Scena
07.10.2021. 14:46

Prestižna nagrada

Abdulrazak Gurna dobitnik Nobela za književnost

Knjiga
Izvor: Shutterstock

Abdulrazak Gurnah iz Zanzibara je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu za "beskompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma", saopštio je Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Gurnah je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, ali je kao izbeglica stigao u Englesku krajem 1960-ih.

Objavio je deset romana i niz kratkih priča.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Prošlogodišnja nagrada pripala je američkoj pesnikinji Luiz Glik za, kako je rečeno tada, njen "nepogrešiv pesnički glas koji jednostavnom lepotom čini iskustvo pojedinca univerzalnim".

Dodela ove nagrade je 2018. godine bila odložena nakon što su optužbe za seksualno zlostavljanje potresle Švedsku akademiju koja bira pobednike.

Ova nagrada je 2019. godine pripala austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Nobelov komitet je u ponedeljak dodelio nagradu za psihologiju ili medicinu Amerikancima Dejvidu DŽuliju i Ardemu Pataputijanu za njihova otkrića o tome kako ljudsko telo percipira temperaturu i dodir.

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je u utorak trojici naučnika čiji je rad pomogao objašnjavanju složenih sila prirode, doprinoseći tako našem razumevanju klimatskih promena.

Benjamin List i Dejvik Mekmilan su juče proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za hemiju zbog pronalaska ekološki čistijeg načina za izgradnju molekula.

Preostalo je još da budu dodeljene nagrade za izvanredan rad u oblasti mira i ekonomije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nobel za hemiju - za razvoj asimetrične organokatalize
Nobelova nagrada, 6. 10. 2021.

Prestižna nagrada

06.10.2021. 12:02

Nobel za hemiju - za razvoj asimetrične organokatalize

Benjamin List i Dejvid Mekmilan su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za 2021. godinu za razvoj asimetrične organokatalize, saopštio je Nobelov komitet za dodelu nagrada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve