Politika
24.04.2016. 17:54
ekspres

Manje nepravilnosti na biralištima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori protekli su u skladu sa propisima i bez većih nepravilnosti. Neregularnosti tokom glasanja procenjene su na oko dva odsto, a najčešće su u Jugoistočnoj Srbiji i Vojvodini.

Primećen je porast broja slučajevima u kojima se pored biračkih mesta parkiraju kola sa stranačkim aktivistima sa spiskovima glasača koji u komunikaciji sa članovima biračkih odbora rade uporednu analizu da li su sigurni glasovi glasali. Povećan je broj slučajeva u kojima se na biračkim mestima od građana ne traže identifikaciona dokumenta (lična karta) već se glasa samo na osnovu poziva za glasanje - saopštila je CRTA. Osim ovih, primećene su neregularnosti koje se odnose na glasanje birača koji su već imali obeležen prst, zatim greške prilikom raspodele glasačkih listića biračima, fografisanje glasačkih listića. Primećeno je i da je bilo slučajeva vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta.
U Rumi je na jednom biračkom mestu reagovala policija zbog problematičnog ponašanja unutar biračkog mesta, prenela je Radio-televizija Vojvodine.
Problem je otklonjen, a glasanje nije prekinuto.

Biračka mesta u Novom Sadu nisu otvorena na vreme

Nekoliko biračkih mesta u Novom Sadu nije otvoreno na vreme zbog loše organizacije članova biračkih odbora i nestanka struje, pa će građani tamo moći da glasaju duže nego ostali.

 

U Vranju se ponovo glasa

U Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Vranju je, na biračkom mestu 24 prekinuto glasanje, zato što je aktivista Jedinstvene Srbije uneo zaokruženi glasački listić, potvrdio je RIK. Ovo biračko mesto je zatvoreno, izbori će biti ponovljeni, a policija je obaveštena o incidentu, naveli su iz RIK-a. Slična je i ocena organizacije CRTA, koja je ranije pre podne izvestila da je otvaranje biračkih mesta prošlo jutros uglavnom u skladu sa propisanim procedurama.
Direktor RIK-a Dejan Đurđević je rekao da ga je koordinator RiK- a za Pčinjski okrug obavestio da je na tom glasačkom mestu uhvaćeno nekoliko osobA koje su nameravale da u glasačku kutiju ubace izborne listiće sa unapred popunjenim glasovima, dok bi van glasačkog mesta izneli prazne glasačke listiće dobijene na glasačkom mestu.
Đurđević je rekao da se radi o lističima na kojima je na listiću za republičke izbore bila zaokružena kolalicija SPS-Jedinstvena Srbija, dok na listiću za lokalne izbore zaokružena samo Jedinstvena Srbija. On je dodao da se radi o članovima JS, kao i da su izbori na ovom glasačkom mestu poništeni i oni će biti ponovljeni.
Koordinator Vranja za parlamentarne izbore Maja Jović izjavila je danas da je glasanje na biračkom mestu broj 24 u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” prekinuto nakon što je utvrđeno da je jedan od birača na glasanje došao sa glasačkim listićem na kome je već bila zaokružena jedna izborna lista.
Maja Jović je za agenciju Beta rekla da je potom glasanje prekinuto i da su preduzete radnje u skladu sa propisima.

Tri listića kod jednog glasača u Kraljevu

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića. Kako nam je rečeno iz Gradske izborne komisije u Kraljevu, glasanje na ovom mestu nije prekinuto jer je navodnou pitanju ljudski faktor.

– Jedan birač je imao dva listića za republičke izbore, i jedan za lokalne. On je greškom dobio dva listića za parlamentarne izbore jer su se zalepili. Međutim, on ih je popunio i oba je pokušao da ubaci u kutiju. Komisija je to uočila i taj listić sklonila sa strane kao neupotrebljen. Sve je to uneseno u zapisnik i glasanje je nastavljeno – rekao je Ivan Petrović, predsednik Gradske izborne komisije.
Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su na vreme , uz male tehničke probleme koji su „rešeni u hodu”, izjavila je članica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro

Na Kosovu nepotpuni spiskovi

Glasanje na 11 birackih mesta u Kosovskoj Mitrovici, kako javlja dopisnik Tanjuga, protiče bez većih problema.Jedan manji broj birača jutros nije bio na biračkom spisku, zbog čega nisu uspeli da iskoriste svoje biračko pravo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve