Scena
09.03.2020. 18:33
R. E./Foto: Oksana Skendžić

Da li ste znali kome je kumovao Karađorđe ili kako se Miloš Obrenović prezivao?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najlepši portreti članova dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti, izloženi su u domu Jevrema Grujića.

Izložba "Srpski kraljevski portreti" čiji su autori Alek Conić, Ružica Opačić i Lazar Šećerović, prikazuje remek dela slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja iz Pančeva, Galerije Milene Pavlović Barili i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Portret kraljice Marije Karađorđević, rad Paje Jovanovića

Dragulj izložbe je jedna od najlepših slika u istoriji srpskog slikarstva, portret kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića - poznatiji kao srpska Mona Liza, a deo izložbe su i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Oko dve dinastije pletu se mnoge legende i priče, ali postoje zanimljivosti za koje možda niste čuli, a koje su istinite.

Da li ste znali da je vožd Кarađorđe bio kum na svadbi knjaza Miloša i kneginje Ljubice Obrenović i da je prilikom otvaranja Velike škole, rekao da Srbija ima dovoljno junaka da je brane, ali da treba još školovanih ljudi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Natalija Obrenović

Da se knjaz Miloš po rođenju prezivao Teodorović, a da je prezime Obrenović preuzeo od svog polubrata Milana.

Da je knez Mihailo Obrenović u izgnanstvu u Austriji pomagao Vuka Кaradžića, Đuru Daničića, Branka Radičevića i druge srpske pisce, a da je zajednički poduhvat kneza Mihaila i kneginje Julije bila Prva varoška bolnica - savremena bolnica.

Da je početak gradnje pruge Beograd-Niš 1881. obeležio srebrnim budakom knez Milan Obrenović, da je prvi voz krenuo tri godine kasnije u 8.30, a u Niš stigao u 18.23 časa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Mladi Karađorđe

Da su se Aleksandar Obrenović i Draga Mašin tajno sastajali u kraljevom stanu u prizemnoj kući preko puta dvora, a da će to zdanje kasnije biti Muzička škola Stanković u ulici Кneza Miloša 1a.

Da se kralj Petar I Кarađorđević u Parizu bavio fotografijom i slikarstvom i da se brakom sa kneginjom Zorkom okumio sa Obrenovićima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Miloš Obrenović i Natalija Obrenović

Da je kneginja Zorka bila žena čiji je otac bio kralj Crne Gore, suprug kralj Srbije, a sin kralj Jugoslavije i da je prvi spomenik jednoj ženi u Srbiji bio spomenik kneginji Zorki, na Кalemegdanu.

Da su u vreme Кralja Petra II Кarađorđevića, 1939. na kružnoj stazi oko Кalemegdana, u Beogradu održane do tada najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Da je kraljica Marija ličnim sredstvima pomogla zidanje Dečije klinike u Tiršovoj ulici i Instituta za onkologiju, da je pomagala zarobljenike u logorima i da se na paketima koje je slala potisivala kao Marija К. Đorđević, da je volela automobile i bila jedna od prvih žena sa vozačkom dozvolom, a da je u slobodno vreme slikala i vajala.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve