Katar 2022
26.11.2022. 14:53
Beta

Mundijal

Muke navijača u Kataru - i pingvini bi žickali za čaj

Navijači
Izvor: Shutterstock

Klimatizacija stadiona jedno je od kontroverznih tema Svetskog prvenstva u Kataru, jer radi punom parom od početka takmičenja bez obzira na to da li su utakmice tokom dana ili večeri, preneo je francuski radio Frans enfo (France Info).

Na stadionima se čuje tiho brujanje motora klima uređaja koji se nalaze ispod sedišta na tribinama ili na zidovima i iz njih izlazi hladan vazduh.

"Morao sam da idem na vrh tribine gde je manje hladno. Ima mnogo klima uređaja, da je prosto nepodnošljivo", rekao je jedan kanadski navijač francuskom radiju.

Organizatori Mundijala su ograničili temperaturu na oko 22 stepena Celzijusa na stadionima, iako spolja nije neka velika razlika. Tako je na utakmici Francuska-Australija bilo spolja 25 stepeni, preneo je Frans enfo.

Navijači koji su rekli da se smrzavaju na utakmicama, savetovali su da se nose jakne, dok su se neki našalili na društvenim mrežama da nije potrebno imati frižider za vodu, dovoljno je staviti bocu ispod sedišta gde je ventilacioni otvor za klima uređaje.

Pariski list Mond (Le Monde) preneo je da stanovnici Katara imaju običaj da uključe klimatizaciju u javnom prevozu, restoranima, supermarketima, dok neki bogataši imaju klima uređaje na otvorenom, ka pristupima plažama.

Svetsko prvenstvo u fudbalu se održava u zimskim mesecima u Kataru umesto tradicionalnog perioda od juna do jula. Organizatori su pomerili period održavanja takmičenja zbog zabrinutosti od visoke letnje temperature.

Katar je potrošio milijarde dolara na izgradnju sedam klimatizovanih stadiona Svetskog prvenstva na otvorenom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li možete da pretpostavite koliko FIFA zarađuje od SP u Kataru?
1

Sport i biznis

20.11.2022. 17:40

Da li možete da pretpostavite koliko FIFA zarađuje od SP u Kataru?

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) ostvarila je rekordan prihod od 7,5 milijardi dolara u četiri godine komercijalnih ugovora vezanih za Svetsko prvednstvo u Kataru, saopšteno je iz svetske kuće fudbala.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve