Politika
11.09.2018. 15:13
R.E./Tanjug

VLADA RAZMIŠLJA O UVOĐENJU MINIMALCA ZA PORODILJE: "Jako malo" za žene koje su radile mesec dana, ali i "mali broj" takvih slučajeva?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon što je počeo da se primenjuje novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom, mnoge majke se žale na niske naknade za porodiljsko bolovanje, a tim povodom ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović poručuje da Vlada traži rešenja da minimalna primanja budu veća.

„Broj žena koje su dobile povećane naknade je ogroman i neka kašnjenja koja stvaraju prvu vrstu zabune su zbog toga što će do kraja ove budžetske godine sve majke koje su rodile drugo, treće, četvrto dete dobiti nadoknade – 10.000 za drugo dete do dve godine i do desete godine deteta, 12 odnosno 18.000 za treće, odnosno za četvrto dete“, rekla je Đukić Dejanović za RTS.

Prema njenim rečima, sredstva su obezbeđena, te će do 15. decembra te razlike biti iznivelirane.

„Sa druge strane, one majke koje su radile manje od 18 meseci, ugovorom o delu, imale privremene i povremene poslove, poljoprivrednice koje su vlasnice koje imaju zdravstveno osiguranje, ako taj status imaju značajno manje od 18 meseci, odnosno dve godine, kao i svuda u svetu, nemaju mnogućnost da im se nadoknadi ono što bi odgovaralo ličnom dohotku već se broj meseci koliko su radile deli sa 18, odnosno 24“, objasnila je Đukić Dejanović.

Konstatujući da to jesu male sume, ona je rekla da je to tema o kojoj se razgovara u vladi.

„Ministar Zoran Đordević sa saradnicima već razmišlja da se mora odrediti minimalni limit – koji neće dati ženi mesečno ispod hiljadu dinara jer neko ko je radio mesec dana, pa se to podeli sa 18, kolika god da je plata, to je jako malo“, rekla je ona.

Ali to je mali broj žena, saglasna je ministarka koja ističe da je svaka trudnica podjednako važna.

„Vodimo vrlo ozbiljnu brigu, gledamo kolike su nam materijane mogućnosti da ne bismo napravili situaciju kao u nekim susednim zemljama – da obećamo neko davanje koje finansijski ne možemo da izdržimo jer su u pitanju sredstva iz budžeta“, dodala je Đukić Dejanović.

Ministarka smatra da će se već do kraja ove godine tražiti rešenja da minimum bude što je moguće veći za svaku trudnicu, koja je radila makar jedan mesec.

Kako navodi, žene koje su najviše radile i najviše zarađivale imaju pravo na tri prosečne nadoknade, odnosno tri prosečne plate, ali se i tu traži mogućnost.

Đukić Dejanović smatra da standard žene koja je trudna ili koja neguje svoje dete treba da bude tokom tog perioda onakav kakva je bio i kada je radila.

„Zaista mislim da će ministar Đordević izaći na Vladu sa predlogom, a opseg u okviru koga se možemo kretati su finansije kojim raspolažemo. Međutim, smatram da treba taj minimum da bude takav, da dostojanstvo trudnice održi i da taj maksimum obezbedi mogućnosti da standard održi kao i kada je radila“, rekla je ona.

Ponavlja da se traže finansijske mogućnosti za to, ali dodaje da ne treba zaboraviti da imamo neuporedivo više prava od svih u okruženju i od zemalja Evrope kojima težimo.

„Taj minimalac bi zavisio od finansija jer nemamo veću vrednost nego što je dete koje treba da se rodi“, rekla je ona.

Kako kaže, to znači da ćemo morati da dopunimo i izmenimo zakon o finansijskoj podršci porodice, jer mora da se popravlja i poboljšava.

„Finansijske mere su važne ali nisu jedine mere i 2017. i 2018. smo napravili korak od 7.000 milja. Prvi put žena sa sela ima ista prava kao učiteljica koja je u stalnom radnom odnosu i angažovana na poslovima na neodređeno vreme“, zaključila je Đukić Dejanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve