Politika
28.06.2018. 13:05
Beta

USVOJEN ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Evo koji su uslovi neophodni za roditeljski dodatak

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se povećava roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Roditelji će od 1. jula ove godine za prvo dete jednokratno dobiti 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Da bi roditelji mogli da ostvare pravo na dobijanje roditeljskog dodatka kao poseban uslov navedena je neophodna vakcinacija novorođenčeta, kao i sve dece prethodnog reda rođenja, koja nisu vakcinisana u skladu sa zakonom.

Poseban uslov za roditeljski dodatak je i redovno pohađanje predškolskog programa i nastave u osnovnim školama. Jednom godišnje proveravaće se da li je dete vakcinisano i da li redovno pohađa predškolski program i osnovnoškolsku nastavu.

Pаušаl zа nаbаvku opreme zа decu rođenu 1. julа 2018. godine i kаsnije, koji se isplаćuje zаjedno sа jednokrаtnim iznosom roditeljskog dodаtkа zа prvo dete, odnosno prvom rаtom zа drugo, treće i četvrto dete iznosi 5.000 dinаrа.

Zаhtev zа ostvаrivаnje prаvа nа roditeljski dodаtаk podnosi mаjkа, odnosno otаc detetа odmаh nаkon rođenjа u zdrаvstvenoj ustаnovi u kojoj je dete rođeno, ili direktno nаdležnom orgаnu nаjkаsnije do nаvršenih godinu dаnа životа detetа.

Pravo na roditeljski dodatak za decu rođenu na dan stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a to je 25. decembar 2017. godine i kasnije zaključno sa 30. junom 2018. godine, koje se ostvaruje u skladu sa propisima koji su bili na snazi na dan rođenja deteta, a isplaćuje se u jednakim mesečnim ratama, uskladiće se po službenoj dužnosti, počev od 1. jula ove godine, sa brojem rata i mesečnim iznosima roditeljskog dodatka utvrđenim ovim zakonom.

Isplata će se obavljati u roku od šest meseci od dana primene ovog zakona.

Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve