Politika
25.10.2018. 18:40
R.E./Beta

MARKO ĐURIĆ: Haradinaj nema hrabrosti da kaže Albancima da Kosovo nije nezavisno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da "predsednik vlade Privremenih institucija samouprave u Prištini Ramuš Haradinaj nema hrabrosti da kaže svojim sunarodnicima i biračima da samoproglašeno Kosovo nije nezavisno i da je svakim danom sve udalјenije od samostalnosti".

Đurić je u pisanoj izjavi naveo da "samoproglašeno Kosovo, ni deset godina nakon što su politički predvodnici albanskog secesionističkog pokreta, bez referenduma, protivzakonito proglasili otceplјenje od Srbije, nije ni korak bliže članstvu u Ujedinjenim nacijama i ostalim relevantnim medjunarodnim organizacijama".

"Samoproglašeno Kosovo će, i Haradinaj to veoma dobro zna, ukoliko ne bude trajnog rešenja, ostati lutajući provizorijum čiji će se politički predstavnici uzaludno šunjati po hodnicima međunarodnih organizacija, grebati po vratima i obijati pragove moleći za priznanje, ali od toga neće biti ništa", naveo je Đurić a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Direktor tog tela Vlade Srbije je ocenio i da Haradinaj "zna da od Srbije i te kako mnogo toga zavisi na Kosovu i Metohiji, i da je proces priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti reverzibilan, jer mnoge države se danas kaju zbog toga što su lakomisleno ili pod pritiskom dale podršku legalizaciji nasilјa i pokušaju razbijanja jedne suverene države".

"Zna Haradinaj da vreme ne radi ni za njega ni za njegove snove o nezavisnom Kosovu, ali istrajava u samoobmani i laži, jer oseća da ideja za koju je, kako kaže, bio spreman da da život, trpi poraze", rekao je Djurić.

On je dodao da srpski narod želi prijatelјske odnose sa albanskim narodom, kao i da Srbija "ne želi da njeni albanski gradjani budu taoci jedne propale ideje i bankrotirane politike, oličene u Haradinaju, Tačiju, Veselјiju i Kurtiju" i da zato, kako je rekao, "pruža ruku pomirenja i kompromisa".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije danas da niko nema razloga da se plaši transformacije Kosovskih oružanih snaga u vojsku koja bi trebalo da broji pet hiljada vojnika.

"Nikad u istoriji Albanci nisu pretili nekome ko živi s njima. Vučiću treba hrabrosti da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda", kazao je Haradinaj u intervjuu za podgoričku A1 TV.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve