Hronika
05.02.2021. 17:10
Tamara Marković Subota

Uslovni otpust?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mađarski sud pokrenuće ove godine novi postupak u slučaju višestrukog ubice Marinka Magde, a po njegovom zahtevu za dobijanje uslovne slobode. Magda, koji je osuđen na doživotnu robiju u Segedinu, trenutno izdržava 27. godinu zatvora.

Poslednji put postupak po Magdinom zahtevu za uslovnu slobodu mađarski sud je vodio pre dve godine. Tada je Krivično-izvršno odeljenje suda u Segedinu odbilo njegov zahtev uz obrazloženje da osuđeni „nije pokazao nikakvo kajanje, pa nije ni ostvaren cilj kazne“. Pre donošenja odluke, sud je proučavao izveštaje iz zatvora u kojima je detaljno opisano Magdino ponašanje. Saslušan je njegov usmeni iskaz i odgovori na pitanje šta bi radio ukoliko bi bio pušten na slobodu. Zaključak je da je on i dalje opasan po društvo jer “ne pokazuje nijedan znak pokajanja za zločine koje je počinio”.

Erika Juhas Pragai, portparolka suda u Segedinu, izjavila je da je Magdu Vrhovni sud osudio na doživotnu kaznu zatvora za planirana višestruka ubistva iz koristoljublja, izuzetnu okrutnost i upotrebu vatrenog oružja, kao i da u tom slučaju na uslovnu slobodu može biti pušten najranije posle 25 godina, a da će nova rasprava o višestrukim zločinima Magde biti održana ponovo 2021. godine.

Povezane vesti - PORUKA IZ PAKLA: Legionar smrti, Marinko Magda, uskoro na slobodi?

Magda je pre 27 godina uhapšen u Segedinu. Suđeno mu je u Budimpešti, a na doživotnu robiju osudio ga je sudija Zoltan Varga. Osuđen je po optužbi da je ubio četvoročlanu porodicu Nađ iz Segedina, Balinta (42), njegovu suprugu Gizelu (42) i njihovu decu - Danijela (17) i Balaža (10). Istim oružjem kojim je ubijena ova porodica ubijen je i bračni par Antal i Rozalija Horvat u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u pomenutom mestu je takođe ubio hrvatskog državljanina Dragutina Kujundžića. Suđeno mu je i za smrt Edite Nemet iz Orošhaze u Mađarskoj.

U Srbiji je Magda sa saučesnicima u jednoj noći ubio petoro ljudi u Subotici. Masakr je započeo surovom likvidacijom tročlane porodice Petrić, Milana, Stane i njihovog sina Daneta (10), a završio ga ubistvom bračnog para Josipa i Verice Agatić na Paliću. Četiri meseca kasnije policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio i staricu Idu Feher u okolini Subotice.

Zbog ubistva više članova porodica Agatić i Petrić na Paliću, u odsustvu je u Srbiji prvo osuđen na smrtnu kaznu, a Mađarska zbog sopstvenih zakona nije mogla da ga izruči državi gde se takva kazna primenjuje. U međuvremenu, maksimalna kazna i u Srbiji je svedena na 40 godina pa takvih prepreka sada više ne bi bilo. Za vreme robije, Magda je promenio tri zatvora u Mađarskoj. Najpre je bio u zatvoru u Šalgotarjanujhelju, na granici sa Ukrajinom, potom je prebačen u Šopronkehid pa u Segedin, u zatvor Čilag.

Poštuje zatvorski red

Advokat Marinka Magde izjavio je da je on u zatvoru veoma društven, da redovno vežba i poštuje zatvorski red. Ocena kriminologa-psihologa iz Mađarske u poslednjem sudskom postupku je da on više ne bi mogao da se uklopi u društvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve