Scena
22.06.2021. 11:13
Tanjug

Neprolazna tragikomedija

Čuveni film "Ko to tamo peva'' osvaja Francusku

Film
Izvor: Shutterstock

Antologijski film "Ko to tamo peva'' (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, u produkciji Centar Film-a, nakon selekcije u zvaničnom programu "Kan klasik'''' Kanskog festivala 2020, osvaja bioskope širom Francuske tokom aktuelne 2021. godine, saopšteno je iz produkcije ostvarenja.

Digitalno restaurisana verzija neprolazne tragikomedije, proglašene za najbolji srpski i jugoslovenski film, na dan otvaranja francuskih bioskopa nakon karantina, prikazan je u 12 bioskopa širom te zemlje.

Kultno ostvarenje već uveliko obara rekorde kao klasik van engleskog govornog područja sa više od 3.000 gledalaca za samo tri nedelje prikazivanja i nastavlja put privlačenja evropskog auditorijuma sa rezervisanih više od 50 bioskopa za naredni period u Francuskoj.

"Ko to tamo peva'' je tokom 2020, dakle 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svetskom filmskom festivalu u Kanu, gde je osvojio nagradu publike, selektovan u programu "Kan klasik'', koji predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog festivala.

Pored filma "Ko to tamo peva'''', u prošlogodišnjem izdanju bili su odabrani i filmovi "Raspoloženi za ljubav'''' reditelja Vong Kar-Vai-a, "Ulica'''' Federika Felinija, "Akatone'''' Pjer Paolo Pazolinija, "Pripremite maramice'''' autora Bertrana Blijea i drugi.

Film
Izvor: Shutterstock

"Ponovno prepoznavanje kultnog klasika ispred bioskopskog platna jedne evropske zemlje, pobeda je Šijanovog dela i srpske kinematografije koja i dalje ume da osvaja različite auditorijume. Filmska umetnost je moćno oružje koje olakšava upoznavanje i nudi zajednički jezik za nove generacije'''', izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša, producentkinja i direktorka Centar Film-a.

Film "Ko to tamo peva'''' digitalno je restauriran u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta "A1 Kinoteka'''' koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1.

Dušan Kovačević je svojevremeno pričao, a onda je podsetio javnost na nedavnoj promociji njegove knjige poezije "Ja to tamo pevam" (Laguna 2020), da je inspiraciju za pisanje scenarija filma "Ko to tamo peva" dobio iz jedne novinske vesti, gde je pisalo da je u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine pogođen jedan putnički autobus rano ujutru i da su svi putnici izginuli.

Uvek se pisac pitao šta li su svi oni tražili na jednom mestu u to vreme da ih je sudbina tako zahvatila da svi zajedno izgube glavu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve