Politika
06.07.2018. 12:09
R.E./Tanjug/Foto: Beta- Miloš Miškov

IVICA DAČIĆ: Papa je hteo da dođe u Srbiju, ali je Toma Nikolić otkazao posetu zbog SPC

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poseta pape Franje Srbiji bila bi od državng i nacionalnog interesa zbog čega je važno da se o tome postigne saglasnost u našoj zemlji, kaže Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačič je rekao i da je uloga Vatikana od neprocenjive važnosti u borbi Srbije za Kosovo i Metohiju. Dodaje darazume protivljenje Srpske pravoslavne crkve dolasku pape uz napomenu da on nije samo verski poglavar, već i državnik.

''Voleo bih da se oko toga postigne saglasnost, a naročito bih voleo da se ne igramo sa tim, jer je to pitanje od državnog i nacionalnog interesa. Bilo bi katastrofalno da papa ode na Kosovo, a da ne dođe i u Beograd'', rekao je Dačić za TV Pink.

Ministar smatra da Srbija treba zajedno sa Vatikanom da predstavi problem Kosova i kao pitanje ugroženosti hrišćanstva, jer SPC ne može, kako kaže, sama to da radi.

Kako je rekao, odnosi Srbije sa Vatikanom su opterećeni našim odnosima sa Hrvatskom, ali da se treba izdići iznad toga. ''Jasno je kakve primedbe imamo na ponašanje u Drugom svetskom ratu, ali takve primedbe na papu i katoličku crkvu imaju i drugi koji su bili žrtve u tom ratu, a ta njihova uloga je do danas problematična i ispituje se.

Ministar se osvrnuo i na česte komentare u medijima da papa nikada nije izrazio želju da dođe u Srbiju i pred kamerama pokazao dokument u kome se otpravnik poslova Vatikana u januaru 2016. godine obratio tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću.

U dokumenti se navodi da je papa prihvatio poziv Nikolića i da je predloženi termin posete bio 21. i 22. maj 2016. godine.

''Međutim, Nikolić se konsultovao sa Srpskom pravoslavnom crkvom posle čega je poseta papi otkazana. To je veoma loše i štetno, jer se mi igramo sa našim nacionalnim interesima. Uvažavam sve razloge naše crkve, ali dolazak pape je u našem interesu'', podvukao je Dačić.

On je istakao da je neophodno da se naši zvaničnici sreću sa poglavarom katoličke crkve. ''Haradinaj, Tači i ostali idu kod pape na svakih nekoliko meseci i traže priznanje Kosova, a mi odbijamo da papa dodje ovde i da se zajedno borimo za naše interese'', kazao je Dačić.

NE PROPUSTITE:

VATIKAN-BEOGRAD VIA JASENOVAC

S PAPOM SE NE IGRA

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve