Oni su ponos Srbije
15.02.2023. 21:05
R. E.

"Izuzetna čast"

Mašinski fakultet odlikovan Sretenjskim ordenom, baš u godini velikog jubileja

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, ukazom predsednika Republike Srbije, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u obrazovanju, naučno-istraživačkom radu i ukupnom doprinosu razvoju mašinstva u zemlji i regionu, a povodom 75 godina postojanja.

Ovo visoko priznanje dekanu Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimiru Popoviću uručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, na svečanosti povodom Dana državnosti, koja je održana 15. februara u zgradi Predsedništva Republike Srbije.

Dekan Mašinskog fakulteta ističe da je izuzetna čast dobiti Sretenjski orden i da se ovo značajno odlikovanje dobija na Dan državnosti Republike Srbije.

"Velika je čast za Mašinski fakultet, što je tradicija duga 75 godina prepoznata i što smo u godini jubileja, uz Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete Republike Srbije, dobili još jedno značajno državno priznanje kao potvrdu kvaliteta našeg rada.

Tokom svoje bogate istorije Mašinski fakultet je odškolovao 25.000 diplomiranih inženjera mašinstva i više od 1.000 doktora nauka. Zato, Sretenjski orden doživljavamo kao priznanje svim generacijama studenata, saradnika i profesora, koji su ličnim doprinosima u obrazovanju, nauci i struci, gradili ime i tradiciju Mašinskog fakulteta, kao jedne od najuglednijih naučno-istraživačkih i visokoškolskih ustanova u oblasti mašinstva u ovom delu Evrope.

Odlikovanje je istovremeno potvrda i veliki podsticaj našem opredeljenju da i u narednom periodu budemo jedan od ključnih nosilaca razvoja obrazovanja i nauke u Srbiji, a samim tim i važan oslonac države u njenom ukupnom društvenom i privrednom razvoju“ istakao je prof. Popović.

Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije ukazom dodeljuje orden za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti. Ovo odlikovanje Republike Srbije ustanovljeno 26. oktobra 2009. godine "Zakonom o odlikovanjima“, ima tri stepena i dodeljuje se fizičkim licima i institucijama.

1
Izvor: Proglas PR

U obrazloženju odluke o dodeli Sretenjskog ordena Mašinskom fakultetu, navodi se da Fakultet ove godine obeležava dva važna datuma u svojoj istoriji – 75 godina od kada je 1948. godine formiran kao nezavisna visokoškolska ustanova i 150 godina od kada je 1873. godine doneta odluka o uvođenju predmeta "Mehanika i nauka o mašinama“ na  Univerzitetu u Beogradu.

"Tokom svoje bogate istorije Mašinski fakultet u Beogradu dao je veliki doprinos razvoju obrazovanja i primenjenih istraživanja u oblasti mašinstva u našoj zemlji i njenom ukupnom razvoju. Mašinski fakultet je važan oslonac državi i u ovom periodu njenog nesumnjivog razvoja. Brojne međunarodne kompanije, među kojima su ZF, Rivian, Bosch, Brose i mnoge druge, prilikom odlučivanja o investiranju u našu zemlju, kao jedan od ključnih razloga navele su upravo kvalitet obrazovanja i istraživačkog rada na Mašinskom fakultetu“, navodi se, između ostalog u obrazloženju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija slavi Dan državnosti
Srbija

Sretenje

15.02.2023. 08:27

Srbija slavi Dan državnosti

U Srbiji se slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, i na isti dan 1835, kada je proglašen prvi Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve