Oni su ponos Srbije
07.07.2023. 13:00
R.E.

Međunarodno takmičenje

Bravo! Studenti arhitekture nagrađeni u Lisabonu

U Lisabonu nagrađeni studenti arhitekture
Izvor: Saint-Gobain

U Lisabonu je održano 18. međunarodno takmičenje "Architecture Student Contest" u organizaciji kompanije kompanije Saint- Gobain, na kojem su učestovali predstavnici više od 167 univerziteta iz 30 zemalja.

Zadatak koji je trebalo da realizuju je renoviranje postojeće zgrade koja će se koristiti za aktivnosti iz oblasti kulture i razvoj projekta nove stambene zgrade i izrade urbanističkog projekta prizemnog javnog prostora koji povezuje dva objekta.

Cilj takmičenja je razvoj projekta koji ima pozitivan uticaj na pojedince i planetu u celosti. Zgrada je trebalo da bude energetski visokoefikasna, sa niskom emisijom ugljenika tokom životnog ciklusa i da doprinese dobrobiti stanara stvaranjem zdravih i udobnih životnih prostora.

Ove godine Srbiju je predstavljala Iva Živković, a žiri je bio veoma impresioniran visokim kvalitetom projekata koje su studenti predložili. Nagrađeno je 5 radova.

U Lisabonu nagrađeni studenti arhitekture
Izvor: Saint-Gobain

Prva nagrada je pripala projektu "Green Wave“  i studentima Se Kvang Kim, Hiemin Na i Iani Kim iz Južne Koreje.

Drugu nagradu je dobio projekat "The contemporary Pombalina house“  tima kojeg su činili Marijana Sousa i Rafael Gonsalves iz Portugalije, dok je treću nagradu osvojio projekat "The Warehouse“ tima iz Meksika (Alehandro Gutierez i Injigo Artigas).

U Lisabonu nagrađeni studenti arhitekture
Izvor: Saint-Gobain

Specijalna nagrada "Dwellings in Memory“ pripala je studentima iz Kolumbije Končiti Eskobar i Rakel Bernal, a studentsku nagradu pod nazivom "Yellow“ poneli su  Magdalena Kazulak i Konstancja Staniecka iz Poljske.

Podsećamo da je takmičenje započeto 2004. godine u Beogradu, sa ciljem da studenti arhitekture, inženjeringa i dizajna budu inspirisani novim rešenjima na projektima zasnovanim na stvarnim potrebama naselja ili grada u segmentu održive gradnje, stvarajući životne prostore uz poštovanje planete i dobrobit stanovnika.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve