Hronika
06.11.2019. 13:53
Tamara Marković Subota

STIGLA EKIPA SA KARABURME: Borba za prevlast i holandske luke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pozadina pucnjave u Amsterdamu 23. oktobra u kojoj je ubijen Goran Savić iz Niša, a ranjen Baranin Jovo Đurović mnogo je veća od mafijaškog sukoba između suprotstavljenih kotorskih klanova ili krvne osvete sa naslednicima porodice Šaranović.

U pitanju je rat za prevlast u holandskim lukama, posebno u Roterdamu - najvažnije evropske stanice na mapi prekookeanskog šverca kokaina. Srpska policija najviše je uključena u dve najvažnije misterije ovog slučaja - krađu 100 kilograma kokaina koja je prethodila pucnjavi i u transfer novca iz Srbije koji je baš tog dana izvršen na ime uhapšenog napadača.

Pucnjava u Amsterdamu otkrila je i novi trag u skrivanju najtraženijeg bosa srpskog podzemlja - Filipa Koraća.

Prema saznanjima "Ekspresa", nekoliko dana pre pucnjave u Amsterdamu se odigrao pravi mafijaški dribl između Koraćeve ekipe sa Karaburme i rođaka vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

https://www.youtube.com/watch?v=bkHr6d-g3W4

"Bazu kavačkog klana u Amsterdamu već godinama drži bliski rođak Radoja Zvicera. On je zadužen za prihvat kokaina koji stiže brodovima i dalju distribuciju, kao i za kontakte sa kupcima. Upravo je u kontakt za kupovinu kokaina sa njim nedavno stupila i ekipa mlađih momaka sa Karaburme, koji su u Amsterdam otišli pod tajnim patronatom Filipa Koraća. Oni su od Zvicerovog rođaka naručili 50 kilograma kokaina, i za to dali novac, ali im to nije bio plan. Nakon što su dali novac, organizovali su pratnju Zvicerovog rođaka, a zatim, dva dana kasnije, upali u štek prostor u kome kavački klan drži sakriveni kokain. Po upadu, Zvicerovog rođaka su premlatili, a iz šteka ukrali 50 kilograma kokaina, koji je bio spremljen za njih, i još 50 kilograma, koji su bili skladišteni, kao i sav novac koji su prethodno dali Zvicerovom rođaku. Tek posle tog incidenta kavački klan u Amsterdamu je shvatio da Filip Korać stoji iza krađe", kaže za "Ekspres" izvor iz bezbednosnih struktura Srbije upoznat sa detaljima istrage u Amsterdamu, navodeći da je ovaj incident poslednja tačka sukoba na kojoj su kao saradnici, sa jedne strane škaljarski i klan Luke Bojovića, kojim operativno rukovodi Filip Korać, i sa druge strane njima suprotstavljeni kavački klan. Ovaj incident naveo je holandsku policiju na sumnju da se upravo kod njih krije Filip Korać", kaže za "Ekspres" izvor iz bezbednosnih struktura Srbije, koji je uključen u istragu pucnjave u Amsterdamu.

Povezane vesti - PORUKA IZ HOLANDIJE: Rafal iz Amsterdama prekinuo ćutanje kavača i škaljara

Postoje čak i indicije da je upravo Korać kobnog 23. oktobra trebalo da se pojavi u piceriji u kojoj je Savić ubijen, a Đurović, inače Koraćev blizak saradnik, ranjen. Te indicije još nisu potvrđene, tako da nije poznato da li se Korać, za kojim je u januaru ove godine raspisana Interpolova poternica Srbije, zaista krije u Holandiji, ali se, kako kaže naš sagovornik, "punom parom" radi na njegovom lociranju i hapšenju.

Krađa kokaina nije jedini deo scenarija koji obavija misteriju pucnjave u Amsterdamu.

"Nekoliko minuta posle pucnjave u Amsterdamu, jedan od napadača na Savića i Đurovića je uhapšen, i kod njega je pronađena uplatnica Western Uniona na 8.000 evra iz Srbije. Sada se ispituje ko je taj novac poslao, za šta je ta isplata bila namenjena i da li ima veze sa ubistvom i ranjavanjem", otkriva sagovornik "Ekspresa" navodeći da u interesu istrage ime uhapšenog policija još čuva u strogoj tajnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Za sada je poznato da uhapšeni ima 41 godinu, da je prijavljen na adresi u holandskom naselju Amstelven, koje važi za elitno predgrađe Amsterdama, kao i da je kod njega u vozilu prilikom hapšenja policija pronašla vatreno oružje. Njegova nacionalnost nije saopštena, kao ni informacija da li je eventualno odranije poznat policiji.

Za drugim učesnikom pucnjave, koji je bekstvom uspeo da izbegne hapšenje, i dalje se traga.

Uhapšenom napadaču je, prema pisanju holandskih medija, u međuvremenu određen pritvor, a zabranjen mu je kontakt sa bili kim osim sa advokatom.

Narko-država

Ranjeni Đurović, koji se posle pucnjave nalazi na bolničkom lečenju, uz stalni nadzor policije, u Amsterdamu je inače bio u kontaktu sa drugim čovekom najjačeg klana holandskog podzemlja, čiji je vođa Vilijam Vim Holeder, poznat po čuvenoj otmici Fredija Hajnekena, predsednika kompanije "Hajneken", 1983. godine.

Povezane vesti – UBICE KOTORSKIH KLANOVA: Ko su sve plaćenici škaljarskog klana

Šta su bili razgovori Đurovića i Holederovog saradnika, nije poznato.

Holeder je od otmice Hajnekena, za koju je bio osuđen na 11 godina zatvora, stasao u neprikosnovenog vođu holandskog podzemlja koji je pod svojom kontrolom držao ne samo kriminalce u svojoj zemlji, nego i određivao tokove međunarodne kriminalne scene budući da je svaki kontakt u Holandiji, odnosno svaki posao zavisio od toga da li strani kriminalci imaju Holederovu podršku i odobrenje ili se nalaze na njegovoj suparničkoj strani. Zbog takvog statusa Holeder je bio na stalnoj meti tamošnje policije, koja je uporno pokušavala da dođe do dokaza protiv njega. Igra protiv Holedera letos je okončana u korist policije i tužilaštva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je, zbog pet mafijaških ubistava, osuđen na doživotnu robiju i nalazi se u zatvoru, ali njegov klan i dalje važi za najjače organizovanu kriminalnu grupu u Holandiji, koja je posebno bliska sa grupom Luke Bojovića i njegovim glavnim saradnicima u švercu kokaina - škaljarskim klanom, koji iz Kotora kao glavne saradnike u Crnoj Gori ima upravo barsku grupu, čiji je istaknuti član ranjeni Đurović. Njegov pokojni brat Luka Đurović svojevremeno se nalazio na čelu barske grupe i važio je za glavnog Bojovićevog saradnika u Crnoj Gori. Nakon pogibije Luke Đurovića 2013. godine u saobraćajnoj nesreći, vođstvo nad grupom preuzeo je Baranin Alan Kožar. Jovo Đurović važio je za drugog čoveka klana.

Holandski mediji pišu da je ranjeni Đurović u Amsterdamu bio na specijalnom zadatku. Navodno je trebalo da organizuje prebacivanje 10 miliona evra u Dubai. Ranjen je pre nego što je izvršio zadatak, objavili su tamošnji mediji navodeći da je za sada poznato da navodnih 10 miliona evra potiče od prodaje droge, ali da nije poznato sa kojim ciljem je taj novac trebalo da se prebaci u Dubai.

Povezane vesti - RAZBILA SE KASICA: Dugovi klanova odlažu obračune, gubici u narko-poslu ogromni

Veliki poslovi sa drogom, veliki novac i borba za prevlast i kontrolu nad holandskim lukama tako su se našli u epicentru pucnjave u Amsterdamu.

Čak je i Jan Strujis, šef najvećeg policijskog sindikata NPB, posle ubistva Savića i ranjavanja Đurovića za tamošnje medije rekao: "U Holandiji je organizovani kriminal potpuno izmakao kontroli". Mesec dana ranije, kada je u Holandiji ubijen advokat Derk Vijersum (44), koji je bio angažovan na najznačajnijim slučajevima organizovanog kriminala, Strujis je rekao: „Ovo je potvrda, ako nam je uopšte i bila potrebna, da živimo u narko-državi".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve