Politika
15.08.2018. 18:37
R.E./Beta

NOVA INICIJATIVA: Albanci iz Bujanovca i Preševa tražili podršku Sjedinjenih Država da se o njihovim problemima razgovara u Briselu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Politički predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa danas su u Preševu odvojeno razgovarali sa predstavnikom Ambasade SAD o lošem položaju Albanaca koji žive u tri opštine na jugu Srbije i predstavili svoj stav o potrebi da se u dijalogu Beograda i Prištine razgovara i o njihovim problemima.

Sastanke sa drugim sektetarom ambasade SAD Adamom Šikom imali su predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.

Kamberi je rekao da je jedna od tema sastanka bila i "stagnacija u integraciji Albanaca u državne institucije", kao i nedostatak političke volje ove i svih prethodnih Vlada Srbije za rešavanje problema u "preševskoj dolini" koji se tiču svakodnevnog života građana.

"Zvanični Beograd je dokazao i nastavio da dokazuje da Albance u preševskoj dolini tretira kao nepoželjan element", kazao je Kamberi, a navodi se u saopštenju kabineta predsednika opštine.

On je dodao i da "žitelji preševske doline ne mogu da prihvate status gradjana drugog reda u Srbiji" i da zbog toga očekuje da se i o njihovim problemima razgovara tokom Briselskog dijaloga.

Predsednik DPA Ragmi Mustafa je ocenio da je "potrebno naći hitno rešenje za diskriminaciju koja pogadja Albance u preševskoj dolini u svim segmentima socijalnog i ekonomskog života".

Predsedništvo DPA saopštilo je da je razgovor bio "posebno posvećen" nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i zahtevu Albanaca iz "preševske doline za ujedinjenjem sa Republikom Kosovo".

U saopštenju DPA se navodi da je "ujedinjenje preševske doline sa Kosovom legitiman zahtev još od referenduma koji je održan u martu 1992. godine, čije je realizovanje apsolutni prioritet za Albance u preševskoj dolini".

DPA je navela i da je sekretar ambasade SAD rekao da je ta zemlja ;potpuno posvećena postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa "Republike Kosovo i Srbije i da snažno podržava postizanje dogovora prilikom razgovora u Briselu".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
21°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve