Istorija
02.05.2018. 14:46
ekspres

BUDITE HUMANI KAO ŠTO JE SRBIJA TO BILA! Srbi su prekinuli RAT da bi pomogli neprijatelju i time zadivili svet

srbija-bugarska.png

U holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885." To što je srpska vojska uradila, više se nije ponovilo u istoriji ratova.

Presedan u istoriji ratovanja desio se u Srbiji krajem 19. veka, tačnije 1885. godine, kada je Srbija prekinula rat sa Bugarskom na jedan dan da bi propustila medicinski transport preko svoje teritorije. Do današnjih dana, u narednim ratovima širom sveta, ovako nešto se nije dogodilo.

Zbog ovog događaja, u holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885."

https://youtu.be/vmW50QDhYko

Bugarska je u to vreme, prekršila Berlinski sporazum jer je krenula da se širi na teritoriji Balkana, te je kralj Milan, nakon neuspelih pregovora objavio ovoj zemlji rat.

U to vreme, Srbija je već imala uređene bolnice, a radio je i Crveni krst. Međutim, to nije bio slučaj sa Bugarima, te njihove ranjenike nije imao ko da zbrine, da im pruži medicinsku pomoć.  Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se dopremi ovoj državi.

Ironično, jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije.

https://youtu.be/IACRXunmZeY

I tada se dogodilo nešto što svet nikada nije video - vojna komanda Srbije prekinula je rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i propustila medicinski transport preko svoje teritorije.

To nije bilo sve što je Srbija učinila. Transportu međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Sličan događaj ni pre ni posle 1885. godine nigde nije zabeležen - Srbija je pomogla državi sa kojom je u tom trenutku bila u ratnom stanju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
01.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve