovođenje te osobe u vezu sa ostalim optuženima. Ja verujem da će se glavni pretres otvoriti samo u vezi sa ovom primedbom. I ohrabruje da dokazi nisu manjkavi, osim ovog dela, obrazloženja. Sudsko veće je uvelo N. N. lice, a onda nije dobro obrazložilo to uvođenje N. N. lica. Očekujemo da se otvori suđenje, da kratko traje, da sudije efikasno urade posao i da imamo presude”, rekao je Matić Ćuruvijina ćerka Jelena izjavila je da je iznenađena odlukom Apelacionog suda i izrazila nadu da na ponovljenom suđenju optuženi neće biti oslobođeni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija, Facebook

"Svi smo očekivali da će odluka Apelacionog suda biti pozitivna, odnosno da će biti potvrđena prvostepena presuda i, naravno, kazne koje su izrečene optuženima. Očekujem da bi ponovno suđenje optuženima moglo da počne uskoro i da ono nipošto neće trajati koliko prethodno, koje se razvlačilo bezmalo četiri godine. Ja želim da verujem da je odluka Apelacionog suda, ako mogu tako da kažem, tehničke prirode, a ne suštinske, i da će problem na koji ukazuje ta odluka, a to je uvođenje N. N. lica kao izvršioca ubistva, u ponovnom suđenju biti preformulisano ako se smatra da je to neophodno.

Povezane vesti - "Čekao sam da Sloba lupi glavom o zid i slomi vrat"

Nadam se da će tužilac učiniti sve što je potrebno da presuda nakon ponovnog suđenja ne bude promenjena u najgorem mogućem smislu, a to je da optuženi na kraju budu oslobođeni“, izjavile je Jelena Ćuruvija Đurica.

Milan Radonjić i Ratko Romić uhapšeni su u januaru 2014. godine. Ovu vest zvanično je obelodanio tadašnji tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji je naveo da je obrt u istrazi nastao posle informacija dobijenih od Milorada Ulemeka Legije.

"On je odlučio da progovori o ovom ubistvu. To svedočenje je bilo bezuslovno... Nikakvih benefita nije dobio, a govorio je veoma iscrpno o ovom slučaju“, rekao je tada tužilac Radosavljević.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve