Politika
06.10.2018. 21:18
R.E./Beta

HARADINAJ, VESELJI, LJIMAJ I HODŽAJ DONELI PREDLOG REZOLUCIJE: Granice Kosova su nedodirljive i o njima se ne može razgovarati

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kosovo je nezavisna i suverena država, njegove granice su nepovredive i o njima se ne može razgovarati, dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba da se okonča medjunarodno pravno obavezujućim sporazumom i medjusobnim priznanjem, kaže se u predlogu rezolucije koja je danas dogovorena na sastanku predsednika Skupštine, premijera i trojice zamenika premijera.

Na sastanku kod predsednika kosovske skupštine i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija učestvovali su i premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, lider Socijaldemokratske inicijative i zamenik premijera Fatmir Ljimaj i zamenici premijera Enver Hodžaj i Dardan Gaši, a dogovoren je predlog rezolucije koji treba da bude dostavljen na razmatranje i usvajanje Skupštini Kosova.

"Skupština Republike Kosovo ocenjuje da će potpisivanje medjunarodno pravno obavezujućeg sporazuma Republike Kosovo i Republike Srbije omogućiti punu normalizaciju odnosa dve susedne zemlje poštujući suverenitet i teritorijalni integritet. Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo su nedodirljivi i ne mogu se dovesti u pitanje i štitiće se svim sredstvima koja su utvrdjena Ustavom i zakonima. Kosovo ne prihvata treći stepen vlasti, koji može dovesti pod sumnju unutrašnju ustavnu i institucionalnu funkcionalnost Kosova", kaže se u tački dva predloga rezolucije.

U tački tri se ističe da Kosovo snažno podržava olakšavajuću ulogu EU i SAD u postizanju medjunarodno pravno obavezujućeg sporazuma, koje će garantovati njegovu primenu.
Medjunarodno pravno obavezujući sporazum omogućiće Kosovu članstvo u organizaciji Ujedinjenih nacija i svim drugim medjunarodnim organizacijama u kojima do sada nije učlanjeno. Skupština Kosova ocenjuje da će medjunarodno pravno obavezujući sporazum takodje suštinski ubrzati članstvo u EU i NATO.
U rezoluciji se u tački pet govori o sastavu delegacije za dijalog sa Srbijom na čijem je čelu, kako je i ranije predloženo, zamenik premijera Fatmir Ljimaj, dok su članovi komisije zamenici premijera Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Dardan Gaši, ministar Mahir Jagdjilar i šef kabineta premijera i šef delegacije Kosova u tehničkom delu dijaloga Avni Arifi.
Članove u delegaciji daju i opozicione stranke - Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova i politička stranka Alternativa.
Delegacija se obavezuje da informiše Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije, kaže se u predlogu rezolucije.
"Skupština Kosova je vrhovni autoritet koji će ratifikovati medjunarodni pravno obavezujući sporazum Republike Kosovo i Republike Srbije glasovima dve trećine svih poslanika, kao što ratifikuje medjunarodne sporazume o teritoriji, miru, savezima, političkim i vojnim pitanjima", kaže se na kraju rezolucije.
Na predlog rezolucije odmah je reagovao Demokratski savez Kosova koji se izjasnio protiv.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve