Scena
11.04.2022. 22:05
Promo

Bajina bašta

Bašta fest - letnje uživanje za ljubitelje filma i prirode

Bioskop
Izvor: Shutterstock

Deveti Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održan od 30. juna do 3. jula 2022. godine Ovaj festival podržala je Vlada Švajcarske, u okviru prvog poziva za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i partnerskih projekata programa Kultura za demokratiju.

Program podržava nezavisnu kulturnu scenu u Srbiji tako što, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama od važnosti za lokalne zajednice. Program takođe podstičei  saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.

Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025. i sprovodi ga Hartefakt fond.

Grantovi za kulturne i umetničke projekte su dodeljeni za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i aktivnosti koje su relevantne kako za razvoj društva i lokalnih zajednica, tako i za razvoj različitih kulturno-umetničkih praksi nezavisnog umetničkog i kulturnog sektora. U okviru ovog poziva projekat Kultura za demokratiju primio je ukupno 86 projektnih aplikacija, od čega je 13 odobreno za finansiranje.

Bašta Fest je godišnja manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Od izuzetnog je značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju.

Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a organizatori streme ka tome da ovaj festival pretvore u kulturnu oazu koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve