Politika
29.10.2018. 19:06
R.E.

ANGELA MERKEL OSTAJE NA ČELU NEMAČKE UPRKOS PORAZU: Kako je ,,Kolova devojčica'' postala šef najmoćnije zemlje EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vest da je stranka nemačke kancelarke Angele Merkel doživela poraz na lokalnim izborima u Hesenu, kada su je s trona skinuli "Zeleni" koji se vraćaju na vlast posle skoro dve decenije tavorenja u opoziciji, odjeknula je kao bomba u Evropi i svetu. Poraz Merkelove je čak izazvao i pad evra.

Međutim posle poraza nemačka "čelična lejdi" izjavila je da se neće opet kandidovati za predsednicu Hrišćansko demokratske unije (CDU), ali da namerava da ostane na čelu vlade do isteka mandata.

Inače, Merkelova na posle izbornom sastanku sa liderima CDU rekla da joj je ovo njen poslednji mandat, koji ističe krajem 2021. godine.

Interesantno je da njen četvrti uzastopni mandat bi mogao da bude skraćen pošto je Socijaldemokratska partija (SPD), manjinska stranka u vlasti na saveznom nivou, zapretila da će napustiti koalicionu vladu ako se nešto ne promeni.

Od saveznih parlamentarnih izbora u septembru prošle godine konzervativci, ali i SPD dobijaju značajno manje glasova nego na prethodnim izborima, pritisnuti ekstremnodesničarskom Alternativnom za Nemačku (AfD) i  Zelenima s umerene levice.

Na jučerašnjim izborima u Hesenu, CDU je osvojila najviše glasova - 27 odsto, ali je to za više od 11 odsto manje nego na prethodnim izborima. Drugo mesto dele Zeleni i SPD sa 19,8 odsto, čime je glavna stranka levice izgubila skoro 11 odsto, dok su ekolozi porasli za skoro devet odsto. Najveći rast je imala AfD sa 13,1 odsto, čime je prvi put ušla u taj pokrajinski parlament.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Uspon frolajn Merkel

U posleratnoj istoriji Nemačke, Angela Merkel je već ušla u istoriju, zauzevši treće mesto po dužini mandata. Duže od nje je vladao kancelar i njen ,,politički otac''  Helmut Kol kao i Konrad Adenauer. Ono što je zanimljivo jeste to da u slučaju da bi Merkelova uspela da izgura ceo mandat, postoji verovatnoća čak i da će po dužini upravljanja nemačkom sa trona skine i svog i mentora Helmuta Kola.

Angela Merkel svoj politički uspon doživela je kada je okončan Hladni rat i kada je Berlinski zid koji je 28 godina delio dve nemačke pao pod naletima macola i krampova.

Prva ozbiljna stranka u koju se učlanila Merkelova bila je Demokratski pokret koji se kasnije sjedinio sa CDU. Njen talenat za politiku prvi je primetio Helmut Kol,  ujedinitelj dve Nemačke i tadašnji predsednik CDU-a, zbog koga je ona nazivana ,,Kolovom devojčicom''. U Bundestag ulazi 1990. godine, a nakon godinu dana postaje ministarka za žene i omladinu. Budući da je po zanimanju fizičarka, upravljala je i resorom za okolinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Michael Sohn, file)

Prva žena na funkciji kancelara Nemačke (od 2005. godine)  lider je CDU-a već 18 godina. Posle izbijanja afere oko nezakonitih donacija i tajnog prikupljanja novca kojim je Kol finansirao stranku, njegova štićenica postala je prva žena na mestu predsednika demohrišćana.

Pored liderstva u CDU, preuzela je i vođenje zajedničke parlamentarne gruoe CDU/CSU.

Malo toga se zna o njenom privatnom životu. Njenog supruga mediji su nazvali  „Fantom iz opere“,  jer ga je javnost prvi i poslednji put videla na Vagnerovim operama u Bajrojtu. Zna se još i to da se plaši pasa, pa je tu njenu slabost iskoristio Vladimir Putin. On joj je prilikom njene posete Rusiji poklonio plišanog psa, da bi je u drugoj poseti dočekao sa svojim psom labradorom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve