Hronika
11.05.2023. 15:13
RTS

Akcija "EASY"

Najveća akcija srpske policije: "Pale" vođe balkanskog kartela

1
Izvor: Shutterstock

U okviru međunarodne akcije "EASY", Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsilo je i privelo vođe balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na području Evrope.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Evropola. Uhapšene su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal  je saopštilo da je uhapšeno 13 osoba.

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP-ovom službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je uhapšeno 13 osoba i to: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D .N., I. C, R. R., G. P.,M. R, V. S. M. P. i Lj. L, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima, preneo je RTS.

Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje "skaj aplikacije" putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, pre svega, Francuske.

Na teritoriji Srbije je uhapšeno 13 osoba. Od sedmoro koji nisu uhapšeni, dve osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Holandije i Perua, jedna osoba je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri su u besktvu.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Učenik osmog razreda napao vršnjaka nožem
Nož

Ima li kraja?

05.05.2023. 18:47

Učenik osmog razreda napao vršnjaka nožem

U niškoj Osnovnoj školi "Vožd Karađorđe" učenika osmog razreda nožem je napao vršnjak iz druge obrazovne ustanove, a incident je završen bez povreda, saopštila je lokalna policija.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
12°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve