Politika
26.04.2018. 16:18
Beta

KUBUROVIĆ: Ne postoji valjan razlog da se Jojiću i Radeti ne sudi u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija je kao "netačnu" i "zlonamernu" odbacila ocenu haške tužiteljke Dajane Elis da ne bi bilo u interesu pravde da se srpskom pravosuđu ustupi proces protiv članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda u Hagu.

U dopisu sudu, koji je u Hagu danas objavljen, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović naglasila je da "ne postoji nijedan valjani razlog da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću ne sudi u Republici Srbiji".

"Uveravam vas da je Republika Srbija spremna da ispuni i ovu obavezu", navela je Kuburović.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Ministarka pravde Srbije negirala je tvrdnju tužiteljke Elis da zvanični Beograd u ovom postupku "više puta i namerno nije sarađivao" s Tribunalom zbog političkih pozicija optuženih.

Kuburović je navela da je Srbija predala Tribunalu bivše predsednike SR Jugoslavije i Srbije, potpredsednike savezne i republičke vlade, trojicu bivših načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije i brojne vojne i policijske generale.

"Jojić i Radeta nisu obavljali nikakvu državnu funkciju sličnog značaja. Stoga je ovaj navod u potpunosti neosnovan", navela je Kuburović.

Negirajući ocenu tužiteljke da proces u Srbiji ne bi bio brži nego u Hagu, Kuburović je navela primer dugog haškog procesa lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Ministarka pravde Srbije ponovila je da Srbija ni po Statutu Haškog tribunala, ni po svom zakonu o saradnji s tim sudom, nije obavezna da u Hag izruči optužene za nepoštovanje suda, već samo optužene za ratne zločine.

Tako je 2016. svoju odluku da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Jojića i Radete obrazložio i Viši sud u Beogradu.

Tu odluku, koju su zvaničnici haškog suda i tužiteljka Elis osporavali, Kuburović je odbila da komentariše "iz razloga poštovanja suda, kao i pravnog poretka u Republici Srbiji".

Navela je, međutim, da je postupak Srbije u ovom slučaju isti kao što je Francuska postupila kada je za nepoštovanje Tribunala bila optužena njena državljanka Florans Artman, inače bivša predstavnica glavne haške tužiteljke.

Da li će proces Jojiću i Radeti biti ustupljen Srbiji odlučiće sudija Ajdin Akaj iz Turske.

Tužiteljka Elis se nedavno usprotivila ustupanju procesa Srbiji.

Elis je ocenila da to "ne može biti u interesu pravde", zato što je srpsko pravosuđe u ovom predmetu "tokom mnogo godina, demonstriralo potpuno nepoštovanje međunarodnog prava i odbilo da prizna primat Haškog tribunala i sprovede njegove odluke".

Elis je time aludirala na činjenicu da su vlasti Srbije od 2015, kada je Tribunal objavio naloge za hapšenje radikala, do zatvaranja tog suda na kraju 2017, odbijale da optužene uhapse i izruče u Hag.

Viši sud u Beogradu je 2016. presudio da Srbija nije nije obavezna da sarađuje s haškim sudom u procesima za nepoštovanje suda.

Tužiteljka Elis ocenila je, kao ranije i zvaničnici Tribunala, da je Viši sud u Beogradu u slučaju Jojića i Radete postupio suprotno sopstvenoj sudskoj praksi, jer je u prethodnim sličnim slučajevima donosio odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje Tribunala u Hag.

Zastupnica optužbe tvrdila je i da "nema dileme" da je Vlada Srbije bila umešana u odluku o neizručenju radikala, za koju je Viši sud "pružio opravdanje".

Prethodno je sredinom aprila ministarka pravde Srbije Nela Kuburovi obavestila sud u Hagu da je Srbija "spremna da sprovede krivični postupak" protiv Jojića i Radete.

Do razmatranja ideje da taj proces bude ustupljen Beogradu došlo je nakon što je, posle zatvaranja Haškog tribunala, postupak protiv njih preuzeo njegov pravni naslednik, sudski Mehanizam.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve