Hronika
03.01.2021. 15:49
Tamara Marković Subota

Zločin zavisnika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hapšenje Darka Eleza (40) najveći je ovogodišnji ulov srpske policije, koja od momenta njegovog privođenja ima rok od četrdeset dana da ispita eventualnu umešanost ovog srpsko-bosanskog kriminalca u nekoliko zločina izvršenih u Srbiji, ili da ga po isteku ekstradicionog pritvora izruči vlastima u BiH. Tamošnje pravosuđe Eleza potražuje zbog nastavka sudskog procesa „Lutka“, ali i zbog dva zločina u Istočnom Sarajevu.

Najveći ispit srpske policije biće otkrivanje eventualne Elezove umešanosti u ubistvo čuvenog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ali i operativnih saznanja o mogućoj Elezovoj upletenosti u ubistvo Bojana Mirkovića, bliskog saradnika škaljarskog klana. Ovo ubistvo razrešeno je hapšenjem petorice osumnjičenih, među kojima je i direktni izvršilac zločina, ali se u istrazi još nije došlo do nalogodavca surove likvidacije.

-Osumnjičeni za ubistvo Mirkovića, Lazar Tejić (22) je pre tri godine, posle incidenta na Slaviji kada je noževima izbo dvojicu mladića, osuđen i poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici na služenje kazne. U zatvoru je počeo da koristi heroin i postao narkomanski zavisnik. Ko ga je konkretno vrbovao za ubistvo Mirkovića predmet je dalje istrage, koja bi uskoro trebalo da donese i prve rezultate - kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP Srbije.

Osim osumnjičenog Tejića, zbog ubistva Mirkovića uhapšeni su i Beograđanin Bojan Kovačević, koji je, kako se ispostavilo, živeo sa Tejićevom majkom, i Nikšićanin Ivan Nikčević, koji su navodno postavili GPS lokator ispod Mirkovićevog vozila, a zatim i Beograđanin Dušan K., koji se sumnjiči kao saizvršilac u ubistvu Mirkovića, i Cetinjanin Filip Ivanović, čiji je zadatak, kako se pretpostavlja, bio da Tejića posle zločina i bekstva iz Beograda ilegalno prebaci u BiH, a zatim u Crnu Goru.

-Uhapšeni Beograđani - Tejić, Kovačević i Dušan K. do sada nisu evidentirani kao članovi nijedne kriminalne grupe, zbog čega se u nastavku istrage ispituju njihove veze u podzemlju, kako bi se došlo do nalogodavca Mirkovićevog ubistva - kaže naš izvor i navodi da se zato sada više radi na razotkrivanju motiva zločina kako bi se došlo do glavnog cilja, kaže naš izvor.

Povezane vesti - Ko se upecao u Elezovu mrežu

A motiv za sada vodi u nekoliko pravaca. Prvi tragovi policije ukazuju na sukobe unutar škaljarskog klana, i to sa cetinjskom porodicom Radoman, u kojoj su glavnu reč imala dvojica braće – Goran Radoman, koji je i prva žrtva škaljarsko-kavačkog rata, i njegov brat Vladan Radoman.

Ubijeni Mirković u Beogradu je važio za saradnika škaljarskog klana, koji je posebno bio na vezi sa Bojanom Radoman, udovicom Gorana Radomana.

-Bojana Radoman je posle ubistva supruga Gorana 2015. godine ostala u Beogradu i sa decom živi u “YU biznis centru”. Mirković je bio čest gost u njenom stanu, zbog čega je moguće da su između njih postojali i lični odnosi, ali je sigurno bilo i poslovanja. U svakom slučaju, Bojana je u tom poslu ostala bez veće sume novca, koji joj je poslovno ukraden. Ona je to prijavila svom deveru Vladanu, koji je prvi posumnjao na Mirkovića… I u tom pravcu je zato i ključno razotkrivanje uloge uhapšenog Nikšićanina Nikčevića, koji je kum porodice Radoman, i čiji je zadatak bio da čuva Bojanu i decu u Beogradu… Ako iko može da dovede do nalogodavca onda je to upravo Nikčević, jer je on jedini koji je bio na direktnoj vezi sa porodicom Radoman, dok su drugi osumnjičeni bili samo logistika u izvršenju zločina, i kasnije pomaganja Tejiću da pobegne iz Srbije - objašnjava naš izvor navodeći da sukob Mirkovića sa „škaljarcima“ nije izbio samo zbog novca koji je on ukrao od Radomanove udovice.

-Tu je i ranije bilo nekih poslovno neraščišćenih računa između Mirkovića i porodice Radoman, ali je Mirković to nekako “peglao“, sve do krađe Bojaninog novca. Kada je i njen novac nestao, sukob je kulminirao, tvrdi naš izvor.

Međutim, u nastavku istrage do policije je došla još jedna informacija koja se vezuje upravo za uhapšenog Darka Eleza, a koja je sada na proveri. Prema toj informaciji, Elez je bio ključna spona sukoba između Mirkovića i jedne beogradske navijačke grupe, koja je sada centralna meta policije, zbog saradnje sa kavačkim klanom, kao i brojnih nerešenih nestanaka ove godine.

-Mirković je prema toj informaciji, kao pripadnik škaljarskog klana bio u sukobu sa vođom ove beogradske navijačke grupe, a Elez se tu pojavio kao osoba koja bi trebalo da posreduje u razrešenju njihovih problema. Međutim, tokom tih pregovora Elez je navodno saznao da je Mirković od škaljarske ekipe dobio zadatak da bude tiper njegove likvidacije. Navodno, Mirkovićeva ekipa u Beogradu trebalo je da prati Elezovo kretanje i tako izvede logističku pripremu njegovog ubistva. Po dobijanju te informacije, Elez je odlučio da izvrati kontraudarom i likvidira Mirkovića. Ova informacije je za sada samo na nivou operativnih saznanja i sada se proverava - kaže naš sagovornik iz MUP Srbije.

On navodi da će po tom osnovu, kao i po osnovu operativnih saznanja o eventualnoj Elezovoj umešanosti u ubistvo advokata Ognjanovića, sa njim biti obavljen informativni razgovor.

-Konkretnih dokaza za njegovu umešanost u ova dva zločina nema, ali indicije na osnovu kojih će sa njim biti obavljen razgovor postoje. Njegova umešanost u Mirkovićevu likvidaciju je za sada samo na nivou operativnih saznanja, koja tek treba da se provere, dok za ubistvo advokata Ognjanovića postoje konkretne okolnosti, na osnovu kojih će biti obavljeno njegovo saslušanje - kaže naš sagovornik.

Kako je “Ekspres” ekskluzivno objavio u prošlom izdanju, postoji nekoliko tragova koji bi mogli da ukažu na Elezovu eventualnu umešanost u ubistvo advokata Ognjanovića.

Povezane vesti - Prokletstvo udovičinih para

Elez je advokata Ognjanovića pratio nedelju dana pre izvršenog zločina, i to “golfom 5”, koji je prethodno ukraden u Ulici Vuka Karadžića u Obrenovcu. Na dan ubistva Ognjanovića nadzorne kamere su Eleza u vozilu poslednji put snimile kod Kvantaš pijace, a izjava Ognjanovićevog sina Petra, pred čijim očima je i izvršeno ubistvo, ukazuje na Eleza kao ubicu.

-Te informacije o eventualnoj Elezovoj umešanosti u ubistvo advokata Ognjanovića su se pojavile u policiji odmah posle zločina u junu 2018. godine, ali su se prepričavale samo po hodnicima jer je u MUP-u postojala priča da je Elez pod zaštitom jedne osobe koja je tada bila istaknuti funkcioner policije, i koja više nije u MUP Srbije. Tek sa sadašnjom promenom kadrova u policiji, ta informacija je postala deo istrage i videćemo dokle će ona dogurati - kaže izvor “Ekspresa”.

Za sada je sigurno da je advokat Ognjanović znao, i to dva, tri meseca pre ubistva, da je nekoliko puta bio pod Elezovom pratnjom.

-Advokat Ognjanović je o tome razgovarao sa kumom Luke Bojovića, Dragoslavom Galetom Miloradovićem, koji je ubijen na Karaburmi dva meseca pre Ognjanovića. Njih dvojica su Eleza, kao i osobu iz MUP-a za koju se sumnja da je Eleza držala pod svojom zaštitom, pominjali u dva razgovora. Jedan razgovor je obavljen preko telefona, a drugi u kafiću, a koji je bio pod tajnom pratnjom policije, koju je upravo naredila osoba iz MUP-a - kaže naš izvor.

On kaže i da u ovoj fazi istrage nije jasno da li je i kakvu je ulogu u ubistvu advokata imao Strahinja Stojanović, blizak prijatelj crnogorskog klana braće Šaranović i njihovih naslednika u Beogradu.

Prvi atentat na Stojanovića je bio dve nedelje posle Ognjanovićevog ubistva, ali je on tada preživeo, a onda je u drugom pokušaju ubistva 13. septembra ove godine ubijen i to ponovo u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil.

-Pitanje je da li je Elez angažovao Stojanovića kao logistiku u izvršenju ubistva, ili je osoba koja je u MUP-u važila za Elezovog zaštitnika namerno poturila priču o Stojanoviću kao ubici advokata Ognjanovića kako bi sklonila tragove sa Eleza - kaže naš sagovornik.

U svakom slučaju, Stojanovića su kao Ognjanovićevog ubicu “osumnjičili” pripadnici klana luke Bovojića, zbog čega je i usledila osveta.

Za ubistvo Stojanovića osumnjičen je Milivoje Lovrenović iz Bosanske Gradiške, koji je identifikovan sedam dana posle zločina, ali nije uhapšen jer je u međuvremenu pobegao iz Srbije i za njim je raspisana poternica Interpola.

-Ono što je sigurno jeste da je Lovrenović zadatak da ubije Stojanovića dobio od bliskih saradnika klana Luke Bojovića. Prema do sada prikupljenim podacima policije, Stojanovićevo ubistvo izvršeno je upravo kao osveta za ubistvo advokata Ognjanovića. Naša saznanja ukazuju da je likvidaciju naredio prvi operativac Bojovićevog klana, a da je za organizaciju likvidacije bio zadužen blagajnik Bojovićevog klana, koji je pre nekoliko meseci pušten iz zatvora u Holandiji, nakon čega se vratio u Beograd - kaže naš izvor.

Povezane vesti - Povratak Holanđanina

Ono što policiji trenutno zadaje najveću glavobolju jesu nerešeni nestanci navijača ove godine, a zatim i njihovih saradnika iz Crne Gore, dok je poslednji u nizu prijavljenih nestanaka Milana Ljepoje, istaknutog člana pljačkaške bande “Pink Panter” iz Niša. Ni u jednom od ovih slučajeva istrage nisu dovele ni do jednog ključnog traga. Ne zna se ni da li su osobe čiji su nestanci prijavljeni žive ili mrtve. Najpre je 5. avgusta prijavljen nestanak Gorana Veličkovića Goksija, jednog od vođe navijača Partizana, a zatim 16. oktobra i Uroša Vukićevića. Za njegov nestanak vezuju se i nestanci dvojice državljana Crne Gore, koji su navodno u Beograd krenuli na sastanak sa njim. Radi se o Damiru Hodžiću, bliskom rođaku ubijenog Alana Kožara, i njegovom šuraku Adisu Spahiću. Za obojicu se zna samo da su kobne noći, u kojoj je nestao Veličković, oni ilegalno ušli u Srbiju, ali im se od tada gubi svaki trag.

-O njihovim nestancima po gradu se pričaju razne priče, da su sva četvorica navodno ubijeni, i to vrlo brutalno, ali bez dokaza koji bi doveli do konkretnog traga do njih, živih ili mrtvih, nema. Istraga se vodi, ali je pitanje da li ovi slučajevi mogu da budu rešeni bez obezbeđivanja zaštićenog svedoka iz kruga ubica, a koji bi otkrio gde su tela i ko su ubice - kaže naš izvor.

I dok se policija bavi istragom nestanka četvorice muškaraca, MUP-u je prošle nedelje prijavljen još jedan misteriozni nestanak, za koji se pretpostavlja da ima veze sa četiri dosadašnja slučaja.

Naime, prošle srede prijavljen je nestanak Milana Ljepoje, istaknutog pripadnika “Pink Panter” grupe, koji je kobnog dana krenuo iz Niša za Beograd, ali mu se od tada gubi svaki trag.

Osam kobnih hitaca

Bojan Mirković je ubijen 12. novembra oko 15.30 sati u garaži zgrade u Ulici Đorđa Stanojevića, u sačekuši maskiranog napadača, koji je, kako se ispostavilo, dotle došao električnim biciklom. Mirković se u garaži pojavio sa kesama iz prodavnice, i čim je video napadača, pokušao je da pobegne, ali bezuspešno. Napadač ga je sustigao kod lifta i u njega ispalio osam hitaca iz pištolja. Sedam iz jednog, a zatim i osmi hitac iz drugog pištolja. Poslednjim hicem Mirkovića je pogodio u glavu. Mirkovićevo telo je ostalo na pločniku i ubrzo ga je pronašao komšija, koji je po dolasku u garažu osetio miris baruta. Za to vreme, ubica je ponovo električnim biciklom pobegao sa mesta zločina. Nadzorne kamere snimile su ga na putu ka Surčinu, zatim preko savskog bedema na Novom Beogradu i potom kod naselja Jakovo, gde je i nestao, a gde su ga, kako se pretpostavlja, čekali saučesnici.

Pljačka “Grafa”

Milan Ljepoja bio je mozak pljačke izvedene 15. aprila 2007. u Dubaiju, kada je sa grupom saučesnika iz juvelirnice ukrao nakit vredan 11 miliona evra. Sa njim su tada bili Mladen Lazarević iz Niša, Duško Poznan iz Bihaća i Dragan Đorđević iz Leskovca. Njih četvorica su tog dana sa dva automobila marke „audi“ ušla u Tržni centar „Vafi“ u centru Dubaija. Beli „audi“ su parkirali pored draguljarnice „Graf“, dok su crnim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca i za samo devedeset sekundi su uleteli u zlataru i sa dva džaka puna nakita ponovi ušli u vozila i pobegli. Godinu dana kasnije, Ljepoja je uhapšen u Parizu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve