Vesti
06.12.2017. 17:42
R.E.

ZAVRŠETAK AUSTRIJSKOG PREDSEDAVANJA OEBS-U: Na Savetu ministara u Beču 41 šef diplomatije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Savetom ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji se održava sutra u bečkoj palati Hofburg, ujedno se završava i jednogodišnje predsedavanje Austrije ovom međuvladinom organizacijom.

Najavljeno je da će na Savetu ministara prisustvovati 41 ministar spoljnih poslova, a sve će biti u znaku zajedničkog savladavanja bezbednosnih izazova. To znači da će ministri najviše raspravljati o ukrajinskom konfliktu, radikalizaciji i terorozmu.

Austrijsko predsedavanje OEBS-u obeležila je velika podeljenost u okviru organizacije, pre svega zbog ukrajinske krize i sve većeg nepoverenja među članicama, kao i kraj mandata četiri vodeće ličnosti u toj instituciji.

Ipak, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, predsedavajući OEBS, uspeo je da izbori dogovor oko imenovanja novog generalnog sekretara OEBS, izaslanika za slobodu medija, visokog komesara za ljudska prava i direktora Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Savet ministara, na kojem će učestovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, počeće plenarnom sednicom, na kojoj će se obratiti predsedavajući Kurc i generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Nakon toga slede izjave ministara, a medijima će se, između ostalih, obratiti šefovi američke i ruske diplomatije, Reks Tilerson i Sergej Lavrov.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Ribkov, govoreći o odnosima između Rusije i SAD, u utorak je najavio sastanak Lavrova i Tilersona, prenosi agencija Tass. Ranije je i predstavnik Stejt departmenta rekao da bi do ovog sastanka moglo da dođe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve