Region
02.11.2018. 18:44
R.E./Beta

Makedonski poslanici 1. decembra glasaju o nacrtu ustavnih amandmana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Skupštine Makedonije Talat Džaferi je za 1. decembar zakazao plenarnu sednicu na kojoj će poslanici glasati o nacrtu ustavnih amandmana koje je predložila Vlada u skladu s Dogovorom sa Grčkom.

To takozvano utvrdjivanje nacrta amandmana u parlamentu je druga faza postupka za izmenu Ustava, kojim se naziv države menja u "Severna Makedonija" i "pojačavaju se garancije makedonskog identiteta i državnosti".

Plenarnoj sednici o nacrtu amandmana prthodiće rasprava u Zakodavno-pravnom i Odboru za ustavna pitanja, koja počinje 7. novembra, a pretres o svakom amandmanu može da traje najduže tri dana.

Poslanici, najavio je premijer Zoran Zaev, mogu da podnose svoje amandmane na nacrte četiri amandmana koje je podnela Vlada, da bi ih poboljšali.

Pošto se parlemnt prostom većinom od 61 poslanika odobri nacrte amandmana, organizuje se javna rasprava na osnovu čega Vlada utvrdjuje predloge amandmana, posle čega sledi finalna sednica Sobranja na kojoj amandamni treba da budu usvojeni dvotrećinskom većinom od 80 glasova.

Vlada Makedonije je danas pre podne usvojila nacrt četiri ustavna amandmana u skladu sa svojim ; "Prespanskim dogovorom" s Vladom Grčke, kojima se naziv države menja u "Severna Makedonija" i "pojačavaju garancije makedonskog identiteta i državnosti".

"Usvojena su četiri ustavna amandmana u skladu s Dogovorom s Grčkom koji su jednostavni, ne sadrže ništa sporno i u saglasnosti su s medjunarodnim standardima. Zato zaslužuju podršku svih poslanika u ime integracije u EU i NATO", rekao je Zaev nakon sednice Vlade.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve