Iz drugačijeg ugla
30.05.2022. 10:02
R.E

Milijarderova biblioteka

Šta čita Ilon Mask

Ilon Mask
Izvor: Shutterstock

Ako ne lansira rakete u orbitu, ili se bavi kupovinom Twittera, zvanično najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask se opušta uz knjige. Ako želite da čitate šta i on, izvolite listu njegovih omiljenih naslova.

"Steve Jobs", Volter Ajzakson

Ova knjiga govori o životu i razvoju ideja Stiva Džobsa, pa nije čudo što se nalazi na listi omiljenih štiva Ilona Maska.  U njoj ćete naći i fenomenalne citate nekada prvog čoveka komapnije Apple, koji su veoma korisni.

"Human Compatible", Stjuart Rasel

Ova knjiga govori o tome kako bi razvoj veštačke inteligencije mogao da bude poslednji veliki korak civilizacije. Mask često daje svoje mišljenje o ovoj temi i slaže se sa upozorenjima iz knjige koja ukazuju na načine na koje bi neoprezno razvijanje veštačke inteligencije moglo da ugrozi ljudski život.

"Zero to One", Piter Til i Blejk Masters

O ovoj knjizi je Mask na Twitter-u napisao: "Piter Til je izgradio mnogo uspešnih kompanija i ova knjiga pokazuje kako je to izveo". Posebno je značajno za sve one koji žele da se bave startapom, kaže Mask, da moraju donekele da predvide budućnost kako bi osigurali uspeh svog biznisa.

"Merchants of Doubt", Naomi Oreskes i Erik Konvej

Govori o životnoj sredini, zagađenju i nuklearnim oružjima i o tome kako je nekolicina naučnika uspela da proširi netačne informacije o ekologiji, često u interesu velikih korporacija od kojih su dobijali novac.

"Life 3.0" Maks Tegmark

Knjiga govori o razvoju veštačke inteligencije čiji je cilj da se pomogne čovečanstvu. Ovo je jedina knjiga sa čijom idejom veštačke inteligencije se Mask slaže, jer se fokusira na pomaganje običnom čoveku.

"The Big picture" Šon Kerol

Govori o poreklu našeg sveta i kako ga razumeti. S obzirom na to da je Mask ambiciozan u vezi sa multiplanetarnim životom ljudi, jasno je zašto voli knjigu koja se bavi poreklom univerzuma i života. 

"Lying", Sem Heris

Objašnjava zašto je laž opasna. Počevši od svakodnevnih sitnih laži, do velikih i značajnih obmana koje serviraju svetski lideri.

"Superintelligence", Nik Bostrom

Knjiga se nalazi na ovoj listi kao pravo upozorenje o tome šta veštačka inteligencija može da uradi ako nije pod strogom kontrolom. Mask je jednom izjavio da bi ova tehnologija mogla biti opasnija po čovečanstvo od nuklearki. Ova knjiga govori o tome šta bi se desilo kada bi veštačka inteligencija prestigla ljudsku.

"The Wealth of Nations" Adam Smit

Za kraj liste, jedan klasik. Ovo delo imalo je veliki uticaj na razvoj savremene ekonomije, a govori o tome kako se određene države bogate. Adam Smit kaže da bi se lični potencijal svakog pojedinca najbolje izrazio u ekonomskom sistemu bez državne regulacije, u slobodnom tržištu. 

Da li ste vi čitali neke od knjiga sa Maskove liste? Pišite nam...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve