Hronika
24.09.2021. 17:55
Tanjug

Dobija nanogicu

Ukinut pritvor vlasniku "Jovanjice"

zatvor.jpg

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor vlasniku poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predragu Koluviji, i odredio mu kućni pritvor uz nanogicu, a istu odluku je doneo u odnosu na optuženog Vuleta Bojovića.

Koluvija i Bojović će biti pušteni iz pritvora Okružnog zatvora u kojem su od novembra 2019. godine i prebačeni u svoje domove, gde će se putem elektronskog nadzora pratiti njihovo kretanje.

Ovom odlukom Apelacioni sud je usvojio žalbe branilaca i preinačio rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) o produženju pritvora, rekla je za Tanjug portparolka Apelacionig suda Mirjana Piljić.

"Po nalaženju Apelacionog suda razlozi koje je dao prvostepeni sud nisu dovoljni i opravdani za dalje zadržavanje u pritvoru, kao nužnoj i opravdanoj meri za nesmetano vođenje krivičnog postupka, zbog čega je usvojena žalba branioca i pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja stana, uz primenu elektronskog nadozra", precizirala je Piljić.

Apelacioni sud dalje smatra da razlozi zbog kojih je produžavan pritvor Koluviji, iako su bili opravdani u vreme pokretanja istrage, nemaju više značaj i snagu koju su imali tada i nemogu više biti osnov za najtežu meru obezbeđenja prisustva okrivljenog.

Posebno je imao u vidu dužinu vremena koje je proveo u pritvoru, skoro dve godine, od 14. novembra 2019, zatim da je "Jovanjica" već pune dve godine pod kontrolom Policijske uprave za Grad Beograd i da niko ne može da tom imanju pristupi bez odobrenja policije, da Koluvija nije ranije osuđivan, kao i da su predmeti izvršenja krivičnih dela uz potvrdu oduzeti.

Apelacioni sud u je takođe preinačio rešenje u odnosu na Bojovića, a potvrdio je rešenje kojim je 8. septembra ukinut pritvor Vladanu Živojinoviću.

Koluvija se tereti da je organizator kriminalne grupe, čiji su pripadnici ostali optuženi, koja je na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" uzgajala marihuanu radi dalje prodaje.

Oni se terete za teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.

Prema optužnici tužilaštva za organizovani kriminal, oni su od maja 2016. do novembra 2019. u staklenicima na "Jovanjici" uzgajali opojnu drogu kanabis.

Prema važećim zakonskim propisima dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplje koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC, a u ilegalnoj laboratoriji u Jovanjici pronađen je kanabis sa, kako tvrdi tužilaštvo, daleko većim procentom THC.

Prilikom hapšenja Koluvije i ostalih u novembru 2019, godine zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65. 581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Pored Koluvije, optuženi su i Srđan Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović.

Mrđa je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.

U nastavku istrage ovog slučaja početkom jula 2020. je uhapšeno još sedam osumnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA.

Njima se sudi u odvojenom postupku, poznatom kao "Jovanjica 2".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve