Politika
19.10.2018. 12:24
R.E./Beta

VULIN: Razgovaraću danas sa KFOR zbog formiranja oružanih snaga Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je da će danas razgovarati sa predstavnicima misije KFOR, povodom usvajanja zakona u kosovskom parlamentu kojima se omogućava formiranje vojske Kosova.

Vulin je za Radio televiziju Srbije rekao da su protekle noći razmenjivane informacije i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom obavio više razgovora.

"Uveren sam da će predsednik doneti najbolju moguću odluku", rekao je Vulin upitan da li će Vučić prihvatiti savete da proglasi okupaciju.

Odgovarajući na pitanje ko sada može da zaustavi formiranje vojske Kosova, Vulin je kazao da je to pitanje za medjunarodnu zajednicu koja je preduzela na sebe odgovornost za svako stanje na Kosovu, a posebno za poštovanje mira i bezbednosti.

"Sada je vreme da vidimo da je li je medjunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i odluke", rekao je Vulin.

Istakao je da sada treba da se vidi i kolika je "težina reči Nato pakta".

Vulin je kazao da je Srbija potpisala Briselski sporazum, zato što joj je garantovano da na Kosovu neće biti nikakvih oružanih snaga.

"Priština na ovaj način značajno destabilizuje situaciju na KiM", ocenio je on.

Skupština Kosova jednoglasno je u četvrtak usvojila u načelu predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), kao i o službi u BSK. Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o ministarstvu odbrane Kosova napustila sednicu Skupštine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve