Hronika
20.07.2021. 08:00
Tamara Marković Subota

Pripadnik kavačkog klana

Šverc oružja iz kućnog pritvora

oružje, meci, pištolji
Izvor: Shutterstock

Slovenačka policija u istrazi pokrenutoj na identifikaciji i hapšenju pripadnika tamošnje ćelije kavačkog klana razotkrila je i jednog državljanina Srbije, koji je iz Beograda, i to iz kućnog pritvora, za ovaj klan organizovao šverc oružja po celoj Evropi.

Podaci slovenačke policije ukazuju da je tamošnja ćelija kavačkog klana pod vođstvom Filipa Vrzića kupovala oružje u Slovačkoj, a zatim ga preprodavala drugim kriminalnim organizacijama. Naplata je išla u kokainu ili heroinu, a švercovano je automatsko i poluautomatsko oružje. Tu je na scenu stupao državljanin Srbije, čije ime još nije javno saopšteno, a koji je prema dosadašnjim podacima slovenačke policije iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima iz Slovenije, koji su ga dalje švercovali preko granica država Evropske unije, ali i u Srbiju.

Jedan od podataka kojim raspolaže slovenačka policija jeste da je krajem maja 2019. godine ovaj Srbin u Beogradu oružjem snabdeo i jednog Crnogorca, koji je opisan kao stariji čovek, mršavije građe. U Beogradu, ovaj Crnogorac sastao se sa srpskim švercerom oružja, ali i sa Vrzićem, i od njih, kako je rekao, za probu preuzeo sedam „škorpiona“. Ovog Crnogorca inače na mesto sastanka dovezao Vrzić, i to svojim džipom BMW X5, koji je očigledno bio pod tajnom pratnjom slovenačke policije.

U dokumentima slovenačke policije, navodi se da su Vrzić i državljanin Srbije kriminalce snabdevali uglavnom pištoljima „glok“ i CZ, a u nekoliko navrata i „škorpionima“.

A šverc je išao u nekoliko zemalja Zapadne Evrope. Tako je navodno Vrzić u maju 2020. godine svojim saradnicima naredio da u Holandiju prošvercuju dve snajperske puške, a potom i nekoliko pištolja u Srbiju.

Slovenačka policija uz pomoć kolega iz drugih država ušla je trag ljudima koji su za klan kupovali oružje, koristeći falsifikovana dokumenta i dozvole za nošenje oružja. Na svim pištoljima bili su izbrušeni serijski brojevi, a sastavljani su od nekoliko komada oružja istog proizvođača.

U istrazi, slovenačkoj policiji pomogli su i predstavnici Evropola preko kojih su od proizvođača oružja za svaki komad dobili podatke kojoj prodavnici je isporučen, a zatim su preko njih i došli do kupaca.

Utvrdili su i da je nekoliko pištolja koji su završili u rukama članova slovenačke ćelije kavačkog klana imali cevi upečatljive narandžaste boje.
Policija Slovenije navodno je otkrila i u kojim krivičnim delima je korišćeno oružje kojim su kavčani snabdevali kriminalce, ali ti detalji još nisu saopšteni, a nekoliko pištolja je već oduzeto u policijskim akcijama.

Oružje krili u kamionima

Pištolji su iz Slovačke do kupaca u Evropi, posebno u Holandiju, zatim u Sloveniju i Srbiju, švercovani kamionima, čiji su vozači oružje krili u kabinama i metalnim sanducima kreveta.

„Zločinačko udruženje na čelu sa Filipom Vrzićem čiji nadimci na aplikaciji ’Skaj’ su Drug i 10NO, pored redovnog krijumčarenja raznih vrsta droga, bavilo se i švercom oružja, uglavnom poluautomatskih i automatskih pištolja. Za koordinaciju nabavke, prevoza i prodaje oružja bili su zaduženi Vrzić i Klemen Kadivec, drugi vođa slovenačke ćelije kavačkog klana koji je koristio ’Skaj’ nadimke Tom Ford i Sand Man“, navedeno je u krivičnoj prijavi slovenačke policije.

A ceo postupak odvijao se preko Vrzića, koji je nelegalno oružje kupovao u Bratislavi, od državljanina Srbije koji je u to vreme u Beogradu bio u kućnom pritvoru. Po njegovim uputstvima, oružje je isporučio neidentifikovani muškarac, koji je oružje predavao u četvrti Bratislave – Ružinov, u Ulici Ivanska cesta.

„Primopredaja je išla tako da je kurir – vozač kamiona Mario Budimir zvani JSK čekao na toj adresi, a član udruženja Mali ili Mirko sa ’Skaj’ nadimkom Home ili Lusy uzimao oružje od dobavljača ili osobe koja je sa njim bila na vezi i predavala ga kuriru Budimiru, koji je nastavio da vrši prevoz“, piše u prijavi.

Kao dokaze protiv Budimira slovenačka policija navela je i kamion registarskih oznaka KP-VP785, kojim je prevozio švercovano oružje, a koji je u nekoliko navrata vozio i Darko Nevzatović, čiji je nadimak na aplikaciji „Skaj“ bio Kasper:

„Oružje je uglavnom transportovano u Holandiju, a u nekim slučajevima i u Sloveniju i Srbiju. Primopredajom u Holandiji koordinirao je Kadivec, koji je i obezbeđivao trgovce oružja u toj državi“, navodi se u prijavi.

Ceo tekst pročitajte u print izdanju nedeljnika "Ekspres" koji je na kioscima.

Novi broj 272
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prva pobeda nad kavačkim klanom
Hapšenje

Nema nedodirljivih

04.05.2021. 14:18

Prva pobeda nad kavačkim klanom

Slobodan Kašćelan našao se u pritvoru, nakon namamljivanja na informativni razgovor, puštanja na slobodu i tajnog praćenja, ali i sukoba na relaciji Dritan Abazović – sudija Miroslav Bašović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
25.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve