Katar 2022
07.11.2022. 10:23
Beta-AFP

Svetsko prvenstvo

Katar 2022: Pravila za navijače i navijačice koja zvuče NEVEROVATNO

utakmica, fudbal, navijači
Izvor: Shutterstock

Iz Katara su stigla pravila i preporuke za navijače koji će putovati u Katar na Svetsko prvenstvo u fudbalu, od 20. novembra do 18. decembra:

Zbog ograničenog smeštaja, od 1. novembra u Katar je dozvoljen ulazak samo onima koji imaju ulaznice za meč, u pratnji do tri gosta koji će morati da plate ulaz u zemlju od 500 katarskih rijala (140 evra) ako su stariji od 12 godina.

Nakon što su nabavili ili rezervisali smeštaj na zvaničnoj platformi organizatora ili negde drugde (ako ostaju duže od 24 sata), gledaoci su morali da se registruju onlajn kako bi dobili Haja (Hayya) karticu, koja služi kao viza, ulaznica za utakmicu i omogućava pristup javnom prevozu i hitnoj zdravstvenoj nezi u javnim bolnicama.

Konzumiranje alkohola je legalno za nemuslimane starije od 21 godine, ali je strogo regulisano. Zabranjeno je unošenje alkohola u zemlju, čak i onog kupljenog na "fri šopovima". Stanovnici Katara mogu nabaviti alkohol u namenskim prodavnicama, ali one nisu otvorene za strance. Gledaoci će moći da piju u većini međunarodnih hotela, gde pivo ili čaša vina koštaju oko 10 evra, a koktel više od 15 evra.

Pivnice će biti otvorene oko stadiona od tri sata do 30 minuta pre početka utakmica. Ponovo će se otvoriti sat vremena nakon poslednjeg zvižduka sudije na meču. U glavnoj navijačkoj zoni Fife, konzumiranje alkohola biće moguće samo od 18.30. U drugim fan zonama (od kojih će se neke naplaćivati), pravila će se razlikovati.

I ambasada Srbije u Kataru je upozorila da je konzumiranje alkohola dozvoljeno isključivo u hotelima ili za to predviđenim mestima, kao i da je konzumiranje alkohola na javnim površinama, parkovima i ulici strogo zabranjeno.

Droga je, takođe, ilegalna. "Očekujte strogu sankciju (zatvor, novčanu kaznu, proterivanje) za posedovanje čak i malih količina droge", saopštila je ranije ambasada Velike Britanije.

Ambasada SAD je takođe preporučila navijačima da provere da li su lekovi koje koriste legalni, "posebno jaki stimulansi i lekovi protiv bolova", kao i da sa sobom imaju recept za te lekove.

Takođe se preporučuje da se ne uvozi svinjetina ili proizvodi koji se mogu "percipirati kao pornografija" (video zapisi, seksualne igračke).

Veo nije obavezan za žene. S druge strane, od svih se traži da se u javnosti oblače "skromno", pokrivajući se od ramena do kolena. U službenim zgradama se primenjuje ovo pravilo. U mestima koje posećuju iseljenici se to ne poštuje.

Pošto je seks van braka zabranjen, ambasada SAD je preporučila trudnicima da ponesu venčani list u slučaju da im je potrebna medicinska pomoć.

Uprkos zakonima koji kriminaliziju istopolne seksualne odnose, sajt Haja uverava da "ne postoje ograničenja" koja sprečavaju "nevenčane prijatelje različitog pola ili parove (uključujući i LGBTQ+) da ostanu u istoj prostoriji".

"Privatnost u Kataru se široko poštuje", napominje britanska ambasada, ali i upozorava, kao i organizatori, da se javno iskazivanje naklonosti, bez obzira na pol ili seksualnu orijentaciju, "može smatrati uvredljivim".

"Aktivnosti poput protesta, okupljanja velikih grupa, verskog prozelitizma ili zagovaranja ateizma i govora koji kritikuju katarsku vladu ili islam mogu biti krivično gonjeni", saopštila je američka ambasada.

Fifa ponavlja da su zastave duginih boja dobrodošle na stadionima, ali katarske vlasti pozivaju na oprez van stadiona.

Katar, koji očekuje velike gužve, preporučuje posetiocima da koriste javni prevoz koji je besplatan za vlasnike ulaznica. Metro (koji opslužuje pet od osam stadiona) biće otvoren od 6.00 do 3.00 svakog dana, osim petka, kada će početi da saobraća u 9.00. Autobuski saobraćaj će biti pojačan do stadiona, određenih smeštajnih jedinica i glavnih zona navijača. Taksi će takođe biti dostupan.

Na jednom od glavnih autoputeva u Dohi, jedna traka će biti rezervisana za autobuse, taksi vozila, medicinska i službena vozila. Oni koji ga neovlašćeno koriste rizikuju kaznu od 500 katarskih rijala (140 evra).

Ambasada Srbije je saopštila i da se ulazak kopnom iz pravca Saudijske Arabije ne preporučuje, zbog specijalnih dozvola preko aplikacije Haja, nepovratnog pologa od 5.000 rijala i drugih procedura.

Samo vozila sa katarskim registarskim tablicama će moći nesmetano da ulaze u Katar, dok će putnici koji dolaze u Katar na jedan dan, kao i autobusi morati da se parkiraju na posebnim mestima na granici, odakle će biti organiozavan autobuski i taksi prevoz do Dohe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svetsko prvenstvo u fudbalu: Da li treba igrati na Engleze
engleska, fudbal, fudbalski stadion

Katar

03.11.2022. 19:10

Svetsko prvenstvo u fudbalu: Da li treba igrati na Engleze

Polufinale Svetskog prvenstva 2018, finale Evropskog prvenstva 2021. godine - Engleska je imala put u pravom smeru na velikim fudbalskim turnirima nakon decenija slabih rezultata nacije koja je izmislila ovu igru.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve