Scena
29.11.2022. 10:04
Tanjug/Krstarica

"Izvinjavam se"

Bob Dilan delio kobajagi potpise i to za 599 dolara!

Bob Dilan
Izvor: ANP / EPA FILE / LEX VAN LIESHOUT

Američki kantautor Bob Dilan se javno izvinio zbog toga što je koristio mašinu za automatsko potpisivanje nakon što su obožavaoci uporedili potpise u knjigama i na umetničkim delima i otkrili da su identični.

Automatskom mašinom potpisano je 900 primeraka knjige "The Philosophy of Modern Song" koja sadrži komentare legendarnog kantautora o numerama drugih izvođača i objavljena je početkom novembra.

Sporna knjiga prodavana je po ceni od 599 dolara po primerku, prenosi BBC.

Uz sve primerke kupci su dobili potvrdu o autentičnosti od izdavačke kuće "Simon & Šuster".

Bob Dilan je saopštio da mu je žao što je napravio "grešku u proceni" kada je dozvolio da se radovi prodaju kao ručno potpisani.

Dilan je naveo da je počeo da koristi mašinu za automatsko potpisivanje nakon što je dobio vrtoglavicu 2019. godine.

"Te 2019. godine imao sam težak slučaj vrtoglavice i to se nastavilo u godinama pandemije. Potrebna je petočlana ekipa koja radi u neposrednoj blizini sa mnom da bi omogućila ove sesije potpisivanja, a nismo mogli da pronađemo siguran i izvodljiv način da završimo ono što je trebalo da uradim dok je virus besneo“, saopštio je Dilan.

Dodao je da je tokom pandemije bilo je nemoguće ispoštovati rokove i da mu je sugerisana ideja da koristi automatsku olovku, uz uveravanje da se to sve vreme radi u umetničkom i književnom svetu.

“Korišćenje mašine je bila greška u proceni i želim odmah da je ispravim. Sa kućom ''Simon & Šuster'' i mojim partnerima iz galerije trudim se da uradim upravo to", naveo je Dilan.

Izdavačka kuća "Simon & Šuster" se takođe izvinila i ponudila da vrati novac svim nezadovoljnim kupcima.

Skandal je doveo u pitanje i autentičnost Dilanovih potpisa na njegovim drugim delima, od kojih se mnoga trenutno prodaju za više od 13.850 evra.

Umetnička kuća "Kesl fajn art", koja u ponudi ima i Dilanova likovna dela, saopštila je da su bili "potpuno nesvesni upotrebe mašine za automatsko potpisivanje”.

“Kesl fajn art“ je obećala da će kupcima vratiti novac pod uslovom da vrate svoje sertifikate o autentičnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve