Politika
02.04.2018. 09:55
Tanjug

DAČIĆ: Neučešće tri zemlje na samitu EU je podrška Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

To što su Španija, Rumunija i Kipar blizu odluke da ne prisustvuju glavnoj diskusiji na samitu EU - Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji, nama je velika podrška, pokazuje da EU ne može da utvrdi jedinstven stav i to je brana da EU od nas ne može da traži priznanje Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Te tri članice EU, koje ne priznaju Kosovo, kako navode mediji, ne žele da budu za istim stolom sa predstavnikom Prištine, niti da se sa njim nađu na zajedničkoj fotografiji koja je uobičajena za ovakve konferencije.

Dačić ističe da se te zemlje protive upotrebi izraza „zapadnobalkanska šestorka", jer misle da se tako svi stavljaju u isti rang, a nisu svih šest učesnika u istom statusu, pa žele da se govori o Zapadnom Balkanu, a ne o šestorci i zbog toga ne učestvuju u aktivnostima gde se to na drugi način pokazuje.

To je, podvlači šef diplomatije, nama velika podrška i brana da EU od nas ne može da traži priznanje Kosova, kada pet zemalja Unije nije priznalo Kosovo.

„I kada neko govori o pravno obavezujućem sporazumu - on može da sadrži sve, ali ne može da sadrži implicitno i eksplicitno nezavisnost Kosova, sem ako Srbija to želi, a Srbija to ne želi i neće hteti", naglasio je Dačić.

Ali ćemo, kaže, učiniti sve da nastavimo dijalog, jer dijalog mora da se vodi.

On je ponovio da nema govora o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova, niti da dozvoli da Kosovo dobije stolicu u UN ili drugim međunarodnim organizacijama.

„Mi želimo dogovor", podvukao je Dačić i dodao da se on zalaže da se nađe kompromisno rešenje koje će otkloniti uzroke konfikta.

Dačić je za TV Pink rekao i da se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da treba videti da li će Priština uraditi ono što su obećali kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Ne verujem da će do toga doći i da će bilo šta uraditi. Srbija mora da pokaže odlučnost, ako oni neće, treba da se donese odluka šta dalje. Oni treba da sprovodu šta je potpisano", rekao je Dačić.

Kako je dodao, nama nije interes da zaoštravamo situaciju, već da ona bude mirna i da se sprovodi Briselski sporazum.

Šef diplomatije je naglasio da je ono što se u Kosovskoj Mitrovici dogodilo Marku Đuriću sramota za političku scenu u Evropi i za EU.

„Pablo Eskobar bi imao bolji tretman da su ga uhapsili, a da nije nastradao. Đurić nije kriminalac, nije prekršio zakon", rekao je Dačić.

On je naveo da su u tom slučaju poštovane procedure, te da je o posetama više puta dogovarano u pregovorima, i da postoje postoje procedure po kojima nije ni predviđeno da neko daje posebna ovlašćenja ili dozvole.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve