Scena
17.01.2023. 15:21
Beta

Čestitamo!

Proglašen dobitnik književne nagrade "Beogradski pobednik"

Književnost, poezija, knjiga
Izvor: Shutterstock

Književnik Goran Petrović dobitnik je nagrade "Beogradski pobednik" za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, za roman "Papir sa vodenim znakom", saopštila je njegova izdavačka kuća Laguna.

"Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da raskošno ispripovedanu povest 'Papir' uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Petrović više od 20 godina posvetio radu na književnom projektu koji je nazvao "Roman Delta", u kojem je "Papir" prvi tok u univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do današnjih dana.

Ime dobitnika nagrade, koju dodeljuje Biblioteka grada Beograda, izabrao je žiri koji su činili Vesna Trijić, Petar Pijanović, Sladjana Ilić i Nataša Andjelković, a Petrović je osim priznanja za roman godine osvojio i iznos od 10.000 evra.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu našle su se i knjige "Vlastelinstva" autora Bojana Vasića, "Kad djavoli polete" Vladimira Kecmanovića, "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice, "Mir i mir" Mirjane Novaković, kao i "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević.

Nagradu "Beogradski pobednik" od 2022. godine dodeljuje Biblioteka grada, a prvi dobitnik bio je Drago Kekanović za delo "Privrženost".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminula književnica Gordana Kuić
knjiga

Autorka popularnih romana

15.01.2023. 19:22

Preminula književnica Gordana Kuić

Književnica Gordana Kuić, autorka devet romana i dve zbirke priča, preminula je u Beogradu u 81. godini.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve