Hronika
06.02.2024. 16:45
Beta

Vršnjačko nasilje

Učenica napadnuta zbog petice na testu: Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Nasilje
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo prosvete, Osnovna škola "Car Konstantin" i Više javno tužilaštvo u Nišu oglasili su se povodom vršnjačkog nasilja kome je bila izložena učenica pomenute škole i najavili preduzimanje mera povodom tog incidenta.

Devojčicu su 24. januara pri povratku iz škole napale tri vršnjakinje i udarile je kamenom u glavu, navodno zbog toga što je dobila peticu na testu iz nemačkog jezika, a devojčice joj pre testa zapretile da ne sme da dobije peticu

Prema nezvaničnim informacijama, napadnuta devojčica je duži vremenski period bila žrtva vršnjačkog nasilja, a tri vršnjakinje su je maltretirale zbog boje dukserice koju je nosila, ili natpis na majici.

U školi "Car Konstantin" saopštili su da je školski policajac obavestio upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole

"Po saznanju, postupajući u skladu sa propisima, škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje Policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike", rečeno je u saopštenju koje je potpisala direktorka škole Gordana Milošević. 

Škola je, navedeno je u saopštenju, u okviru nadležnosti obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima, a pregledani su i snimci sa školskih kamera.

"Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo", navodi se u saopštenju. 
 

U saopštenju je rečeno da je učenici koja je trpela nasilje pružena podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem, dok je učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća.

"Ove aktivnosti biće i ubuduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji. Aktivnosti na nivou škole sa svim učenicima u cilju prevencije nasilja je povećan i one su se odnosile na podršku učenicima u prevazilaženju problema, na jačanje njihovih veština za prevazilaženje sukoba i na vršnjačku podršku, razvoj empatije i drugarstva", rečeno je u saopštenju.

U Ministarstvu prosvete kazali su da se incident prijavljen 24. januara dogodio van škole. 

"Incident je prijavljen policiji od strane roditelja napadnute devojčice i policija, u skladu sa nadležnostima, utvrđuje okolnosti i vinovnike napada. Škola za sada nema potvrdu identiteta dece koja su učestvovala u ovom incidentu. Po dobijanju zvaničnih informacija škola će preduzeti dalje mere i aktivnosti u odnosu na učenike u skladu sa zakonom", kazali su u Ministarstvu prosvete. 
 

Ministarstvo, dodali su, ima saznanja da je učenica koja je trpela nasilje, odlukom roditelja prebačena u drugu školu.

"U novoj školi učenici će biti pružena sva potrebna podrška kako bi prevazišla celokupnu situaciju i adaptirala se na novu sredinu. Ministarstvo prosvete, odnosno Školska uprava Niš, pratiće postupanje škole i pružaće savetodavnu podršku školama", navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete. 

U Višem tužilaštvu u Nišu kazali su da preduzimaju sve neophodne mere povodom incidenta, ali da ne mogu da saopšte više detalja zbog zaštite interesa maloletnih lica. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve