Scena
06.10.2021. 22:05
R.E./Tanjug

Galerija O3ONE

Beograđanke iz zlatnog doba grada - izložba koju ne treba propustiti

žena, lepotica
Izvor: Shutterstock

Izložba "Beograđanke 1960 - 2020" fotografa Duška Vukića u Galeriji O3ONE u Dorćol Placu, od 7. do 12. oktobra, predstavlja omaž kultnim beogradskim fotografima Branislavu i Jovanu Ðorđeviću "koji su 60-ih godina 20. veka krstarili beogradskm ulicama, zaljubljeni u svoj grad". Njihovi objektivi ovekovečili su Beograđanke "zlatnog doba" Beograda.

Šest decenija kasnije, autor postavke Vukić divi se Beograđankama 21. veka kroz svoj objektiv i kao svojevrstan omaž braći Ðorđević pravi izložbu koja dokumentuje žene srpske prestonice u rasponu od 60 godina.

Izložbu će otvoriti autorka TV serijala "Beograd za početnike", novinarka Smiljana Popov, a govoriće i istoričarka umetnosti Branka Ðorđević Nakaniši, ćerka Jovana Ðorđevića, koja će i ispričati kako je moguće da punih 70 godina niko sem njenog oca nije znao za njegovu "tajnu vezu" s fotografijom, mada je otkriveno na hiljade njegovih fotografija Beograda.

"Žene su večna i neiscrpna inspiracija umetnicima za likovna, literarna i muzička dela, a zarad ljubavi prema ženi su i ratovi vođeni. . . Žene su naše majke, sestre, devojke, supruge, koleginice, drugarice... One stvaraju i pokreću, čineći sve da ovaj svet postoji", ističe Duško Vukić.

Prema njegovim rečima, "ove ''Beograđanke'' su upravo te žene koje uz sve pomenuto dodatno ulepšavaju ovaj grad na različite načine".

"Blagim osmehom umiruju buku sirena i motora, modnim detaljem i kombinacijom zašarene siv dan, sigurnim i čvrstim korakom učine da trotoar zadrhti, popravljajući tako sve postojeće neravnine...Pogledom koji razoružava svaku grubost i rađa simpatiju, vođene trenutnim unutrašnjim osećanjem, udahnjuju mu dušu i ne dozvoljavaju da se ritam grada naruši", navodi Vukić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gde će se tačno nalaziti trg Gage i Milene
Beograd

Beograd

30.07.2021. 15:05

Gde će se tačno nalaziti trg Gage i Milene

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će do kraja septembra na uglu Mileševske i Cara Nikolaja biti završena izgradnja trga koji će poneti ime proslavljenog glumačkog para Milene Dravić i Dragana Nikolića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve