Hronika
26.10.2021. 12:19
Tanjug

"Delta holding"

Suđenje Miškoviću: Pitanje na koje niko nema odgovor

Miroslav Mišković, 26. 10. 2021.
Izvor: EPA FILES / SASA MARICIC

Glavni pretres (suđenje) u drugostepenom postupku protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika Nibens grupe i ostalih optuženih u tom slučaju počeo je pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Prethodno je predsednik Apelacionog suda odbio jučerašnji zahtev Ðuraškovićevog branioca Zorana Ateljevića, koji je pozivajući se na stav Vrhovonog kasacionog suda u postupku protiv Darka Šarića, tražio da se član petočlanog veća sudija Milimir Lukić izuzme iz tog veća koje odlučuje po žalbama, jer je ranije već odlučivao o produženju pritvora Ðuraškoviću.

Nakon toga svi advokati i optuženi izjavili su da ostaju pri svojim izjavljenim žalbama koje je ovo veće razmatralo u septembru proslse godine, nakon čega je odlučio da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, odnosno da sasluša pet veštaka ekonomsko-finansijske struke.

Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu odluku, pošto je prvostepenu presudu već jednom ukidao.

Miroslav Mišković je rekao članovima veća da traži da postupaju po dokazima i ponovio da ni on ni njegov sin nisu nikada počinili nijedno krivično delo.

"Zašto se sve ovo dešava meni i mojoj porodici već deset godina... pitanje je na koje niko nema odgovor", rekao je Mišković

I njegov sin Marko koji je juče tražio od suda da mu odblokira zaplenjenu imovinu i omogući pravo na rad, danas je ponovio da ostaje pri žalbi, kao i svi ostali optuženi.

Apelacioni sud u nastavku pretresa treba da ispita pet veštaka, kako bi im razjasnili okolnosti koje su članovima veća ostale nejasne.

Na razmatranju je druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tom presudom je Miroslav Mišković osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara.

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za nanošenje štete putarskim preduzećima u Srbiji, ali je ukinuo deo presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi.

Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Njegovo preduzeće "Mera Invest" D.O.O presudom, koja se razmatra, obavezano je da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Vlasnik "Nibens grupe", koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Ðurašković, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri meseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza, kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Sud je takođe Ðuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Republike Srbije oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana od dana

Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora.

Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine.

Protiv Miškovića, Ðuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima.

Nakon izricanja druge prvostepene presude u martu 2019. godine, sud im je posle skoro sedam godina vratio pasoše.

Njima je blokiran veliki deo imovine, ali "Delta holding" radi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suđenje Miškoviću odloženo
Sud

"Delta holding"

25.10.2021. 12:56

Suđenje Miškoviću odloženo

Glavni pretres (suđenje) u drugostepenom postupku protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika "Nibens grupe" i ostalih optuženih u tom slučaju, odložen je za utorak pred Apelacionim sudom u Beogradu zbog primedbi Ðuraškovićeve odbrane na sastav sudskog veća.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve