Scena
19.10.2021. 17:05
Tanjug

Koncert u petak

Beogradska filharmonija vas vodi na putovanje kroz Italiju

Dirigent
Izvor: Shutterstock

Beogradska filharmonija priprema italijanski koncertni meni za petak, 22. oktobar na Kolarcu od 20 sati, kada će koncert biti u znaku dva debija - dirigenta Danijela Smita i violiniste Sergeja Dogadina koji nastupaju sa Filharmonijom prvi put.

Na repertoaru su operske uvertire "Svilene lestvice" Ðoakina Rosinija i "Sicilijansko večernje" Ðuzepea Verdija, u znaku italijanskog muzičkog romantizma.

Kompozicija "Rimske pinije" autora Otorina Respigija evociraće Večni grad kroz prepoznatljivo drveće i uz ovo delo publika će moći da se "prošeta" od bašte Vile Borgeze, preko katakombi Katanje, brda Janikulum i Apjinog puta, sve do rimskog Kapitola.

Čuveni "Koncert za violinu i orkestar" finskog kompozitora Jana Sibelijusa, predstavlja "severniji" zaokret u odnosu na većinu repertoara ove večeri, a izvešće ga ruski virtuoz na violini Sergej Dogadin.

dirigent
Izvor: Shutterstock

On je dobitnik Zlatne medalje na konkursu "Čajkovski" i predstavnik je ruske škole violine, koji gradi karijeru širom svoje zemlje i sveta.

Dirigent Danijel Smit je vođa muzičkog proputovanja kroz Italiju, iako poreklom iz Australije, u Rimu živi više od 20 godina.

Veoma brzo je stekao međunarodni ugled nakon osvajanja prve nagrade “Zlatna dirigentska palica”, nagrade "Izbor orkestra" na UNESCO-vom međunarodnom dirigentskom takmičenju, a od 2017. je glavni gostujući dirigent Teatra “Karlo Feliče” u Ðenovi (Italija).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ivan Tasovac: Koncert umesto komemoracije (VIDEO)
Ivan Tasovac, 1. 10. 2021.

"Sve naše note idu tebi"

02.10.2021. 10:21

Ivan Tasovac: Koncert umesto komemoracije (VIDEO)

Beogradska filharmonija oprostila se sinoć u petak uveče koncertom umesto komemoracijom, od svog dugogodišnjeg direktora Ivana Tasovca.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve