Politika
24.09.2018. 20:25
R.E./Tanjug

VUČIĆ: Naprednjaci su svojim radom počeli da ostvaruju velike snove, kad su došli na čelo države

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić istakao je danas, na Glavnom odboru partije, da su naprednjaci svojim radom počeli da ostvaruju velike snove koje su imali kada su došli na čelo države.
“

Za samo mesec dana je deset godina od kada smo formirali stranku. Formirali u trenutku kada je našoj zemlji bilo potrebno rešavanje brojnih gorućih pitanja, kada je zemlja bila pred potpunim kolapsom, ekonomskim i finansijskim bankrotom, političkom propašću. Posle četiri godine uspeli smo, i posle pobede predsednika Tomislava Nikolića i formiranja koalicione vlade sa SPS-om, da stvari u zemlji stabilizujemo i teškim, velikim reformama pokrećemo stvari u Srbiji”, rekao je on u obraćanju prisutnim članovima Glavnog odbora na sednici u Sava centru.

Istakao je da je malo njih verovao i imao poverenja u te mere, a ako i mnogi članovi stranke, koji su, kako je rekao, mislili da “izdržimo godinu, dve, tri na vlasti, da nekom pojedinačno bude bolje.
“

Ali srećom većina je bila sigurna da možemo da uradimo velike stvari. Naši snovi su bili veliki, iako se retko ostvaruju, mi smo počeli da ih ostavrujemo. SNS je na izborima 2014. dobila ogromnu podršku građana na izborima, i krenula je Srbija u velike značajne ekonomske reforme“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da su sprovedeni za par meseci penzijska reforma, reforma radnog zakonodavstva, najteže reforme uz proteste na ulicama.

Istovremeno je naveo da predsednik Rusije Vladimir Putin ima velike probleme sa penzijskom reformom.

Podsetio je da je pošlo za rukom da se srpski budžet konsoliduje, i bude uvek u plusu od 2015., i spreči da se vrati stanje od 2008.do 2012..
„

"Uspeli smo da preokrenemo situaciju u budžetu i treću godinu zaredom imamo suficit. Problem imamo sa pojedinim lokalnim samoupravama koje nedovoljno ozbioljno shvataju moje i reči dobrih ljudi iz stranke koji su upozoravali da rashode smanjuju i prihode uvećavaju, a ne obrtnuto“, podvukao je on.

Vučić je rekao da je drastično smanjenja nezaposlenost i da su po prvi put u gradovima Srbije dovedene nove fabrike.

Kao primer je naveo Novi Sad, koji 40 godina nije imao nijednu novu fabriku, a sada ima čak i naučno-istraživackci centar Kontinentala.

Ukazao je da je u Niš doveo šest novih fabrika.
“

Svakog od tih investitora smo mi doveli. To je naš veliki uspeh. Doveli smo fabrike u Vladičin Hav, Lebane, Krupanj, gde fabrika nije bilo. U Čačak smo doveli Forverk, a u tom gradu od 90-tih nije bilo ozbiljnih investicija, u Kruševac smo doveli Krombert Ssubert. U mnogo gradova smo nešto uradili, ali u mnoge nismo. Ostao je značajna posao za nas. Verujem da ćemo uspeti da to napravimo I da sve naše snove o reindustrijalizaciji ostvarimo. Da dokazemo da se rad isplati više od pukog kritizerstva i nerada“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je SNS u tom periodu pokazao da može da se izbori sa najvećim problemima.
„A imali smo saveznika u građanima i penzionerima koji su najteži teret podneli, a nisu kukali niti se žalili. Danas je vreme da se penzionerima vrati sve ono što jesu zaradili. Moraju da znaju da nismo mogli da isplatimo penzije jer nije bilo u budžetu. Da smo imali 58 odsto penzija iz budžeta, a danas 31 odsto. Neuporedivo je veći broj zaposlenih pa možemo iz poreza i doprinosa da isplaćujemo penzije. Morali smo da ozdravimo našu ekonomiju i penzioneri su nam verovali”, kazao je on.

Vučić je preneo da je u Kini, Klaus Ssvab, šef Svetskog ekonomskog foruma, rekao, pred 12 najvećih kineskih kompanija, od kojih je većina među prvih 500 sveta, kako je Srbija pre četiri godina bila siromašna zemlja, a danas je nada ne samo za Zapadni Balkan, već čitavu Jugoistočnu Evropu.
„

Hvalio i mene, ali nije to samo zahvaljujući meni, već vama, a pre svega narodu koji je verovao u naše reforme čak i više od naših funkcionera, koji su bili sigurni da rad pobeđuje nerad, da je težak rad bolji od lakih obećanja, i da možemo njime da dostignemo ciljeve. Danas smo jedna od zemalja sa najvećim rastom u Evropi i to mora da se nastavi”, poručio je on.

Istakao je da je za takvo stanje bilo važno popraviti imidž Srbije, što je uspelo time što smo isticalid a smo nezavisna, suverena I slobodna zemlja, što smo napravili najbolje kontakte sa svim stranama sveta.

Istovremeno, kako je podsetio, nismo okrenuli leđa ruskim prijateljima.
„

Rukovodili smo se intetresima Srbije kada smo takve odluke donosili”, rekao je on.

Vučić je upitao kada je predsednik Kine bio u Srbiji, ili premijer Kine, pre dolaska na vlast SNS.
“Niko ne može da se seti jer nije bio 40 i 50 godina“, dodao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve