Hronika
16.07.2020. 17:18
Tamara Marković Subota

Svedok i amnezija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojin Stupar, pripadnik kavačkog kriminalnog klana i osoba koja je okarakterisana kao glavni svedok protiv vođe suprotstavljenog klana „škaljaraca“ Jovana - Jovice Vukotića, izjavio je da ne zna ko je 27. marta 2016. godine pucao u automobil u kome su bili on i Miloš Radonjić.

Za pokušaj ubistva dvojice Stupara i Radonjića osumnjičena je ekipa iz njima suprotstavljenog, škaljarskog klana - Jovan Vukotić, Milić Minja Šaković i sada pokojni Igor Dedović.

Stupar je na saslušanju u Višem državnom tužilaštvu rekao da ne zna ko je pucao na njih, kao i da je napadač na glavi imao običan šešir, a ne sombrero.

"Nismo se sudarili automobilom u kom su bili napadači. Valjda bolje ja znam nego Radonjić, jer sam ja vozio”, kazao je Stupar na saslušanju, objašnjavajući razlike svog i svedočenja oštećenog Radonjića, koji je ranije tvrdio da su se automobilima sudarili pre napada.

Povezane vesti - CIJANID I NEKI STARI ZNANCI: Jedan špric je mogao da promeni sve

Stupar je takođe odbio da svedoči pred Vukotićem i Šakovićem, koji su takođe sprovedeni u Više tužilaštvo zbog zakonske mogućnosti postavljanja pitanja oštećenom.

Stupar je iskaz dao pred njihovim advokatima, a za to vreme Vukotić i Šaković čekali su u holu Višeg državnog tužilaštva. Nakon ove izjave Stupara, tužilaštvo bi uskoro trebalo da odluči da li će podići optužnicu protiv osumnjičenih ili odbaciti krivičnu prijavu, što se očekuje nakon ovakve izjave oštećenog.

Vukotiću je inače u ovom slučaju Vrhovni sud 7. jula produžio pritvor za 30 dana. Prema naredbi o sprovođenju istrage, trojica „škaljaraca“ su 27. marta 2016. godine, oko 20.30 sati, u kotorskom naselju Rakite ispalili više hitaca prema dvojici „kavčana“ - od kojih je jedan pogodio Stupara i naneo mu tešku povredu.

Vukotić, koji je u februaru, posle 15 meseci pritvora u Srbiji, ekstradiran u Crnu Goru, više puta je podgoričkom tužilaštvu negirao optužbe, tvrdeći da mu sve smeštaju “prljavi” policajci i da čak nije ni bio u Crnoj Gori kada se pucalo u Kotoru. U istrazi ovog slučaja, Vukotić je prvi put saslušan 19. juna 2019. godine u prostorijama Okružnog zatvora u Beogradu, a zatim i po izručenju 8. februara 2020. pred podgoričkim Višim sudom.

Vukotiću od tada sud produžava pritvor, dok je u istom predmetu pritvor posle pet meseci i 25 dana boravka iza rešetaka ukinut Miliću Šakoviću. I on je pred tužiocem tvrdio da u noći kada je pucano na Radonjića i Stupara nije bio u Kotoru. Šakoviću je pritvor ukinut, kako je navedeno u rešenju na osnovu iskaza saslušanih svedoka, koji su potvrdili da Vukotić kobne noći nije bio u Kotoru, kao i da je u tom momentu Igor Dedović bio u Sloveniji, ali i na osnovu iskaza Stupara i Radonjića datih u istražnom postupku. I Stupar i Radonjić su naveli da ne znaju ko je pucao na njih i da nijednu od tih osoba nisu prepoznali.

Protiv Vukotića se u Crnoj Gori vodi još jedan postupak pokrenut zbog sumnje da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Tamara Zvicer se nedavno našla u centru medijske pažnje kada su u Kijevu maskirani napadači zapucali na njenog supruga dok je džogirao, a ona uzvratila vatru i tako oterala napadače. Zvicer je sa teškim povredama prebačen u bolnicu, gde su mu lekari spasli život, a nakon oporavka je pušten sa bolničkog lečenja. Ukrajinska policija je vrlo brzo rešila slučaj hapšenjem osumnjičenih napadača - crnogorskih državljana Emila Tuzovića i Stefana Đukića i dvojice Nišlija - Petra Jovanovića i Milana Brankovića.

Tamara Zvicer je inače direktno optužila Vukotića za pokušaj njenog ubistva, što je Vukotić odmah negirao u pismu upućenom crnogorskim medijima. Zaplet u istrazi ovog slučaja inače je nastao nedavno objavljivanjem iskaza jednog policajca, koji je bio očevidac pucnjave na automobil u kome se nalazila Tamara sa jednim detetom. Ovaj službenik UP, čiji identitet nije javno objavljen, rekao je da je prepoznao jednog od napadača kada je njegovu fotografiju video u medijima, i da to nije Jovan Vukotić. O tome je, kako tvrdi, obavestio kolegu u kotorskoj policiji, ali ga tim povodom niko nikad nije zvao. U iskazu ovog policajca navedeno je i da je inspektora koji je od njega uzimao izjavu ovim povodom usred saslušanja zvao Igor Božović, jedan od vođa kavačkog klana, kao i da je taj inspektor Božoviću dao imena svedoka i rekao mu da će sve biti u redu.

Povezane vesti - Svi Tamarini rafali na “škaljarce”

"Nekoliko meseci nakon pucnjave, u januaru 2017. godine, desilo se ubistvo u Budvi, kada su u međusobnom obračunu ubijene dve osobe. Šokirao sam se kada sam u medijima video fotografiju jednog od ubijenih, Predraga Ilinčića, kojeg sam prepoznao kao osobu koja je preko krova ’audija’ pucala u sivo vozilo, vozilo Tamare Zvicer“, rekao je ovaj policajac na saslušanju, navodeći da je zbog ovog slučaja na poslu pretrpeo mnogo loših stvari i da je sebe i familiju doveo u opasnost.

Svedok je pred tužiocem naglasio da od ovog događaja nikome više ne veruje, sem jednoj osobi u policiji kojoj je rekao da je Ilinčić pucao iz „audija“. Nakon što je izjava ovog svedoka objavljena u podgoričkim medijima, unutrašnja kontrola pokrenula je istragu u kotorskoj policiji, ali rezultati ove istrage još nisu saopšteni, tako da i dalje ostaje pitanje: Ko govori istinu?

Saslušanje bez snajperista

I Vojin Stupar i Jovica Vukotić su u zgradu tužilaštva dovedeni bez uobičajenih ranije sprovođenih mera jakog obezbeđenja. Zgradu tužilaštva tokom Stuparevog svedočenja čuvalo je samo nekoliko inspektora u civilu i ekipa Interventne jedinice policije, a ne policajci sa automatskim oružjem, fantomkama i pancirima, kao što je ranije bila praksa prilikom Vukotićevog sprovođenja iz zatvora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve