Hronika
20.01.2023. 18:35
Beta

Neverovatan podatak

Traktor svakih šest dana usmrti jednu osobu u Srbiji

traktor.jpg

Od 1997. do 2021. godine u Srbiji je 1.637 osoba poginulo u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora, od čega 1.198 osoba kao vozač ili putnik na ovom vozilu, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Ono što posebno zabrinjava je podatak da je od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora i 67 maloletnika. Sa druge strane, u analiziranom periodu, svaka deseta osoba starija od 65 godina koja je poginula u saobraćajnoj nezgodi, nastradala je u udesu sa učešćem traktora", piše novosadski portal Agrosmart.

Statistički je u navedenom periodu na svakih šest dana jedna osoba izgubila život u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora, navodi portal.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekli su za Agrosmart da traktori imaju visok rizik izazivanja saobraćajnih nezgoda na javnom putu.

"To je pre svega posledica tehničkih karakteristika traktora, mogućnosti vuče prikolica ili priključnih oruđa, nepoštovanje saobraćajnih propisa, neispravnost vozila, ali je izražena i vožnja pod dejstvom alkohola", naveli su iz te Agencije.

Naveli su da oni beleže samo saobraćajne nezgode koje se dogode na javnom putu, pa nije moguće utvrditi koliki je ukupan broj poginulih osoba na traktorima u polju i na nekategorisanim putevima.

Profesor bezbednosti saobraćaja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Dragan Jovanović rekao je za Agrosmart da je problem i to što traktori sa neizgrađenih atarskih puteva iznose blato na kolovoz i time povećavaju rizik odvijanja saobraćaja na putevima.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, procenjuje se da je u Srbiji oko 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama.

"Najveći procenat upotrebe traktora bez zaštitnog rama ili kabine je u centralnoj Srbiji, čak oko 50 odsto, dok je u Mačvi nešto manji iznosi 45 odsto a u Vojvodini iznosi 18 odsto", naveli su iz agencije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je moguće - za 10 dana 25.000 saobraćajnih prekršaja
alkotest, saobraćajci, policija

MUP

12.01.2023. 10:51

Da li je moguće - za 10 dana 25.000 saobraćajnih prekršaja

Ministarstvo unutrašanjih poslova saopštilo je da je za prethodnih deset dana otkriveno 25.000 saobraćajnih prekršaja, te apelovalo na vozače da poštuju propise.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve