Istorija
06.03.2018. 15:23
R.E./Dnevno.rs

NA DANAŠNJI DAN PRE 128. GODINA: Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan navršava se 128 godina od kada je pre dva veka, daleke 1882. godine Srbija je iz ranga kneževine uzdignuta na rang kraljevstva, a njen vladar Milan Obrenović, koji je prethodno bio knez, postao je kralj. Car Franc Jozef je lično čestitao kralju Milanu Obrenoviću.

U to je doba na Balkanu nastajao svojevrstan trend uzdizanja država u kraljevine. Naime, još je godinu dana pre Srbije Rumunija uzdignuta u kraljevinu, pri čemu je vladar Karlo postao kralj.

Susedna Bugarska postala je kraljevina 1908. godine, a Crna Gora još kasnije – 1910. godine. Naprotiv, Grčka je bila kraljevina još od 1832. godine.

https://youtu.be/rGjI5mK68VA

Za razliku od Grčke, Rumunije i Bugarske, čiji su kraljevi bili iz nemačkih dinastija, Srbija i Crna Gora imale su domaće vladarske dinastije. Štaviše, Srbija i Crna Gora bile su pre Prvog svjetskog rata jedine države na Balkanu koje su imale vladare iz domaćih dinastija.

Odmah po proglašenju Milana Obrenovića za kralja Srbije, počeo se naglo menjati politički život u zemlji. U to vreme počinju da se stvaraju političke stranke u Srbiji.

Stvorene su buržoaske stranke: Narodna radikalna stranka (1881), čiji je vođa bio Nikola Pašić, Liberalna stranka sa svojim vođom Jovanom Ristićem i Naprednjačka stranka kao lična stranka kralja Milana.

Srpski kralj Milan Obrenović bio je pod uticajem Austro-Ugarske. Vladao je kao kralj sedam godina, a zatim je abdicirao u korist svog sina Aleksandra Obrenovića i povukao se u privatni život.

Milan Obrenović je umro 1901. godine u Beču.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve