Scena
13.09.2023. 12:40
Beta

Tradicija

Oni će nastupati na Beogradskom džez festivalu

Džez
Izvor: Shutterstock

Beogradski džez festival, 39. po redu, biće održan od 24. do 29. oktobra u Domu omladine i MTS dvorani pod sloganom "Jazzscapes".

Tokom šest dana festivala nastupiće više od 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa četiri kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava.

Reflektujući članstvo Beogradskog džez festivala u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini preko osamdeset procenata programa.

1
Izvor: Promobeogradski dzez festival

Od žanrova, na festivalu će biti zastupljeni sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.

U fokusu 39. izdanja, kako se navodi u najavi, je saksofon - devet lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti.

Među izvođačima, festival je posebno istakao nastupe američkog gitariste Džona Skofilda i italijanskog saksofoniste Stefana di Batista, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani.

Od koncerata u Domu omladine Beograda, najavljeni su projekat "Troubadours" Silvana Riflea i duo "FiL" Lejle Marsijal i Valentina Sekaldija, koji zaokružuju veče francuskog džeza 29. oktobra, kao i dvoje predstavnika skandinavskog džeza - norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav sviraće sa orkestrom Large Unit, a finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat "Monkey Mind".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dolazi nam Vlatko Stefanovski
1

Virtuoz opet u Beogradu

12.09.2023. 22:10

Dolazi nam Vlatko Stefanovski

Jedan od najpriznatijih gitarskih virtuoza na svetu Vlatko Stefanovski održaće solistički koncert u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve