Politika
31.05.2018. 09:23
ekspres

LAVROV POSETIO SEVERNU KOREJU: Video se i sa Kim Džong Unom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rešenje pitanja nuklearnog programa na Korejskom poluostrvu ne može da bude potpuno ako ne budu ukinute sankcije Pjongjangu, istakao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je u radnoj poseti Pjongjagnu.

 Lavrov je rekao da pregovarači treba da pronađu načine za denuklearizaciju i smatra da to ne može biti urađeno u jednom koraku, prenela je agencija Tas s.

- Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba da bude nekih faza i dođe do približavanja u svakoj od tih faza - rekao je Lavrov posle razgovora sa severnokorejskim kolegom Ri Jong-hoom.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se sprečilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dve Koreje i dogovora o održavanju samita između Severne Koreje i SAD.

Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Severne i Južne Koreje, kao i Severne Koreje i SAD.

- Pozdravljamo samit između Pjongjanga i Seula koji se dogodio i planiranog susreta na najvišem nivou između lidera Severne Koreje i SAD - rekao je Lavrov.

Moskva je, rekao je šef ruske diplomatije, zainteresovana za primenu trilateralnog ekonomskog projekta sa Pjongjangom i Seulom, uključujući izgradnju železnice.

Lavrov je naveo da su lideri Severne i Južne Koreje na svom sastanku izrazili interesovanje da dođe do objedinjavanja železničke mreže.

- Rusija, kao dobar sused Severne Koreje, spremna je da doprinese tim naporima - dodao je Lavrov.

On je naglasio da Moskva i Pjongjang mogu da prošire trgovinske i ekonomske odnose u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lavrov je u radnoj poseti Pjongjangu, prvoj od 2009. godine, navela je agencija Tas s.

Prema poslednjim informacijama, Lavrov se video i sa liderom Severne Koreje, Kim Džong Unom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve